GPU – Global Photographic Union
GPU er en internasjonal fotoorganisasjon med et utfyllende hederstegn system i forhold til FIAP og PSA. I tillegg har GPU internasjonale utstillinger og fotofestivaler. NSFF er ikke medlem av organisasjone, men flere av våre medlemmer har valgt å tegne personlig medlemskap.
GPU het tidligere UPI – United Photographers International, men endret navnet i 2015 til GPU ettersom forkortelsen var den samme som United Press International.
For de som har vært igjennom alt som skal til for å få hederstegn fra FIAP og PSA, så er GPU herlig befriende, og også den organisasjonen som det går kjappest å få en tittel hos. Her trenger man ikke vente på en gitt tidspunkt for å sende inn (FIAP) eller vente på at EDAS rapporten (PSA). Man kan legge til konkurransen man har fått resultat i samme dagen som man fikk resultatet.
Her må man heller ikke kjøpe seg tilbake i tid (PSA) for å få med bildene sine, du trenger ikke ha vært GPU medlem når du fikk dine antatte bilder i konkurranser for å ha lov å bruke de hos GPU (som hos FIAP). Eneste er at du må enten ha vært medlem i 1 år i GPU eller ha kjøpt et 3 års medlemsskap for å få lov å søke om hederstegn. Jeg anbefaler å kjøpe et 3 års medlemsskap med en gang, så kan man starte første dagen. Et 3 års medlemsskap koster 70 euro.
Crown
Crown er det første hederstegnet du vil forholde deg til hos GPU. Den er delt inn i 5 nivåer, 1-5, og her trenger man ikke bry seg om antall titler, land eller noe annet. Det er kun antatt eller bedre i konkurranser som teller, men de må være i internasjonale konkurranser, så NM gjelder f eks ikke. Med internasjonale konkurranser menes konkurranser som går over flere land, så nordisk gjelder.
GPU Crown 1: 200 pts.
GPU Crown 2: 600 pts.
GPU Crown 3: 2500 pts.
GPU Crown 4: 6000 pts.
GPU Crown 5: 15000 pts.
Her gir antatte 1 poeng, HM (alt som ikke er medaljer) gir 2 poeng, og medaler og trofeer gir 4 poeng. Men hvis konkurransen har GPU patronat så får man dobbelt med poeng, 2 for antatt, 4 for HM og 8 for medaljer.
VIP
VIP er det neste hederstegnet. Og den er nesten enklere å forholde seg til en Crown. Her gjelder nemlig kun «TOP PRIZE».
GPU VIP 1: 5 FORSKJELLIGE «top prize» titler
GPU VIP 2: 10 FORSKJELLIGE «top prize» titler
GPU VIP 3: 20 FORSKJELLIGE «top prize» titler
GPU VIP 4: 30 FORSKJELLIGE «top prize» titler
GPU VIP 5: 50 FORSKJELLIGE «top prize» titler
Som «top prize» gjelder, 1st priser, gull medaljer, «Best of Work of Salon» i internasjonale konkurranser. Det er også mulig å få med bilder som har gjort det veldig bra i de store konkurransene (World Press Photo, BBC Widlife Photographer of the Year, SONY Awards, Travel Photographer of the Year, IPA Contest, etc.)
Title
Dette er topp hederstegnet til GPU. Den er delt inn i 4:
- Aphrodite: 2 titler fra 5 forskjellige kategorier (av 10 kategorier) for til sammen 10 bilder
- Hermes: 5 titler fra 5 forskjellige kategorier (av 10 kategorier) for til sammen 25 bilder
- Zeus: 10 titler fra 5 forskjellige kategorier (av 10 kategorier) for til sammen 50 bilder
- GPU Grand Master (topp GPU Tittel): 50 bilder, portfolio, artwork Storytelling. Søker må først ha Crown5 eller Zeus tittel.
Kategoriene som gjelder er:
- Monochrome
- Portrait
- Nature
- Landscape
- Creative
- Snapshots / Street photography
- Travel
- Nude / Staged photography
- Sports / Journalism
- Architecture
Vegard Hanssen, GPU CR3, GPU VIP2, ENSFF, PPSA, NSMiF/b
Konkurranseansvarlig NSFF, leder i konkurranseutvalget