Internasjonale fotokonkurranser
Ønsker du hjelp til å delta i internasjonale konkurranser?
Nederst på denne siden finner du gode tips vedrørende deltagelse i internasjonale salonger.
Ta gjerne kontakt med leder av Internasjonalt utvalg, Roald Synnevåg (internasjonalt@nsff.no), for ytterligere spørsmål. Benytt også facebookgruppen Internasjonale konkurranser for spørsmål, tips og jubelrop.
FIAP Clubs’ World Cup = VM for klubber
Hvert år arrangerer FIAP en World Cup, eller verdensmesterskap, for fotoklubber. Flere norske klubber har vært med siden konkurransen startet.
- Bildene leveres inn på fiap.wetransfer.com.
- 20 bilder, maks to bilder pr. autor.
- Bildene skal ikke være brukt i World Cup tidligere.
Finn gjeldende invitasjon med ytterligere informasjon i vårt nyhetsarkiv.

Roald Synnevåg, HonENSFF, ENSFF/p, MNSFF, Æresmedlem; HonENFFF, EsFIAP, EFIAP-D2, MFIAP, GMPSA, GPSA
Sekretær NSFF, leder internasjonalt utvalg
Ildsjel for systematisk arkivering av norsk amatørfotos historie. Tidligere leder for NSFF; engasjert i NFFF, FIAP og PSA.
sekretar@nsff.no / internasjonalt@nsff.no
Medlem av Bekkalokket fotoklubb
Spesielt fremhevede konkurranser
Internasjonale konkurranser i Skandinavia
- Nordiskt Fotomästerskap bildespill 2023 – frist 31.01.2023 (NFFF 2023/02)
- Swedish International Exhibition of Photography 2023 – frist 15.02.2023 (NFFF 2023/05, FIAP 2023/069, GPU)
- 13th Arctic Exhibition of Photographic Art 2023 – frist 19.03.2023 (NFFF 2023/10, FIAP, PSA)
- 9th Swedish International Small Print Exhibition 2023 – frist 14.04.2023 (NFFF 2023/06, FIAP 2023/058, GPU)
- Nordiskt Fotomästerskap 2023 – frist 15.04.2023 (NFFF 2023/02)
- 6th Photorama Digital Sweden 2023 (monochrome) – frist 31.05.2023 (NFFF 2023/07, FIAP, GPU)
- Scandinavian International Exhibition of Photography 2023 (Creative) – frist 15.07.2023 (NFFF 2023/08, FIAP, GPU)
- Malmö International Exhibition of Photography 2023 (colour) – frist 31.08.2023 (NFFF 2023/09, FIAP, GPU)
- This is life 2023 – frist 10.09.2023 (NFFF, FIAP)
- 6th Fjord – Bergen International Exhibition of Photography 2023 – 23.09.2023 (NFFF, FIAP, PSA, GPU)
- Nordisk Fotomesterskap – kolleksjon 2023 – frist 15.10.2023 (NFFF 2023/04)
- 8th Nordic International Digital Circuit – 2023 – frist 31.10.2023 (NFFF 2023/01, FIAP, GPU)
- Malmø
- Bergen
- Helsinki
- Copenhagen
Andre internasjonale konkurranser/salonger
Registrering av internasjonale konkurranseresultater
Dersom du vil at dine resultater fra internasjonale konkurranser skal registreres i databasen til NSFF, og dermed kunne telle til plaketter og hederstegn, må du sette inn nødvendige data (tittel, navn på konkurransen, FIAP/PSA patronatnummer, land og premie) i en excel-fil. Denne excelfilen sendes til leder av internasjonalt utvalg, som kvalitetssikrer og importerer til databasen. Last ned excelarket nedenfor:
Tips for internasjonal konkurranseaktivitet
Nedenfor finner du en rekke tips vedrørende deltagelse i internasjonale salonger, skrevet av tidl. leder for Internasjonalt utvalg Terje Kolbeinsen.
Hvordan delta i internasjonale konkurranser
De aller fleste av disse salongene forholder seg til regelverk utformet av FIAP (Federation Internationale de l’Art Photographique) og / eller PSA (Photographic Society of America). I tillegg kan det være salonger som arrangeres av UPI – United Photographers International. Men også salongene fra UPI har som oftest godkjenning fra både FIAP og PSA.
De tre store internasjonale fotoorganisasjonene FIAP, PSA og UPI gir sin «godkjennelse» (patronage/recognizion) til internasjonale salongerer etter nærmere bestemmelser. Denne «godkjennelsen» kan på mange måter ses på som en anerkjennelse og kvalitetssikring og garanterer for seriøsitet.
Det kreves ikke medlemskap i fotoklubber eller forbund for å delta, men for å benytte de poeng som aksepter og medaljer gir til å vinne nasjonale og internasjonale hederstegn, må du være medlem i NSFF gjennom fotoklubb eller som direktemedlem. Det skal ikke så mange poeng til før en har en bronseplakett fra NSFF innen rekkevidde (se Plaketter). Og med økende poengsummer, også hederstegn fra det internasjonale fotoforbundet FIAP (se FIAP hederstegn).
PSA og UPI har også sine egne systemer med stjerner og utmerkelser. Disse finnes det mer informasjon om på de respektive nettstedene til PSA og UPI. PSA har i tillegg stjerner i en rekke klasser som Natur, fotojournalistikk, reise og så videre. Dette er viktig å ha med seg fra starten dersom en ønsker å samle disse hederstegnene også. Å registrere dette fortløpende er viktig! Å gjøre det etterpå er litt av en detektivjobb for å finne frem til de korrekte klassene.
Jeg skal komme tilbake til dette litt senere.
Få bildene ut av harddisken og ut i verden!
Finne salongene
På FIAPs nettsider finnes en til enhver tid oppdatert liste over internasjonale salonger: FIAP-salonger.
For den viderekomne finnes det informasjon om PSA sine salonger her: PSA salonger, og over UPIs salonger her: UPI salonger
De aller fleste salongene er nå heldigitale slik at det er forholdsvis enkelt å sende inn. Men vær oppmerksom på reglene til hederstegnene fra FIAP. Her må du sjekke hvor mange prosent som skal være antatt i papirklasser for at reglene skal oppfylles. Og papir må fortsatt sendes med god gammeldags post.
Gjør det til en fast regel å sette deg inn i betegnelser oppgitt på sidene fra FIAP, PSA og UPI. Dette letter arbeidet for deg underveis.
Noen av disse begrepene vil jeg berøre videre i og forklare nærmere.
Closing date
Section
De aller fleste konkurransene er nå digitale, men det er en fremvekst av papirklasser igjen. FIAP har også satt en ny regel som sier at en viss prosent skal være i papir av de antatte for å få hederstegn.
Number of works
Hvis du sender inn bilder i papirklasser må du være nøye med print og kvalitet. Husk at dette er noe av meningen. Bildet skal bedømmes fra fødsel til presentasjon. Bruk derfor OK papir, grei printer og print opp mot den maksimalt tillatte størrelsen. Som oftest vil et bilde på tillatt størrelse merke seg bedre ut enn et som er for lite.
Tittel
File names
Når det gjelder papirbilder skal de føres inn i en entry form. Regler i hver enkelt konkurranse. Og de skal merkes på baksiden. Høyre øvre side sett bakenfra. Merk med navn, adresse, bildetittel og seksjon/bildenr. Denne merkingen skal være identisk med den entry formen du har fylt ut. Sjekk dette.
Entry Fee
De fleste salongene tar betaling via PayPal så dette er noe du raskest mulig bare skal orientere deg om. Entry fee er som regel fra 20 – 50 € alt etter antall seksjoner.
Noen få salonger forlanger imidlertid penger vedlagt (enclosed in cash) så det kan være greit å sjekke disse slik at en får anløpt posten og hentet noen $ eller €.
Sending
Alle slike forsendelser må ha følgende etiketter på seg: Adresse, en med teksten «A-prioritarie» oppe ved frimerkene og en i nedre del av konvolutten med avsender + følgende tekst: «Photographic material. No commercial value». Det finnes også spesielle grønne tolletiketter på posten. Jeg har aldri brukt dem og heller aldri hatt noen problemer med post som har kommet bort.
Report card
Her vil det fremgå om du har fått awards (premier som gull, sølv, bronse eller Hederlig omtale), det vil også fremkomme om du har fått noen antatte. Noen salonger oppgir også poeng på bildene med minimum, acceptance verdi og maksimum. Dette vil være et mål for deg om hvordan juryen har oppfattet bildet ditt.
Catalog
Ferden videre og hjelp hos andre
Om du ikke får noen aksepter på bildene dine i begynnelsen – ikke gi opp! Hvis du selv mener de er gode så fortsett i alle fall å sende dem inn i noen flere før du vraker. Bilder som innimellom bare har slengt til seg en aksept i ny og ne, hanker plutselig inn en gullmedalje!
Jeg anbefaler deg å prøve deg frem, spør dem som har deltatt en stund, kanskje dere har en konkurransegruppe i klubben som hjelper hverandre.
Du finner også info på våre facebookgrupper for internasjonale konkurranser og nasjonale konkurranser:
LYKKE TIL MED DELTAGELSE I INTERNASJONALE SALONGER !