En dag i Norge
NSFF vil feire fotografiets fødselsdag med å fotografere Norge på denne dagen i prosjektet «En dag i Norge». I dette arrangementet, som er et prosjekt i dokumentasjons-fotografering, forsøker vi å fange hverdagen akkurat slik den er den 19. august kvart år. Det lages en digital presentasjon av utvalgte bilder, som legges ut for nedlastning på NSFF.no.
Vi håper på en stor variasjon på bilder og motiver. Vi er ute etter hverdagslivet i Norge. Ta bilder hjemme, på arbeid, skole, fritidsaktiviteter, kulturliv, i skogen, på fjellet, på sjøen – der du er – og vis hva som skjer denne dagen..
Alle som leverer fire bilder, får minst ett bilde med i presentasjonen. En jury/redaksjon velger ut bilder som blir med, og forsidebildet blir det som får flest poeng i juryeringen. Alle bildene som er sendt inn vil bli lagret i NSFFs database med tittel og autors navn, for historisk bruk. Meningen er at dette blir et årlig arrangement som etter en periode kan vise forandringen av Norge fra år til år.
Dette er ikke en konkurranse i vanlig forstand, men det blir trukket ut tre vinnere som får hvert sitt gavekort fra CEWE bildeprodukter. Merk imidlertid at alle bilder som velges ut til presentasjonen gis ett – 1 – poeng som kan benyttes mot NSFF-plaketter (det vil si, det samme som antatt bilde i NM og nasjonale konkurranser).
Konkurransen blir åpnet for levering 19. august på NSFF «Min side», og innlevering må skje senest 20. august kl. 23.59. Bildene må være tatt den 19. august, men du får én dag til å plukke ut bilder og klargjøre dem for innsending.
Jurymedlemmer
Hvert år vil vi velge ut noen av NSFF sine medlemmer til å bli med å velge ut bilder til e-boka «En dag i Norge». Har du lyst til å bli med, evt. veit om noen som har lyst, så send en e-mail til rune.hermansen@nsff.no.
Regler for «EN DAG I NORGE»
- I dette prosjektet/konkurransen forsøker vi å fange hverdagen akkurat slik den er den 19. august.
- Bildets lengste side skal være nøyaktig 2400 piksler og filstørrelse under 3MB (3000KB).
- Filnavn: Hvor bildet er tatt og situasjon. (eks. Bø i Telemark – Råning). Autors navn, adresse og klubb blir automatisk registret når du logger deg inn på nsff.no.
- Filformat: JPG.
- Bilder skal ikke ha navn eller være signert på forsiden.
- Ingen teknikker som legger til, flytter, erstatter eller fjerner bildeelementer unntatt ved beskjæring er tillatt.
- Teknikker som forbedrer presentasjonen av fotografiet uten å endre historien eller det billedlige innholdet, eller uten å endre innholdet i den originale scenen er tillatt, slik som justeringer for å endre lysstyrke, kontrast og fargetoneområdet i forskjellige områder i et bilde. Her inkludert HDR og fokusstabling.
- Teknikker som fjerner elementer lagt til av kameraet, som støvflekker, digital støy og filmriper, er tillatt.
- Sammensatte bilder er ikke tillatt.
- Alle tillatte justeringer skal fremstå som naturlige.
- Fargebilder kan konverteres til gråtoner monokrome.
- Infrarøde bilder, enten direkteopptak eller avledninger, er ikke tillatt.
- La Exifdata følge jpg-fila som blir innsendt.
- Bildet skal være tatt med kamera av innsender av bildet.
Fotografiets fødselsdag
Fotografiets opprinnelse kan spores tilbake til Joseph Nicéphore Niépce, som eksperimenterte med fotografering så tidlig som på 1810-tallet. Niépce lyktes å ta det første kjente fotografiet i 1826, men teknikken hans var upraktisk og tok flere dager å fullføre.
Seks år senere allierte Niépce seg med Louis Daguerre, som utviklet en raskere og mer praktisk teknikk for å fange fotografier, kjent som daguerreotypi.
Daguerrotypien ble presentert for det franske vitenskapsakademiet den 19. august 1839, og vakte umiddelbar oppsikt. Daguerreotypi la grunnlaget for moderne fotografi og banet vei for en utvikling som skulle revolusjonere vår måte å se på verden på og derfor regnes den 19. august som fotografiets fødselsdag. Eller også kjent som verdens fotodag.