PSA nettbaserte fotokurs med personlig fotolærer

PSA nettbaserte fotokurs med personlig fotolærer

Inger Postvoll fra Haugaland fotoklubb har tidligere fortalt om de nettbaserte fotokursene som tilbys medlemmer av PSA; Photographic Society of America. Fremdeles, to år senere, tar hun nye kurs med stort utbytte.

Coronavennlig fotokurs — egen fotolærer hos PSA

Hjernen jobber kontinuerlig. Leter etter kreative løsninger for neste fotooppgave. Forkaster. Tenker på ny. Leser leksjonen en gang til. Har jeg forstått oppgaven riktig? Ser et par YouTube-filmer til. Lærer mer om leksjonens tema. Så, endelig — når jeg er trygg på at jeg har forstått oppgaven riktig — tar jeg bilder. Mange bilder. Prøver å være kreativ. En utfordring i seg selv, men opplever at ting ordner seg etterhvert som prosessen med å komme i mål nærmer seg.

Neste steg er å laste bildene inn på Lightroom. Jobber med dem der. Imøtekommer kravene som står i leksjonen. Skriver deretter forklaring for hvordan bildene er tatt. På engelsk. Greit å ha en ordbok på mobilen. Selv om jeg er engelsklærer, og sikkert burde kunne alt, lærer jeg noen nye ord hver gang. Fagspråk er fagspråk, sier nå bare jeg. Når bildene og tilhørende tekst er sendt til fotolærer, venter jeg i spenning. Allerede etter en halv time, sjekker jeg mailboksen.

Terje, min kjære ektemann, ler av meg. Vet hvor utålmodig jeg er. Jeg sjekker jevnlig. Like ivrig hver gang. Blir innsendingen godtatt? Får jeg mange forbedringstips? Kanskje litt skryt? Like usikker hver gang, men når tilbakemeldingen kommer — ofte innen 24 timer — får jeg endelig bekreftelsen på at jeg har forstått oppgaven riktig. Får skryt også. Like fornøyd hver gang, selv om jeg også får forbedringstips. Lærerne er flinke til å kommentere både det som er bra og det som kan bli bedre, for målet til lærerne — som gjør dette frivillig — er at du skal bli bedre enn det du var da du begynte. Selvsagt! Det klarer de fint med min nybegynnerkompetanse.

Etter å ha vært medlem i PSA, Photographic Society of America, i ett år — eller ved å betale for to år i slengen — får en ta gratis nettbaserte fotokurs. Etter ett års venting var jeg snar med å melde meg på mitt første kurs, og innen et par dager fikk jeg en e-post fra min første fotolærer. Jeg har hatt ulike lærere for hvert av de tre kursene jeg har tatt: Terry Stipe fra USA, Steve Estill fra England og Theresa Hood fra USA. Alle har god erfaring innen fotografering, spesialister på sine yndlingssjangere.

For en nybegynner som meg er kursene like krevende og spennende hver gang, og jeg har ikke en uendelighet med tid heller. Jeg fikk seks måneder på å sende inn svar på ulike leksjoner med tilhørende oppgaver for hvert kurs. Det gikk i grunnen greit, og kursopplegget ble en fin avveksling til en ellers travel hverdag. Etter å ha tatt kursene «Photography Instruction», «Portraits in Available Light» og «Still Life Photography» har jeg lært mye om ulike sjangere innenfor fotografering. Lært ulike teknikker. Brukt ulike objektiver. Ulikt utstyr, og — ikke minst — lys.

Det jeg setter veldig stor pris på er å ha min egen veileder som kommenterte bildene jeg sender inn og kommer med forbedringstips. Kjekt å få litt skryt også, selv om en er voksen! Flere av bildene jeg tok under kurset ble antatt i nasjonale og internasjonale fotokonkurranser etterpå også. Her er en oversikt over de ulike kursene en kan ta.

_____

NSFF er ikke forbundsmedlem i PSA, men det er åpent for individuelt medlemskap. Det kan du lese mer om på denne siden, eller du kan ta kontakt med PSA-liaison Roald Synnevåg på internasjonalt@nsff.no.

 

Om skribenten

Inger Postvoll

Medlem i Haugaland Fotoklubb. Initiativtaker til damegruppa Lens Babes.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Narvik Kameraklubb jubilerer og inviterer til nasjonalt fotomaraton 5. mai 2021
  I samband med Narvik Kameraklubbs 80-årsjubileum arrangeres nasjonal fotomaraton laurdag 5. juni. Konkurransen gir poeng til nasjonale plakettar og hederstegn. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Bli med på film- og fototreff! 26. april 2021
  Dovrefjell Fotoforum, Lom Knipsarlag, Vågå Kameraklubb og Linselusa Vinstra ønsker velkommen til film- og fototreff i Vågå 10.–12. september 2021. Ungdomsmedlemmer deltar gratis! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Resultat frå klubb-NM vårrunden 2021 17. april 2021
  Vi gratulerer Kvinnherad fotoklubb som rundevinnar av klubb-NM 2021, foran Sandnes fotoklubb og Oslo Kamera Klubb. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Samanlagtresultat vårrunden av NM i foto 2021 7. april 2021
  I vårrunden av NM i foto 2021 vart det levert inn 5016 bilder, frå heile 66 klubber — som er rekord. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Halvor Larsen er gått bort 31. mars 2021
  Det er med stor sorg vi må meddele at mangeårig styremedlem og ildsjel Halvor Larsen er gått bort. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )

 • Flemming Ryborg, NSMIF/b 4. januar 2021
  The post Flemming Ryborg, NSMIF/b appeared first on Nordic Photo.
 • Ilkka Niskanen, Finland 29. november 2020
  Ilkka Niskanen, NSMIF/g Wordpress I have been very keen on photographing many years even though it is only my hobby. All started over 20 years ago, when I took a photography course, and since then I have been hooked. Nowadays wildlife photographing is my passion and I feel that nature is the place where I […]
 • Gallery-Tiina Poimio, Finland 29. november 2020
  tiina poimio NSMIF/p finland Facebook Instagram Wordpress “My work is my art, my art is my passion, and my passion is my life”. That is the essence of me. I am passionate photographer. Mainly I photograph people, especially women. Sometimes I use fantasy elements as tool visualizing my thoughts, sometimes reality bites best. My latest […]