PSA nettbaserte fotokurs med personlig fotolærer

PSA nettbaserte fotokurs med personlig fotolærer

Inger Postvoll fra Haugaland fotoklubb har tidligere fortalt om de nettbaserte fotokursene som tilbys medlemmer av PSA; Photographic Society of America. Fremdeles, to år senere, tar hun nye kurs med stort utbytte.

Coronavennlig fotokurs — egen fotolærer hos PSA

Hjernen jobber kontinuerlig. Leter etter kreative løsninger for neste fotooppgave. Forkaster. Tenker på ny. Leser leksjonen en gang til. Har jeg forstått oppgaven riktig? Ser et par YouTube-filmer til. Lærer mer om leksjonens tema. Så, endelig — når jeg er trygg på at jeg har forstått oppgaven riktig — tar jeg bilder. Mange bilder. Prøver å være kreativ. En utfordring i seg selv, men opplever at ting ordner seg etterhvert som prosessen med å komme i mål nærmer seg.

Neste steg er å laste bildene inn på Lightroom. Jobber med dem der. Imøtekommer kravene som står i leksjonen. Skriver deretter forklaring for hvordan bildene er tatt. På engelsk. Greit å ha en ordbok på mobilen. Selv om jeg er engelsklærer, og sikkert burde kunne alt, lærer jeg noen nye ord hver gang. Fagspråk er fagspråk, sier nå bare jeg. Når bildene og tilhørende tekst er sendt til fotolærer, venter jeg i spenning. Allerede etter en halv time, sjekker jeg mailboksen.

Terje, min kjære ektemann, ler av meg. Vet hvor utålmodig jeg er. Jeg sjekker jevnlig. Like ivrig hver gang. Blir innsendingen godtatt? Får jeg mange forbedringstips? Kanskje litt skryt? Like usikker hver gang, men når tilbakemeldingen kommer — ofte innen 24 timer — får jeg endelig bekreftelsen på at jeg har forstått oppgaven riktig. Får skryt også. Like fornøyd hver gang, selv om jeg også får forbedringstips. Lærerne er flinke til å kommentere både det som er bra og det som kan bli bedre, for målet til lærerne — som gjør dette frivillig — er at du skal bli bedre enn det du var da du begynte. Selvsagt! Det klarer de fint med min nybegynnerkompetanse.

Etter å ha vært medlem i PSA, Photographic Society of America, i ett år — eller ved å betale for to år i slengen — får en ta gratis nettbaserte fotokurs. Etter ett års venting var jeg snar med å melde meg på mitt første kurs, og innen et par dager fikk jeg en e-post fra min første fotolærer. Jeg har hatt ulike lærere for hvert av de tre kursene jeg har tatt: Terry Stipe fra USA, Steve Estill fra England og Theresa Hood fra USA. Alle har god erfaring innen fotografering, spesialister på sine yndlingssjangere.

For en nybegynner som meg er kursene like krevende og spennende hver gang, og jeg har ikke en uendelighet med tid heller. Jeg fikk seks måneder på å sende inn svar på ulike leksjoner med tilhørende oppgaver for hvert kurs. Det gikk i grunnen greit, og kursopplegget ble en fin avveksling til en ellers travel hverdag. Etter å ha tatt kursene «Photography Instruction», «Portraits in Available Light» og «Still Life Photography» har jeg lært mye om ulike sjangere innenfor fotografering. Lært ulike teknikker. Brukt ulike objektiver. Ulikt utstyr, og — ikke minst — lys.

Det jeg setter veldig stor pris på er å ha min egen veileder som kommenterte bildene jeg sender inn og kommer med forbedringstips. Kjekt å få litt skryt også, selv om en er voksen! Flere av bildene jeg tok under kurset ble antatt i nasjonale og internasjonale fotokonkurranser etterpå også. Her er en oversikt over de ulike kursene en kan ta.

_____

NSFF er ikke forbundsmedlem i PSA, men det er åpent for individuelt medlemskap. Det kan du lese mer om på denne siden, eller du kan ta kontakt med PSA-liaison Roald Synnevåg på internasjonalt@nsff.no.

 

Om skribenten

Inger Postvoll

Medlem i Haugaland Fotoklubb. Initiativtaker til damegruppa Lens Babes.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Norgesmeister i foto 2020 16. november 2020
  Norgesmeister i foto 2020 er den som samanlagt har oppnådd flest poeng i vår- og haustrunden av NM. Også i år var det ein klar vinnar. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Samanlagtresultat haustrunden av NM i foto 2020 16. november 2020
  I haustrunden av NM i foto 2020 vart det levert inn 5020 bilder fordelt over åtte klassar, inkludert ungdomsklassen. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Invitasjon til 15th FIAP Clubs’ World Cup 11. november 2020
  Man kan nå sende inn til klubb-VM i amatørfotografi; 15th FIAP Clubs' World Cup. I fjor deltok syv norske — blir din klubb med i år? Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • 5th Nordic international circuit 2020 22. oktober 2020
  Det nordiske forbundet, NFFF, innbyr til femte Nordic international circuit.  Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Vi minner om innlevering til Årets klubb 2020 19. oktober 2020
  Innleveringsfristen for NM har passert og det er på tide å velja ut klubbarbeid for deltakelse i Årets klubb 2020. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )

 • NFM2020-Katalogen er her! 16. september 2020
  NFM 2020 Katalogen er lagt ut Her er katalogen fra Nordisk FotoMesterskap 2020  
 • 2019 Ystad Hamn – Prosjekt 9. august 2020
  Ystad Hamn 2019 Ystads fotoklubbs Projekt över utbyggnad av Ystad hamn   Projektet har pågått sedan oktober 2017 och något slutdatum är inte bestämt. Gruppen som deltagit med bilder och fotograferat har varit nio personer. Fotograferandet har utförts i mindre grupper på oftast två till tre personer. Hamnprojektet har tidigare i bilder skildrat Ystads hamns historia från […]
 • NFM2020 Katalogen er forsinket 31. mai 2020
  NFM2020 Katalogen er forsinket Redaksjonen må dessverre informere om at katalogen er forsinket. Det skulle så gjerne stått ‘2020’ på bildet til høyre, men dere må være litt tålmodige. Vi jobber det vi kan for å få katalogen ferdig, og som et lite ‘plaster på såret’ blir katalogen mer omfattende i år. Vi har hatt […]