Om NSFF Magasin

NSFF Magasin er et digitalt medlemsmagasin for film- og fotoentusiaster tilknyttet Norsk Selskap for Fotografi. NSFF-medlemmer utgjør på frivillig basis redaksjonen, som utnevnes av NSFF-styret.

Redaksjon

Gjeldende fra 1. januar 2023

Redaktør: Inger Postvoll
E-post: magasinet@nsff.no
Redaksjonsmedlem, ansvarlig fotostoff:
ledig posisjon
Redaksjonsmedlem, ansvarlig filmstoff:
ledig posisjon

Fra 2016 til 2023 var Birgit Fostervold (Homborsund fotoklubb; nestleder NSFF 2017–2022) redaktør for NSFF Magasin. Fra oppstart i 2014 til 2016 var Roy Morten Gleditsch (Bergen Fritidsfilmere; NSFF Filmutvalget) redaktør, og Arnt Morten Dolen (Alvdal Fotoklubb) sto for språkvask. En stor innsats ble lagt ned av Håkon Trønnes (Vingelen Fotoklubb), med utallige kunnskapsartikler om både programvare og utstyr.

Andre bidragsytere

 • Alle medlemmer av foto- og filmklubber tilsluttet NSFF
 • Regionkontakter og tillitsvalgte i NSFF
 • Eksterne ressurser
 • Du..?

Bilder på nettstedet

Som et medlemsforum for fotografer og filmskapere søker NSFF Magasin i så stor grad som mulig å bruke egenproduserte bilder for illustrasjoner i artiklene. Fotografen vil da være kreditert i byline på lik linje som tekstforfatter, ev. i bildetekst dersom det er mer hensiktsmessig. MERK: Artikkelforfatter må forsikre seg om at det er bruksrett for de bilder som leveres sammen med teksten.

I noen tilfeller vil det være naturlig å bruke produktbilder fra produsent, vi vil så godt det lar seg gjøre opplyse om dette i artiklene.

Der det ikke lar seg gjøre å finne egnede bilder i egen bildedatabase, benyttes bilder fra det åpne domene eller Creative Commons med åpen brukslisens. Spesielt historiske album på flickr byr på mange godbiter – det anbefales å ta en titt selv om du ikke har behov for bilder til egen bruk! Les denne artikkelen på NRKbeta for informasjon.

Opphavsrett

Bilder brukt i reportasjer som sendes inn til nsff.no eller NSFF Magasin skal være tatt av vedkommende som er oppgitt som fotograf. Dette må kvalitetssikres av klubben før innsendelse. Klubben, ikke NSFF, er ansvarlig for økonomiske krav som måtte komme på grunn av brudd på opphavsrett.

Bilder som er levert av enkeltmedlemmer til nsff.no, NSFF Magasin, NM i foto, NM i film, prosjekter, etc. omfattes av de samme betingelser.

NSFF Magasin er:

… et utstillingsvindu for film- og fotoentusiaster tilknyttet Norsk Selskap for Fotografi.
… en inspirasjonskilde for NSFF-medlemmer og -medlemsklubber.
… en nyhetskanal for de som ønsker å holde seg oppdatert på medlemsklubbenes aktiviteter.
… en kunnskapsbank der medlemmer deler tips og triks som kan gjøre film- og fotohobbyen enda mer givende.

NSFF Magasin er IKKE:

… en kilde for informasjon om og tester av det siste innen kamerautstyr og andre tekniske duppeditter.
… et talerør, informasjons- eller nyhetskanal for NSFF som organisasjon – til det benyttes nsff.no.
… en arena for debatt omkring driften av organisasjonen.

Slik bidrar du til NSFF Magasin

Vi i redaksjonen driver «oppsøkende virksomhet» men setter allikevel stor pris på alle bidrag til magasinet. Om du ikke er glad i å skrive men allikevel har noe å formidle fikser vi det!

Tekstformat

Tekstinnlegg kan skrives som ordinær e-post, alternativt i form av tekstdokument sendt som vedlegg. Formatering av fonter i tekst utover angivelse av avsnittsoverskrifter er unødvendig; ved publisering vil all tekst uansett bli formatert i samsvar med magasinets design. Bilder skal alltid sendes som vedlegg med eventuelle referanser i teksten hvor bildene eventuelt skal passe inn.

Bildeformater og oppløsninger

Bilder som skal følge artikler bør være fotografisk tilfredsstillende; ikke nødvendig kunstneriske, men velkomponerte og skarpe. Da Magasinet er en webbasert versjon vil redaksjonen ha bildene tilsendt i en størrelse og oppløsning som er egnet for web-presentasjon på skjerm og mobil. Redaksjonen forbeholder seg retten til å forminske størrelsen på tilsendte bilder, men de vil aldri beskjæres annet enn hva gjelder miniatyrbilder som benyttes til «teaser»/ledetekst på samlesider. Artikkelforfatter må sørge for at det er nødvendig bruksrett på bilder som følger teksten.

Forsendelse av stoff

Ved forslag til artikler og annet innhold, ta kontakt med redaksjonen via e-post magasinet@nsff.no.

Retningslinjer for NSFF Magasin

Gyldig pr. 01.06.2016.

Formål og målsetning
 • Magasinets målsetning er å gi NSFF-medlemmene et ekstratilbud.
 • Magasinet skal være et supplement til nsff.no og gi medlemmene inspirerende påfyll utover det som forbundets nettsider bidrar med.
 • Magasinet skal bidra til å styrke kompetansen og det faglige nivået for film- og fotoamatørene i Norge.
Navn, form og format

Etter bred idemyldring høsten 2013 er Magasinets navn fastlagt til: NSFF MAGASIN; medlemsmagasin for film- og fotoentusiaster.

Form og format

Magasinet er besluttet å lanseres i et nettbasert format med WordPress som verktøy. Dette er et gratis open source publiseringsverktøy som gir ønsket funksjonalitet og samtidig følger organisasjonens økonomiske profil.

Utgivelser

Magasinets webbaserte utgivelsesform gir åpning for å bli et levende magasin med jevnlige oppdateringer med aktuelt stoff publisert til aktuell tid.

Deadlines

Med en digital løsning som oppdateres løpende blir det ingen deadlines som for et trykket magasin. Det er likevel svært viktig å oppnå regelmessighet og publisere relevant innhold til rett tid. Dette gjelder f.eks. med hensyn til konkurranser, NM i film og foto, utstillinger m.m.

Redaksjon og ressurspersoner

Magasinredaksjonens arbeid er dugnadsbasert og bør bestå av følgende resurspersoner:

 • Redaktør som har ansvar for det faglige innholdet og at magasinet blir tilført innhold regelmessig.
 • Research som har ansvar for at staben produserer stoff iht. intensjonene og “støvsuger” miljøet for aktuelt stoff.
 • Språkvask som har ansvar for kvalitetsikring av all tekst slik at magasinets innehold blir leservennlig og i tråd med akseptert norsk rettskrivning.

Medarbeidere

Alt arbeid er dugnadsbasert og bør bestå av følgende ressurspersoner:

 • Skriveføre personer fra film- og fotomiljøet i Norge. Resurser med journalistbakgrunn vil være et pre for magasinet.
 • Personer med gode film- og fotokunnskaper, som kan tilføre magasinet selvstendige bilder eller bilder tilknyttet til spesifikke artikler.
 • Ressurser med tilknytninger til film- og fotomiljøet nasjonalt og internasjonalt, som kan oppdatere magasinet mht. nyheter innenfor nasjonale og internasjonale konkurranser, samt filmfestivaler inkludert FIAP og UNICA.
Innholdstype
Magasinets innhold skisseres med følgende stikkord (rev. juni 2016):

 • Medlemspresentasjoner/-gallerier.
 • Klubbpresentasjoner og -nyheter.
 • Nyheter fra fotoutstillinger med NSFF-medlemmers deltakelse.
 • Nyheter fra filmfestivaler med NSFF-medlemmers deltakelse.
 • Nytt fra nasjonale konkurranser for film og foto.
 • Nytt fra film- og fotoprosjekter i klubbene.
 • Nordiske fotografer og videografer.
 • Temabaserte reportasjer.
 • Tips og triks man kan lære av.