Eidsvoll Fotoklubb – Fotomaraton

Foto: Thor Even Skjølås (Selvutløser) Bildetekst: Medlemmer fra Eidsvoll Fotoklubb utenfor Wood Hotel Mjøstårnet på Brumunddal i forbindelse med sitt arrangement «Fotomaraton 2023». F.v. Randi Høvik, Sofie Harryson, Tone Wiker, Joel Anders Johannessen, Monica Tselentis, Thor Even Skjølås, Edvard Høvik, Erik Rundgren og Tove Merete Høvik

 

I 2022 startet Eidsvoll Fotoklubb opp et nytt klubbtilbud for sine medlemmer, fotomaraton. Arrangementet går ut på at klubbens deltakere møter opp på et sted bestemt dato og klokkeslett, blir tildelt oppgaver som skal løses innenfor en gitt frist og leverer bildene fra seg før de reiser hjem. Den 23. september kl. 10:00 møtte 9 deltakere opp i Mjøsparken på Brumunddal for årets utfordringer.

I år hadde fotoklubben fått med en ekstern juryperson hvor identiteten til personen ble hemmeligholdt helt til klubbens møte den 2. november og resultatene skulle presenteres. Oppgavene var også ukjente frem til maratonens start. Klokken 10:00 ble første konvolutten åpnet. I denne konvolutten var det tre oppgaver som skulle løses før lunsj med temaene: kontraster, familie og typisk norsk.

Dette er temaer som er veldig åpne for tolkning i forskjellige retninger, noe resultatene også viste. Etter noen timer på jakt etter de beste motivene til temaene, møttes deltakerne på brygga ved Mjøstårnet og spiste lunsj sammen i et fantastisk flott høstvær. Etter lunsj ble konvolutten åpnet med de to siste oppgavene for dagen: forfall og hverdagsglede.

Nye timer var avsatt til oppgaveløsingen og mange skritt ble gått på kryss og tvers i Mjøsparken og Brumunddal sentrum. Fotoklubbens medlemmer mener Brumunddal er et interessant sted for fotografering og fikk med seg mange kulturelle innslag på motivjakten. Mjøsparken kunne også by på et yrende liv av store og små, gamle som unge.

Da tidspunktet for innlevering av bilder til den ukjente jurypersonen nærmet seg, møttes deltakerne i lokalene til Wood Hotel Mjøsparken, som klubben fikk disponere fritt for innlevering av bilder. Hver deltaker måtte på forhånd ha plukket ut hvilke bilder som skulle leveres for hvert tema. Kun ett bilde per tema. Kameraet måtte derfor stilles riktig så man fikk det bildet man ville ha, og kameraet skulle lagre bildene direkte i JPG. Ingen av bildene som ble levert var derfor etterbehandlet.

På klubbmøte den 2. november var det klart for presentasjon av den ukjente jurypersonen, samt gjennomgang av alle innleverte bilder med kommentarer og poengtildeling. Det ble stor glede for mange da Olav Erik Storm kom inn i møtelokalet. Han er en kjent profesjonell fotograf og kursholder.

Olav hadde ingen anelse om hvem fotografene var. For ham var fotografene kun et unikt nummer med totalt fem bilder hver seg. Han gjennomgikk bildene fotograf for fotograf. Olav ga tilbakemelding på hvert bilde, hans opplevelse av bildet, hvilken historie det fortalte og hva han mente kunne vært gjort annerledes for å fremheve bildet ytterligere. Hvert bilde fikk poeng ut fra hvordan bildet passet til tema med blant annet valg av motiv, historiefortelling, følelser, teknisk utførelse og komposisjon. Maks poengsum for ett bilde var 10 poeng.

Etter endt gjennomgang ble poengene lagt sammen for hver fotograf og pallen ble kåret. Det var tett i toppen med kun 2 poeng mellom 1. og 3. plass. Tove Merete Høvik trakk det lengste strået med sine 45 poeng og innkasserte da førstepremien som var gavekort sponset fra FOTO.no på kr. 1500,-.

Andreplassen gikk til Sofie Harryson med 44 poeng. Her var premien et gavekort på bildeprodukter av en verdi på kr. 1000,- sponset av CEWE.no.

Tredjeplassen gikk til Thor Even Skjølås med 43 poeng. Premien var sponset av Eidsvoll Fotoklubb og var en skulderkamerabag.

Det ble også en trekkepremie blant øvrige deltakere. Premien var sponset av CEWE.no og var et gavekort på kr. 500,- til bildeprodukter. Den heldige vinneren var Randi Høvik.

Fotoklubbens leder Thor Even Skjølås setter stor pris på medlemmene som aktivt bidrar i klubbens utvikling og gjennomfører aktiviteter som fotomaraton. Dette løfter klubben og tvinger deltakerne ut av komfortsonen ved å utfordre seg selv. Han er også utrolig glad for tilbakemeldingene Olav Erik Storm ga til hvert bilde. Dette var det mye læring i for alle. Fotomaraton vil uten tvil bli gjennomført også i 2024.

Eidsvoll Fotoklubb fyller 50 år i 2024. Dette gleder de seg til å feire, blant annet med en sommerutstilling på Galleri Festivieteten.

Om skribenten

Thor Even Skjølås

Medlem av Eidsvoll fotoklubb

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )