TILBAKE! 49 år etter

Mitt første bekjentskap med Nord-Norge var i forbindelse med min førstegangstjeneste i det norske forsvaret. Det var i perioden 1973-1974, og mine 12 måneder i Nord-Norge, nærmere bestemt på Andøya i Vesterålen, ble på mange måter et «svart hull» i mitt liv, men det satte også en del positive spor.

I 2023 ble jeg fristet til å ta en ny tur til Andøya og Andenes – 49 år etter at jeg var der sist. Jeg ønsket å søke opp noen av de lokasjonene som jeg fikk et slags forhold til den gang.

Jeg reiste helt alene. Når du er alene kan du disponere din egen tid, bestemme hva du vil gjøre, når og hvordan. Ingen som overstyrer egne planer og tanker. Det er en befrielse å ha den muligheten og kunne utnytte egen kreativitet uten forstyrrelser.

Som fritidsfilmer ville jeg med helt nye «briller» bruke min kamerautrustning til å forevige noen inntrykk fra lokasjoner på Andøya som jeg den gang hadde et svært begrenset forhold til. Jeg tok med meg mitt videokamera for å gjøre opptakene i UHD (4K) format ( 25 FPS. I tillegg hadde jeg et actionkamera som kunne gjøre opptak i samme kvalitet som primærkamera.

Før jeg reiste nordover brukte jeg mye tid på å planlegge; en plan jeg tok med meg på en laptop. Hva skulle jeg filme eller ta bilder av? Hva skulle jeg fortelle? Det ble mye research; innhenting av fakta fra lokasjonene som jeg ville oppsøke. Nyttig! Kjempefordel å se opptakene etter hver opptaksdag og evaluere dem. Måtte noe tas på nytt?

Jeg laget på forhånd en «shotlist» som inkluderte plan for tenkte lokasjoner jeg skulle oppsøke; hva som kunne være riktige motiver med tanke på min framtidige filmfortelling. Den inneholdt også tips om tid og sted, om kamerautrustning, mm.

Shotlisten ble i utgangspunktet lenket mot en, på forhånd, grovskrevet voiceover (kommentarstemme) i håp om at dette skulle passe noenlunde sammen når jeg kom hjem til redigeringsbordet. Det ble gjort mange og lange videoopptak og det ble tatt mange bilder med ulikt utstyr, også med mobiltelefon i så høy kvalitet som mulig. Viktig å holde et enhetlig format fra de ulike kameraenhetene for ikke å havne i trøbbel i redigeringsprogramvaren. Håpet var også at jeg ikke skulle mangle noe media for å komplettere min planlagte filmfortelling.

Værgudene var på min side under 5-dagersoppholdet på Andøya; omtrent som sommeren 1974 med sol, 20+ grader med bare noen vindpust fra storhavet i vest. Du snakker om å ha griseflaks!

Tilbake på redigeringsbordet savnet jeg selvsagt noe. Oppsøkte derfor en del eksterne, potensielle bidragsytere som kunne supplere med noe av det jeg savnet i min filmfortelling. Nødvendige tillatelser for å bruke det eksterne innholdet ble innhentet.

Min filmfortelling «TILBAKE» ble ferdigstilt i januar/ februar 2024 og deretter påmeldt til NM i FILM 2024 i håp om at jury og publikum ville like den.

Om skribenten

Roy Morten Gleditsch

Filmskaper siden 1970. Medlem av Bergen Fritidsfilmere siden 1980. Redaktør av NSFF Magasin fra oppstarten til juni 2016, tidligere medlem av Filmutvalget. Æresmedlem NSFF.

2 Kommentarer

 1. Arnold Hoddevik

  Flott skrevet om turen til Andøya, og nydelige bilder.

  Svar
  • Roy Morten Gleditsch

   Takk Arnold!

   Svar

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )