Portrettintervju av Vegard Hanssen

Vegard Hanssen ble født i Oslo, men vokste opp i Ørnes, Meløy kommune i Nordland fylke. Etter hvert flyttet han til Bryne/Lye i Time kommune der han bor sammen med kone og to barn. Han jobber som utvikler i et firma som heter Grensesnitt. Når det gjelder fritidsaktiviteter så er han styremedlem i Bryne fotoklubb, og som nevnt ovenfor også konkurranseansvarlig i NSFF. Ellers kan det nevnes at han er hjelper på Fotospirene, er mensamedlem, sudukoforfatter og kristen.  

Foto som hobby 

Han forteller at han kjøpte kamera og startet med fotografering for drøyt 5 år siden. Han betrakter fotograferingen først og fremst som en hobby og livsstil, men tar også på seg noen betalte fotooppdrag.  

I tillegg til fotografering, opererer han både som sanger og spiller bass, selv om det ikke blir så mye tid til dette for tiden. I tillegg har han en liten (hemmelig?) drøm om å koble sammen egne dikt og bilder en vakker dag. 

Det var på en ferietur i Kroatia at han fikk lyst til å begynne å fotografere. Fram til da hadde han «fotografert» kun med øynene, og hadde ikke sett noe behov for kamera. Etter turen kjøpte han sitt første kamera, og det var kanskje en tanke om at han kunne komme til å like å fotografere. Kanskje kunne han også hjelpe andre med bildene han kunne ta. 

Etter den tid har han elsket å fotografere, for det meste naturbilder. Da han forlot Stavanger Foto med sitt første kamera, var han fast bestemt på at aldri skulle bli en slik fuglefotograf som sitter i ro i timevis for å vente på at en fugl skulle dukke opp. Seks måneder senere, etter å ha møtt Bjørn Dykesteen, endret han fullstendig mening, og fuglefoto ble det deretter mye av. 

 

En allsidig fotograf 

Han eksperimenterer med alt mulig innen foto, og for øyeblikket er det nok nærbilder han er mest hektet på. Han liker å la motivet fylle bilderammen. Det er mye han ikke har rukket å fotografere ennå, og han er klar på at han ikke har funnet sitt «uttrykk» innen foto ennå. Bildene som publiseres i denne artikkelen bekrefter nok det. 

Han har også noen klare mål med bildene sine, som er å skape minner for de han tar bilder av. Dette kan være danseforestillinger, konserter, fotballkamper og lignende. Han deler raust bildene med motivene sine. 

Han liker også å vise fram bilder av ting som folk vanligvis ikke ser eller legger merke til. Dette kan være nærbilder av fugler og bilder av vanndråper. Bildene i denne artikkelen forklarer tydelig hva han mener.  

Fotoutstyr 

Vegard er ingen utstyrsfreak, men betrakter utstyr som viktig verktøy for å få gode bilder av mange forskjellige motivområder. For å få til det må det til en del utstyr, og for å nevne noe så bygget han en dråpemaskin for å få tatt denne type bilder. 

Når det gjelder etterbehandling, så lager han dem slik at de passer til det de skal brukes til. Noen ganger forblir bildene slik de kommer ut av kamera, andre ganger blir de redigert litt, slik som fotballbilder, mens noen bilder gjør seg best som monokrom. Helst liker han bildene som er klar til bruk rett ut av kamera, men andre ganger tar han i bruk en litt mer kreativ stil.  

Han gjør sjelden store forberedelser når han skal fotografere, men har en grovplan og tilpasser etter ønsker og behov underveis. 

Inspirasjon og utvikling 

Vegard blir inspirert av mange ting. Det kan være at han ønsker å skape minner, som på danseskolen, kulturskolen, eller bilder av det lokale damelaget i fotball. Å være kreativ med dråpebilder, komme nær fugler, oppleve spenning ved fotografering av bjørner eller henge ut av en safaribil i soloppgangen. Det er kanskje slike opplevelser som gjør at han elsker fotograferingen så mye. 

Fotokonkurranser har han også fått mye inspirasjon både av å se på og å delta i. Lenge trodde han at han ikke hadde noe i fotokonkurranser å gjøre, men når et dråpebilde (seks søstre) slo an i en konkurranse, skjønte han at også han kunne gjøre det bra, og i fjor kom han på andreplass sammenlagt i NM. 

Årets fotograf 

Bryne fotoklubb har en fotokonkurranse som går gjennom hele året. Denne fungerer slik at medlemmene kan levere 2 bilder hver måned til 2 av 3 valgfrie kategorier, farge, monokrom eller natur. Så stemmer de medlemmene som ønsker det på bildene. Bildene får da en basis score mellom 15 og 100. Deretter får plass 1 – 6 ekstra poeng fra 100 – 20. Så summeres poengene ved slutten av året, og den med flest poeng blir årets fotograf. I tillegg kåres, månedens bilde, der Vegard har vunnet 3 av 10 konkurranse-måneder, noe som bidro til at han ble kåret til Årets fotograf i Bryne fotoklubb i 2023. 

Bruk av bildene 

Han fotograferer gjerne sammen med venner, men også mye alene. Dette kommer helt an på situasjonen. Ofte er opplevelsen med å ta bilder nok, og han har ingen behov for å dele alle bildene sine. 

Når han tar bilder av folk, gir han dem gjerne en link direkte til bildesiden sin https://photos.flogvit.com som er skjult for andre. Der har han hittil i år hatt rundt 800.000 visninger. Han filmer også og legger ut på Vimeo, hvor visningstiden er 331 timer i år. Facebook er nok der han legger ut de fleste av bildene sine. «Ulempen» er at mange kommenterer bildene, og da forventes det til en viss grad at man skal svare, noe som tar en god del tid. Derfor han har stort sett sluttet å svare. Han er også på Instagram og Flickr, men bruker disse lite nå.  

Noen av bildene hans er utstilt på Rits kafe i Bryne sentrum, og noen bildevisninger blir det jo når noen ønsker det. 

Forbilder 

Vegard har ingen spesielle forbilder, og fokuserer heller på å hva han selv kan gjøre framfor å se opp til andre. Han er veldig oppslukt av fotograferingen når han er ute, men tar gjerne med seg en som vil være med for å lære eller dele erfaringen sin. Turen kan gjerne gå til Masai Mara. 

 

Mål for framtida 

Han ønsker å bli god til å ta alle slags typer bilder, så han jobber seg igjennom de forskjellige kategoriene. Han blir glad når han kan vise verden til andre på en måte de ikke har sett den før, slik som mange av naturbildene hans. Han vil ikke stoppes av et prosjekt som skal være enden, men kommer til å være sulten til å se verden fra nye vinkler til han ikke klarer å ta bilder lengre. 

 

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )