Portrettintervju av Heidi Mellingen – Leder i Biofoto

Heidi Mellingen blir 60 år i desember, er en lidenskapelig naturfotograf og leder av BioFoto Norge. Dette er en åpen forening for alle som har glede av natur og fotografering. Hun bor på Røa i Oslo, og er en stolt mamma til to voksne barn, en sønn og en datter. I tillegg har hun også gleden av å være bestemor til to små gutter.

Hun forteller at hun har fotografert i mange år generelt, og naturfoto spesielt siden 2011. Da begynte hun på Folkeuniversitetet og lærte seg digitalfotografering fra bunnen av.

– Etter det har jeg hatt en lidenskap for å fange detaljer i naturen gjennom bilder.

Er fotografi for deg en hobby, en livsstil eller et levebrød?

– Fotografi er først og fremst min store hobby, en lidenskap som har blitt en viktig livsstil for meg. Det er en måte jeg uttrykker meg selv på og finner veldig stor glede i. Motivasjonen for å komme seg ut på tur blir lettere når jeg har en ide om et bilde jeg vil ta.

I tillegg beretter hun at å være en del av juryen i Villmarksliv sin norske konkurranse «NM i Naturfoto», også kalt «Fotojakta», gir henne mye inspirasjon og gjør henne mer bevisst på hva som er et godt bilde.

– Fellesskapet i BioFoto gir meg også energi og inspirasjon til å bli kjent med nye områder og å ha et nettverk for deling og informasjon.

Uttrykker du deg kunstnerisk på andre måter?

– Foruten fotografi, uttrykker jeg meg også gjennom yoga, som er en annen form for kunstnerisk og spirituell praksis for meg. Jeg har tidligere både strikket, heklet og malt, så i min familie er jeg den med mest interesse for håndarbeidet.

Hvorfor begynte du med fotografering?

– Jeg begynte med fotografering fordi det gjør så godt å være ute i naturen. Den friheten og roen jeg finner der er ubetalelig. Jeg har alltid vært fascinert av naturens skjønnhet og ønsker å bevare øyeblikkene gjennom bilder. Fotografi lar meg uttrykke min kjærlighet og ærefrykt for naturen.

Hun fotograferer helst naturen i ulike former og farger. Landskap, dyreliv og detaljer i naturen fascinerer meg. Fugler har kanskje førsteplassen i prioriteringen hennes, men opplevelsen kan være like stor når hun finner fine linjer og former ved et svaberg eller i skogen. Hun forteller at for henne handler det om å finne ro og en god rytme i livet, samt å være til stede her og nå.

Hva unngår du å fotografere?

– Jeg unngår å fotografere motiver som kan skade eller forstyrre naturen og dens habitater. Det er viktig for meg å være en ansvarlig naturfotograf. Menneskeskapte motiver er virkelig ikke min greie.

Hva vil du si er ditt uttrykk?

– Mitt uttrykk som naturfotograf handler om å formidle roen og skjønnheten jeg finner i naturen gjennom mine bilder. Når det gjelder dyr og fugl så liker jeg at bildet forteller en historie: Hvordan dyret lever, uvær og vind eller adferd. Når det gjelder nærbilder, så vil jeg gjerne ha en fin og rolig for- og bakgrunn. Komposisjon og lys er viktige elementer. Her svinger nok min mening litt med hva som er trenden; vi blir alle påvirket gjennom media enten vi er bevisst det eller ikke.

Har du noe spesielt du ønsker å få frem med bildene dine? Hva gjør du for å få frem dette?

– Jeg ønsker å vise sårbarheten i naturen og formidle dens delikate balanse. Jeg bruker lysspill, komposisjon og farger for å få frem denne essensen i bildene mine. Vil gjerne minne oss alle om at den trenger oppmerksomhet og omtanke hvis den skal overleve. Når jeg publiserer et bilde i sosiale medier så skriver jeg noen ord om hva jeg tenker om bildet. Noen ganger er det bare privat babbel, og andre ganger er det en dypere mening.

 

Hun forteller at hun foretrekker å bruke profesjonelt utstyr for naturfotografering og fordi hun har mye fin optikk så føler hun seg lojal til et merke.

– I dag er alle de store produsentene av kameraer og optikk veldig gode, så hvilket merke du har er etter min mening helt irrelevant for det gode bildet. Etterbehandlingen er viktig, selv om jeg ønsker at det skal være så likt opptaket som mulig. RAW-filene må fremkalles og jeg tar stilling til kontrast, høylys og skyggepartier samt fargebalanse når jeg fremkaller bildene mine. Med all kunstig intelligens som finnes i programvaren jeg benytter til fremkallingen er det dessverre ikke lenger mulig å si at jeg ikke benytter meg av kunstig intelligens. Både Lightroom og Photoshop har dette innebygget i sin programvare. Men for meg er det viktig at bildet mitt er skapt ute i naturen og ikke på pcen. Jeg legger vekt på å forberede meg grundig før en fototur, for å sikre at jeg har riktig utstyr i sekken. Ingenting er mer irriterende enn å mangle noe når du først er ute i felt. Må innrømme at jeg har manglet noe oftere enn jeg liker å tenke på.

Naturen i seg selv er hennes største inspirasjon. Å være ute i skog, fjell eller ved havet. Ro og mangfold gir henne stadig inspirasjon til å fange de gode øyeblikkene, forteller hun.

– Du kan egentlig si at tid inspirerer meg. Jeg trenger tid til refleksjon og det å rydde hodet og gi plass til å observere det som foregår i min nærhet.

Når du fotograferer, er det helst i selskap med andre fotovenner eller går du alene?

– Jeg liker begge deler, men fotograferer oftest alene for å kunne fordype meg i naturen og finne ro i fotograferingsprosessen. Mine beste bilder er nok tatt på den måten.
Å være med fotovenner gir muligheten til å dele og lære sammen. Så det har en stor verdi det også. Pluss at det er hyggelig å ha noen å ta pauser sammen med. Det er også en trygghet i det å være flere på tur.

Viser du frem bildene dine til andre?
– Ja, jeg liker å vise frem bildene mine. Jeg deler dem gjerne gjennom BioFoto Norge, i utstillinger, på sosiale medier og i noen få konkurranser.

Har du noen forbilder, eller er det noen fotografer du gjerne vil nevne? 
– Jeg har stor beundring for flere norske naturfotografer. Vi er heldige i Norge som har så mye vakker natur rundt oss. Det gjør at mange blir gode formidlere uten å måtte reise langt. De beste bildene kommer fra nærmiljøet etter min mening. Å trekke frem en spesiell naturfotograf er helt umulig.

Hvilken fotograf ville du hatt med på en fototur? 

– Jeg ville gjerne hatt med Orsolya Haarberg på en fototur til Grønland. Hennes dyktighet som naturfotograf og hennes evne til å fange øyeblikkene i naturen er svært inspirerende. Vi deler samme pasjon for det gode naturbildet. Turen til Grønland ville gitt oss muligheten til å utforske den majestetiske naturen der og skape nydelige bilder som dokumenterer denne delen av verden. I tillegg er hun en tøff, positiv og hyggelig person og det er viktig når vi skal på tur.

Har du et mål eller en spesiell ambisjon som fotograf?

–  Min store ambisjon er å drive BioFoto Norge på en måte som gagner fellesskapet. Jeg ønsker å videreutvikle foreningen og øke antallet medlemmer, slik at flere kan oppleve gleden av å kombinere natur og fotografi samt lære mer om naturen. Det er viktig for meg å bidra til at flere får muligheten til å fordype seg og utvikle sine ferdigheter som naturfotografer gjennom samarbeidet og fellesskapet i BioFoto Norge.

Er det noe annet du har lyst å fortelle om og dele med våre lesere?

– Jeg vil oppfordre alle til å utforske naturen på sin egen måte. Det finnes så mye skjønnhet og inspirasjon rundt oss, og fotografi er en fantastisk måte å fange og dele disse øyeblikkene på. Sammen kan vi bidra til å verne om den fantastiske naturen vi er så heldige å ha. Er du ikke medlem av BioFoto så kan du lett bli det ved å gå inn på: www.biofoto.no

Velkommen!

Om skribenten

Inger Postvoll

Redaktør av NSFF Magasin. Medlem i Haugaland Fotoklubb og PSA. Initiativtaker til damegruppa Lens Babes.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Nyhetsmagasin fra FIAP, med innslag fra Norge 28. november 2023
  I novemberutgaven av FIAP News finner du et firesiders oppslag om FIAP-ungdomsbiennalen i Bergen! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Norgesmester i foto 2023 5. november 2023
  Vi gratulerer Nina Carlsen som Norgesmester i foto 2023, og Mariusz Redlich som årets ungdomsfotograf 2023 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Resultater NM 2023 høstrunden 5. november 2023
  I høstrunden av NM i foto 2023 ble det levert inn 5415 bilder fordelt på 7 klasser og 49 bilder i ungdomsklassen Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Resultater fra klubb NM 2023 3. november 2023
  Vi gratulerer Bryne fotoklubb som årets klubb! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Statistikk fra høstrunden av NM i foto 2023 16. oktober 2023
  Her er statistikk fra NM i foto, høstrunden 2023 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )