Portrettintervju av Jarle Kvam

Jarle Kvam, 65 år, er vestlending og oppvokst i Sogn. Han bor nå på Tromøya ved Arendal, er far til tre og pensjonist etter 30 år som arbeidstaker i Arendal kommune. Han begynte med foto på fritida, samtidig som han ble elev på ungdomsskolen.

– Vi hadde egen fotogruppe på Lykkja Ungdomssenter i Øvre Årdal. En gruppe som jeg fikk lede i perioder. Jeg kjøpte min første brukte speilrefleks for konfirmasjonspengene og mitt første nye Pentax i 1976. Etter militærtjenesten, ble det en pause i fotograferingen på grunn av arbeid og familie. Dette varte fram til 2012. Da begynte mobilene å ta bilder og Instagram dukket opp og jeg ble «oppdaget»av den lokale fotoklubben.

I dag er han medlem av Valdres fotoklubb, Homborsund fotoklubb, Lustrafjorden kameraklubb og BioFoto Sørlandet.

– Fotografering har vært en hobby, men som pensjonist har jeg fått plass i et galleri og selger bildene mine både derfra og hjemmefra. At foto nå er blitt en livsstil, kan jeg ikke stikke under en stol. Det er ikke mange steder jeg går uten kamera. Fotograferingen har også vært terapi for meg.

Uttrykker du deg kunstnerisk på andre måter?

– Jeg skriver litt, har noen dikt på samvittigheten og har en daglig post på min Facebookside med tekst og bilder.

Hvorfor begynte du med fotografering?

– Grunnen til at jeg begynte med fotografering, var nok et resultat av at jeg var glad i naturen. Jeg ble tidlig med i Sogn ornitologiske forening, og jakt, fiske og sanking har vært en viktig del av livet mitt.

Han forteller videre at han er veldig glad i å fotografere landskap, både i byen, til fjells, ved havet og ikke minst trebåter. På den andre siden, er ikke bryllup, konfirmasjoner og lignende noe han er særlig interessert å være fotograf i.

– Gjennom båtbildene mine prøver jeg å gi inntrykk av ro, og at tiden står stille. Jeg liker å vise frem hvor vakkert det er rundt oss, bare vi åpner øynene og ser etter. Vakre landskapsbilder gir meg stor inspirasjon.

Bruker du noe spesielt utstyr, teknikker i etterbehandlingen, eller noen spesielle forberedelser?

– Nei, men jeg har, som så mange andre, utviklet en evne til å vite når jeg kan være heldig med lys og stemning.

Jarle trives godt på fototur sammen med andre, men det gir sjelden gode resultater . Så når han skal fotografere på alvor går han som regel alene.

Viser du frem bildene dine til andre? Hvordan? 

– Jeg er veldig glad i å vise frem bildene mine og har som nevnt en daglig oppdatering på egen Facebookside. I tillegg har jeg en Flickrkonto og sender inn bilder til aviser og TV. Jeg har også egen vegg i et Galleri i Arendal. (Galleri Ohlsen)

Nylig vant han en 2. plass i fotokonkurranse i Wikipedia og bildene hans er også vise på værmeldinga på NRK1 og på TV2. I fjor høst fikk to av bildene hans gull og sølv i klassen Monocrom og sammen med antatte og hederlig omtale endte han til slutt opp på tredjeplass totalt i NM (NSFF) for 2022.

Hvilken fotograf ville du hatt med på en fototur?

– Det er et vanskelig spørsmål, det er veldig mange å velge mellom. Men, må jeg velge, må det bli Atle Lunde han er en fotograf jeg gjerne ville dratt på tur med, og turen skulle gått til Island.

Har du et sted du gjerne skulle oppsøkt?

– Ja, jeg vil gjerne tilbake til Island. Jeg trodde løpet var kjørt helsemessig, men etter ny diagnose og dertil egnet medisin er det ikke lenger så uoppnåelig.

Foto som terapi 

– Jeg nevner også at foto har vært terapi for meg. Jeg er tørrlagt alkoholiker og har nettopp feiret 13 år som nykter, og satser på minst 12 gode år til.  Jeg er åpen om dette, da jeg gjennom min åpenhet har hjulpet flere som sliter med alkoholproblemer. Telefonnummeret mitt er 900 10 413. Bare ring! 🙂

Foto: Jarle Kvam og Arne K. Mala (Portrettfoto)

Om skribenten

Inger Postvoll

Redaktør av NSFF Magasin. Medlem i Haugaland Fotoklubb og PSA. Initiativtaker til damegruppa Lens Babes.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )