Guro Sandsgaard – Fotografen som ble valgt til festivalkunstner

 

I oktober 2019 fikk Guro Sandsgaard fra Haugaland fotoklubb forespørsel om å være festivalkunstner under Skudefestivalen som skulle arrangeres året etter. Uten å tenke seg om svarte hun ja. Pandemien satte imidlertid en stopper for festivalen, både i 2020 og i 2021, og først i mars 2022 ble hun presentert som årets festivalkunstner. I alle disse årene måtte hun holde oppdraget hemmelig.

– Det ble mange tanker fram mot festivalen, forteller Guro. – Og  usikkerheten pandemien skapte for oss alle rammet også meg. Noe av det jeg opplevde som vanskelig var å motivere meg til å jobbe med prosessen når det var så usikkert om festivalen ville bli arrangert eller utsatt. En annen sak var hvordan jeg skulle angripe utfordringen med at jeg fikk frie tøyler med tanke på bilder og tema. Jeg endte til slutt med arbeidstittelen «Omslutta».

Fra den dagen offentliggjøringen ble kunngjort og fram til festivalen ble avsluttet i juli 2022, var hun festivalens kunstneriske ansikt utad. Det innebar blant annet at hun var ansvarlig for årets festivalplakat og i tillegg ble ett av bildene hennes brukt på etikettene til årets festivalviner.

– Under selve festivalen hadde jeg en festivalutstilling i arrangørens lokale, som var plassert midt i smørøyet av Gamle Skudeneshavn. Utstillingens åpning var også startskuddet for festivalen, forteller hun videre.

 

– Som natur- og landskapsfotograf kjenner jeg meg omsluttet når jeg er ute i naturen. Der er jeg fri. Det kan være det vakre i naturens råskap en stormfull dag på vestsiden av Karmøy, eller å kjenne på redsel for fare. Andre ganger kan det være at naturen omslutter meg med ro, mildhet og beroligende lyder som gir meg hvile. Disse stundene oppleves som balsam for sjelen – et påfyll for det som kommer.

Det var kontrastene mellom råskap og mildhet hun ønsket å formidle i utstillingen. Gjennom bildene ønsket hun å fortelle at vi er omgitt av disse kontrastene hver eneste dag. I valg av bilder ble både kort og lang lukkertid brukt for å få fram dette. Også en bevisst bruk av blender var med på å framheve disse kontrastene. I noen av bildene var kun en bitte liten del skarp, mens resten av bildeflaten var mer eller mindre uskarp. Dette ble gjort bevisst. I tillegg til å ha bilder fra nærområdet, valgte hun også å ta med bilder fra Island og Grønland. Dette er bilder som viser råskap og hvordan naturen jobber med elementene.

– I tillegg har disse bildene vært med på å forme meg som fotograf. Jeg elsker det arktiske lyset. Når jeg i dag sitter og ser meg i bakspeilet, så vil jeg si at utstillingen var en suksess. Den var veldig godt besøkt, til tider så mye besøkende at de besøkende gikk som i en sildestim. Salg av bilder ble det også, og et av bildene endte til og med opp i USA.

 

Å være festivalkunstner er en ære og en god erfaring å ta med seg inn mot nye prosjekter og prosesser.

 

Foto: Guro Sandsgaard og Grete Jonsson (Portrettfoto)

Om skribenten

Inger Postvoll

Redaktør av NSFF Magasin. Medlem i Haugaland Fotoklubb og PSA. Initiativtaker til damegruppa Lens Babes.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )