Sidsel Tønnessen fra Farsund Fotoklubb tildelt hederstegn fra NSFF

Sidsel Tønnessen fra Farsund Fotoklubb tildelt hederstegn fra NSFF

Gratulerer Sidsel med hederstegn! Det var vel fortjent. Du er en dyktig fotograf. Mange har nok sett dine bilder og kanskje undret seg hvem denne dama fra «Det Blide Sørlandet» er?

Når fikk du ditt første fotoapparat?
—Jeg kjøpte selv mitt første fotoapparat hos Knudsen Foto i Lyngdal. Det var et helt enkelt kamera som brukte 120mm film. Da var jeg 10 år gammel.

Når begynte du å «fotografere», det vil si: ta bilder som du legger litt arbeid bak?
—Tja, det må vel være rundt 1980, tenker jeg. Da kjøpte jeg et Pentax analogt speilreflekskamera. Og ikke lenge etter hadde jeg faktisk to stykker. Ett til fargefilm og ett til sort/hvitt.

Ser du noen utvikling i valg av dine motiver før og nå. Er dine valg tilfeldige?
—I begynnelsen var det litt tilfeldig landskap og makro på tur gjennom skog og mark. Senere har det utviklet seg til modellfoto og barnefoto. Portrettfotografering er nok det jeg driver mest med nå, på det seriøse planet. Jeg er veldig opptatt av bruk av naturlig lys og bakgrunn i selve opptakssekvensen. Så det har jo endret seg veldig – fra det rent spontane til veldig nøye gjennomtenkte løsninger.

Følger du med i tida, teknologisk?
—Jeg er mindre og mindre opptatt av tekniske finurligheter på selve kameraet. Det jeg MÅ kunne lærer jeg meg. Punktum. Men bruker litt tid på å sette meg inn i etterbehandlingsbiten. Jeg føler jeg henger godt med der, både i Lightroom og Photoshop. Men den viktigste jobben gjøres jo når en tar bildet.

Hvilket kamera var ditt første digitale kamera – og hvor trofast har du vært mot førstevalget?
—I 2007 kjøpte jeg det første digitale systemkameraet mitt. Jeg startet med Nikon D80 og trappet opp til D300s. Det var en lokal ildsjel her sør som rådet meg til disse valgene. Jeg vil benytte anledningen til å sende en stor takk til ham; Kai Nessler, som tidlig så hvilket behov jeg hadde og kom med gode råd. Siden er det kommet en del ulike objektiver i tillegg, og enda et Nikon-hus; D600. Om jeg har vært trofast? Hm – jeg har jo akkurat kjøpt meg en speilløst Sony A7… men liker Nikon best, ja.

Har du vært medlem i en fotoklubb tidligere?
—Nei, Farsund Fotoklubb er den første og eneste fotoklubb jeg har vært medlem i. Faktisk siden starten i 2011. Men jeg er jo med i ulike grupper både på nettet og andre miljøer innen foto.

Hvorfor er det viktig å være med i en fotoklubb?
—Jeg treffer jo andre med samme hobby. Vi kan lære av hverandre, og jeg synes det er veldig hyggelig å dele kunnskap med andre. Tilbakemeldinger på egne bilder er også lærerikt. I det hele tatt er diskusjon rundt bilder både nyttig og inspirerende. Sammen blir vi gode.

Har du deltatt i foto-konkurranser?
—Ja – mange. Veldig mange. Både lokalt i Farsund Fotoklubb, og i konkurranser gjennom NSFF og andre samarbeidende klubber, som Oslo Kameraklubb. I tillegg enkelte utenlandske konkurranser. Til NSFF har jeg vært fast innsender hvert år fra 2014–2021 i tillegg til innsendelser til årboka til NSFF flere ganger. Siste fotokonkurransen jeg var med i var NSFF; NM i foto høstrunden 2021.

Hvilke premieringer er du mest stolt av?
—Det må bli den anerkjennelsen jeg har fått gjennom diverse utmerkelser i NSFF. Bronse i NM i 2020. Plakett i bronse for å ha oppnådd 25 poeng hos NSFF og nå nylig plakett i sølv for 50 poeng.

Ble du overrasket da du fikk hederstegn fra NSFF i 2021 under sommeravslutningen i fotoklubben?
—Ja det kan du trygt si. Vi hadde jo sommeravslutning og skulle kose oss litt med en mini-workshop og enkel servering. Vi var vel 10-12 stykker, og du Jan hadde tatt med deg en «venn». Under bespisningen reiser så «din venn» seg opp – Bjørn Ole Nyborg, regionkontakt i Agder NSFF, som du Jan hadde møtt for første gang 5 minutter før dere ankom sommeravslutningen. Ingen andre visste noen ting. Ja der ble jeg tatt på senga. Veldig overraskende og veldig stolt!

Hva er ditt beste øyeblikk bak kameraet?
—Det er når jeg jobber med modeller med naturlig lyssetting, barn og portrett, miljø inne og ute.
Kurs hos Elena Shumilova har gitt veldig mye. Det er utrolig inspirerende å jobbe sammen i slike miljøer.

Hvor lenge skal du holde på å fotografere?
—Så lenge jeg klarer. Komme seg ut, sosialt, lærer nye ting hele tiden. Jeg er jo bare 72 år og føler jeg har veldig mange år igjen. De jeg omgås med i ulike fotomiljøer er jo ofte 30 år yngre. Jeg merker det faktisk ikke. Ingen planer om å legge opp enda…

Er dette en egotripp – eller hvordan lar det seg kombinere med familielivet?
—Ja, det er en egotripp, må jeg innrømme. Jeg trives best alene når jeg er ute og fotograferer. Men så er jeg jo pensjonist, og da har jeg jo minst åtte timer ekstra i døgnet sammenlignet med andre som må på jobb. Så det blir nok tid til familien, allikevel.

Ditt beste fototips?
—UT! Du må ut!

Se Sidsels bilder på hennes instagramprofil

Undertegnede vil takke deg Sidsel for mange gode stunder både på klubbmøter og ute i felten. Jeg er imponert over hva du har fått til og hvilken innsats du har lagt ned i både praktisk fotografering og elektronisk etterarbeid på dine bilder, som alltid holder et høyt nivå. Jeg ble litt satt ut da du avslørte din alder – 72 år – og med den entusiasme for foto du har nå i dag, og for fremtiden. Gleden du viser ved å dele både bilder og kunnskap; det er helt rått. Du er en super-ambassadør for vår lille fotoklubb i Farsund, og du legges merke til av mange i fotomiljøer både lokalt og på landsbasis – i tillegg til utlandet. Lykke til videre!

Bildet viser regionkontakt Bjørn Ole Nyborg sammen med hederspersonen.

Om skribenten

Jan Broder Dahl

Leder av Farsund fotoklubb

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )