Presentasjon av Farsund Fotoklubb
Farsund Fotoklubb er kanskje landets minste fotoklubb med sine 20–25 medlemmer de siste årene, hvorav litt over halvparten er ganske aktive. Klubben ble etablert 1. februar 2011 og hadde dermed 10-års jubileum i fjor med en heidundrende «sitte-hjemme-alene-Covid-19-jubileumsfest» – som vi tok igjen på julebordet i desember samme året, da det var litt tryggere. Det har jo vært litt stille de siste to årene og litt tungt. Kanskje andre som driver fotoklubb i tilsvarende størrelse også trenger en liten vitamininnsprøytning til å komme i gang igjen… Her er noen ord fra oss i sør-vest.
Vi er altså en liten klubb, med ganske høy gjennomsnittsalder, ca 50/50 kvinner og menn. Vi holder til på et av Norges beste steder å drive en fotoklubb – nemlig på Lista. Vi har medlemmer fra både Farsund og Lyngdal, og i tillegg noen fra området rundt. Vi dekker vel det vi kaller for Lister, et fantastisk område med flott lys, mye natur, mye vær, mye terreng, mye fugl og ikke minst masse plass. Vi sier vi bor i «et Norge i miniatyr», for her finner du nesten alt innenfor 30 minutters kjøring og det er sikkert derfor vi ser så mange tilreisende fotografer som kommer nettopp til Lista.
Klubbens medlemmer møtes hver femte tirsdag på Ore Skole, som vi er heldige å få låne helt gratis. Møtene er gjerne delt opp i tre deler:
- Teknisk kvarter: Der vi tar opp konkrete tekniske problemstillinger fra enkeltmedlemmer, eller generelle ting slik som oppsett av kamera til opptaksteknikk, utstyr, råd og vink, m.m.
- Tema for kvelden: Dette kan variere fra rene presentasjoner til enklere workshops – gjerne fulgt opp med praksiskvelder umiddelbart etterpå.
- Bildekritikk eller lokal foto-konkurranse, gjerne med bilder tatt ganske nylig. Dette for å trigge evnen til å se motivet, utvikle seg som fotograf og ikke minst fornye seg jevnlig ved å levere nye bilder.
Kompetanseøkning gjennom felles innsats og samarbeid mellom naboklubber
Gjennom disse 10 årene har det skjedd en flott utvikling blant medlemmene. Ja, noen kommer og noen går – sånn er det bare – MEN blant den harde kjernen så har utviklingen ikke stått stille. Vi har flere ganger arrangert større workshops med innleide kursholdere, som har gitt mye inspirasjon. Så har vi flere medlemmer som sparker hverandre ut på tur for felles nytte og glede for å fotografere sammen. Mange er blitt utrolig flinke til å se motivet. Enkelte medlemmer har tilegnet seg stor kompetanse eller blitt gode på sitt spesielle område innen foto, blant annet ved å delta på kurs andre steder, og disse enkeltmedlemmene deler gladelig den kunnskap de besitter med andre. Således har den tekniske kompetansen hos hver enkelt økt enormt både ved bruk av kameraet og under redigering i etterkant. Vi er veldig opptatt av å fotografere, og ikke bare å ta bilder. Komposisjon, detaljer, utfordringer, prøve nye ting, ros og ris – alt på en hyggelig og sosial måte. Og etter noen år så kjenner vi hverandre ganske godt, så vi har en ganske åpen men konstruktiv tone oss imellom.
Det kan fort høres ut som en liten sosial klikk, men det er vi absolutt ikke – og nye medlemmer tas gjerne imot, men de bør ha et kamera og like å fotografere. Nye medlemmer er vi avhengig av for å overleve i fremtiden, så disse prøver vi å skvise inn i foto-bobla mange av oss befinner oss i. Dessverre har også vi som fotoklubb vanskeligheter med å nå ungdommen; yngstemann hos oss er vel ca 45 år… så det har vel sin grunn.
Samarbeidet med våre lokale naboklubber ser vi som veldig viktig. Dersom en klubb arrangerer en litt større happening inviteres gjerne naboklubbene, som regel helt gratis eller meget rimelig. Dette er nyttig for miljøet i distriktet, og det er veldig motiverende for de som arrangerer et opplegg at flere kan ha glede og nytte av dette. Mange gode tilbakemeldinger og gode vennskapsbånd er nesten betaling god nok. Ved innleide kursholdere til større workshops har klubben til nå valgt å kjøre slike opplegg til selvkost. Målet er å nå flest mulig, best mulig, billigst mulig!
Fotobidrag til kommune og lokalt reiseliv gir kroner i klubbkassa
Men uansett så koster litt å drive en fotoklubb, og det er ikke nok med et beskjedent driftstilskudd fra kommunen på noen få tusen kroner. Vi krever ikke så mye, og prøver å drive klubben på billigst mulige måte. For å unngå å gå i næringen til andre foreninger innen kultur og idrett har Farsund Fotoklubb valgt en litt spesiell form for dugnadsinnsats for å skaffe klubben en stabil og etter hvert god økonomi. Vi er jo en fin gjeng med dyktige fotoentusiaster, og her ligger nøkkelen.
Grunnlaget ble lagt under et samarbeid med Farsund kommune, der vi leverte en god del bilder til det nye eldresenteret i kommunen. Bilder som skulle gjøre hverdagen lettere for beboere, pleiere og ikke minst besøkende. Rett og slett ganske vanlige bilder fra nærområdet satt opp i geografisk rekkefølge i ganger og oppholdsrom slik at alle kan føle seg bedre «hjemme» og der bildene kunne danne grunnlag for den gode hverdagspraten. Dette ble en suksess! Året etter ble de fleste kontorene også behørig utsmykket. Som takk for jobben fikk klubben en god buffer i bunnen av den økonomiske kassa vår.
Men slike penger tar jo slutt en dag. Derfor var det hyggelig at jobben på eldresenteret ble lagt merke til av andre aktører i kommunen, som så fordelen ved å hente sitt fotografiske behov gjennom fotoklubbens medlemmer sitt rikholdige arkiv av lokale blinkskudd fra kommunen. På den måten har vi nå en årlig kontrakt med Visit Farsund som ligger inn under VisitNorway, om levering av et gitt antall bilder i året til en database som kan benyttes på VisitFarsund sine nettbaserte tjenester. Klubben får et fast beløp hvert år, i tillegg at fotografen blir kreditert med sitt navn på foto vist på nett. En god egenreklame. Dette beløpet er ikke veldig stort – men stort nok til at vi kan kjøre noen aktiviteter gjennom året helt gratis for våre medlemmer og naboklubber. Og så har vi en god buffer i bånn for å dekke eventuelt underskudd dersom det skulle oppstå behov for det.
Profilering av klubben og dets medlemmer gjøres også gjennom bildevisning på skjerm på ulike steder i kommunen. Det kan være hoteller, barer og spisesteder, venteværelser hos legesenter og tannleger. Disse bildene byttes ut jevnlig. Info om sted og fotografens navn er lagt inn på bildene – i tillegg til kontaktinfo til Farsund Fotoklubb. På den måten har vi både fått nye medlemmer i klubben og enkelte medlemmer har også fått solgt egne bilder.
Lykkelig som liten – men klar for nye venner
Jeg tror vi er veldig heldige som er en veldig liten fotoklubb. En liten klubb er lett å drive. Vi blir fort veldig godt kjent med hverandre og det skaper et utrolig godt miljø. Også mellom naboklubbene. Jeg håper det kan virke motiverende for andre å høre hvordan vi har det her sør-vest. Kanskje til inspirasjon på både den tekniske og økonomiske delen. Fordeles oppgavene på flere er jo dette bare moro – det går jo rett og slett av seg selv.
Det er selvsagt mye mer som skal til for å drifte en virkelig stor fotoklubb, selv om prinsippene er ganske like. Uansett stor, liten, nye eller gammel så håper jeg alle kommer skikkelig godt i gang igjen etter to merkelige år. Og er det mangel på motiver – så deler vi gjerne med dere. Husk å ta med regntøy og parker ALLTID bilen i motvind!
Håper dere finner veien til Lista.
Hilsen oss i Farsund Fotoklubb.
Vår facebookgruppe: Farsund Fotoklubb (privat, medlemskap må godkjennes)