Bodø fotoklubb jubilerer – les glimt fra klubbens oppstartsår

Bodø fotoklubb jubilerer – les glimt fra klubbens oppstartsår

I anledning Bodø fotoklubbs 75-årsjubileum har Birger Volden gjort et dykk ned i de historiske arkiver. Bildet i toppen viser Volden på Værøy under Bodø Foto Klubbs tur dit våren 1973 (foto: Ingar Storfjell).

Om Bodø Fotoklubb – tilblivelse og tidlig historie

Kameraklubb dannet i Bodø.

Amatørfotografene har hatt vanskelige tider å arbeide i og ingen vet i dag når det skal bli bedre for dem. Men den ivrige amatørfotograf, som i trange tider har forsøkt å hjelpe seg med små midler, er av den grunn blitt dyktigere og har fått større erfaring.

Imidlertid er ikke amatørfotografi bare en hobby. Det kreves kunnskaper og erfaring for at resultatet skal bli godt, for at fotografiet skal bli kunst. For å kunne meddele hverandre sine erfaringer er det derfor rimelig at amatørfotografene slutter seg sammen og gjennom forevisning av sine resultater eller ved å fortelle om sin fremgangsmåte og så videre søker å høyne fotografiens almene nivå.

En kameraklubb har lenge vært i emningen i Bodø, og på et møte i går ble da Bodø Foto-Klubb stiftet. Etter at Rolf Sotberg hadde vist en rekke til dels meget vellykte farvefotos ble lovene for klubben vedtatt og styre valgt. Dette består av avdelingsingeniør Wiik, formann, med Rolf Sotberg, Ivar Øiesvold og Halvar Hansen som styremedlemmer.

Klubben skal stå tilsluttet Norsk Selskap for Fotografi, og skal holde minst tre møter hvert halvår.

Det vilde være underlig om ikke denne klubben skulde få stor tilslutning.
H.

Dette er en ordrett gjengivelse av en artikkel i Nordlandsposten nr. 6/46, 8. januar 1946. Samme tekst var også gjengitt i Nordlands Framtid, fredag 11. januar.

I følge klubbens lover ble Bodø Fotoklubb stiftet 4/1 1946.

Den valgte formann er antagelig den samme som er nevnt i AN nylig, 20. september, under vignetten ‘50 år siden’: Plansjef ved Nordland Vegkontor, overingeniør Eyvind Wik.

Signaturen H er fotograf Helgesen, som var sentral pådriver ved etableringen av klubben og en viktig støttespiller i drifta den første tida, blant annet ved at han lånte ut sitt atelier til de første møtene og bidrog ved å skaffe programmer til møtene.

Noen aktiviteter i klubben det første året, iflg. annonser i NP:

21. mars:
BODØ FOTOKLUBB har medlemsmøte i kveld, torsdag kl. 20.30 i fotograf Helgesens atelier.

24. september:
UTSTILLING AV FOTOGRAFIER. Bodø Fotoklubb har møte i kveld, tirsdag, kl. 20 i fotograf Helgsens atelier. Utstilling av ca. 80 jugoslaviske konkurransebilleder. Andre fotointeresserte kan også få adgang.

18. november:
Bodø Fotoklubb har medlemsmøte onsdag 20. ds. kl 20 i Helgesens atelier. En svensk-dansk fotosamling utstilles.

Om skribenten

Birger Volden

Medlem i Bodø Fotoklubb

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )