Medlemsprosjekt: Frode Eldegard Mindrebø og Svenn Ivar Bjørkavåg — «Fuhr» (2017)

Medlemsprosjekt: Frode Eldegard Mindrebø og Svenn Ivar Bjørkavåg — «Fuhr» (2017)

NSFF oppfordrer til å sende inn medlemsprosjekt og klubbprosjekt. Til inspirasjon vil vi i NSFF Magasin publisere prosjektene, de vil også vises digitalt på ulike arrangement der NSFF er tilstede. Denne artikkelen er spesiell, i det at den viser to separate medlemsprosjekt fra 2017. De er laget av medlemmer av «Fotofellesskapet Visuelt Bedrag», og spinner over samme tema — men løst på ulikt vis:

Fuhrprosjekt

Fuhrbyggets tilstedeværelse i Grimstads historie har fascinert meg, og jeg var så heldig at jeg fikk en tur i bygget før det ble revet. Jeg ønsket å fange i bildene mine at mennesker har jobbet og vært til stede i rommene. Bildene er tatt med lang lukkertid.

— Svenn Ivar Bjørkavåg

Klikk for å bla deg gjennom bildene:

Et industrieventyrs endelikt

Fuhr-familiens engasjement i kommersiell vinproduksjon i Grimstad strekker seg, om man legger godviljen til, over tre århundrer. Juliane Marie Fuhr startet prøveproduksjon av rabarbravin i 1897, to år etter hennes ektemann, Mons Sjursen Fuhr, hadde overtatt eiendommene på Vardåsvollen. Produksjonen økte raskt, og det bygget som etter hvert skulle bli Grimstads kanskje mest kjente monumentalbygg, ble påbegynt tidlig på 1900-tallet. Etter hvert ble det flere påbygginger, og til slutt besto denne sørlandske vinkjelleren av et betongbygg på seks etasjer og til sammen rundt 6000 kvadratmeter areal. De siste flaskene med egenprodusert vin ble tappet i 2001 av tredje vinproduserende generasjon.

Siden produksjonen opphørte, har bygningen forfalt, og eierne har lett etter andre løsninger. Sterke kryssende interesser har gjort seg gjeldende, men etter hvert ble løsningen, kanskje ikke veldig overraskende, riving av vinkjelleren og oppføring av leilighetsbygg på eiendommen. På nyåret 2016, med rivingsstart nært forestående, fikk undertegnede, sammen med en håndfull interesserte fotografer, tillatelse til å gå inn i bygget for å fotografere og ta vare på de siste inntrykkene av Grimstads ganske så originale industrimonument.

De følgende ni bildene er mitt forsøk på å illustrere og minnes vinkjellerens siste dager, fra den fortsatt sto der i all sin forfalne velde, og til den store «dinosauren» tok sine første jafs av historien noen uker senere. Det ble en vemodig avskjed med et bygg og en institusjon som har vært en del av mine hjemlige omgivelser i hele mitt liv, og det var med en ikke ubetydelig ærefrykt prosjektet ble gjennomført. Tomheten etterpå har vært virkelig, men underlig.

— Frode Eldegard Mindrebø

Klikk for å bla deg gjennom bildene:

Alle har sikkert hørt mantraet, at et bilde sier mer enn tusen ord. Men hva da med en hel serie med bilder, som henger tematisk sammen? Det er vanligste er nok å jakte på blinkskuddene, men blant de store fotografene er det vel så vanlig å tenke i serie – de jobber i prosjekt!

NSFF har siden 2014 invitert til innlevering av medlems- og klubbprosjekt. Det å gå ut over det å kun jakte enkeltstående «vinnerbilder» vil gjøre en til bedre fotograf – utvide evnen til å se! Hele ideen med å jobbe i prosjekt er å fortelle en bredere og mer interessant historie med bildene.

Les om medlemsprosjekt på nsff.no.

Om skribenten

Birgit Fostervold

Nestleder i NSFF, redaktør for NSFF Magasin og nsff.no. Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig entusiast med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Varsel om Landsmøte 2021 19. januar 2021
  Årets Landsmøte vil bli avholdt digitalt via Zoom, lørdag den 17. april 2021. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Delta på landslaget i 29th FIAP Colour Biennial 12. desember 2020
  Internasjonalt utvalg oppfordrer alle til å sende inn bilder til vurdering for landslaget til 29th FIAP Colour Biennial. Temaene er KATT og HUND — begge i KVADRATISK format. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Nye reglar for klubb-NM frå 2021 9. desember 2020
  Gjeldande frå vårrunden 2021 er det nye reglar for klubb-NM, der Årets klubb blir kåra. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Oppdaterte reglar i NM for foto 8. desember 2020
  Reglane for NM i foto blir oppdatert frå og med 2021, der det blir introdusert to nye klassar som legg vekt på det naturlege og dokumentariske ved fotografiet. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Vedrørende klubb-NM 2020 3. desember 2020
  Det har oppstått problem med resultata i Klubb-NM og me har sett oss nødt til å foreta ny juryering. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )

 • NFM2020-Katalogen er her! 16. september 2020
  NFM 2020 Katalogen er lagt ut Her er katalogen fra Nordisk FotoMesterskap 2020  
 • 2019 Ystad Hamn – Prosjekt 9. august 2020
  Ystad Hamn 2019 Ystads fotoklubbs Projekt över utbyggnad av Ystad hamn   Projektet har pågått sedan oktober 2017 och något slutdatum är inte bestämt. Gruppen som deltagit med bilder och fotograferat har varit nio personer. Fotograferandet har utförts i mindre grupper på oftast två till tre personer. Hamnprojektet har tidigare i bilder skildrat Ystads hamns historia från […]
 • NFM2020 Katalogen er forsinket 31. mai 2020
  NFM2020 Katalogen er forsinket Redaksjonen må dessverre informere om at katalogen er forsinket. Det skulle så gjerne stått ‘2020’ på bildet til høyre, men dere må være litt tålmodige. Vi jobber det vi kan for å få katalogen ferdig, og som et lite ‘plaster på såret’ blir katalogen mer omfattende i år. Vi har hatt […]