Portrett: Peter Elias Hoddevik, Skodje fotoklubb

Peter Elias Hoddevik (20) slo til med førsteplass i årets NM i Foto, ungdomsklassen. Den unge fotografen har gjennom flere år markert seg sterkt i Årets ungdomsfotograf og har også fått bilder antatt i hovedmesterskapet. Observante lesere har nok merket seg navnet hans fra ulike fotokonkurranser — ikke bare har han kvalifisert seg for nasjonal gullplakett med god margin, han har og oppnådd nok poeng til internasjonal sølvplakett. Her blir du litt bedre kjent med Årets ungdomsfotograf.

Peter Elias Hoddevik

Jeg heter altså Peter Elias Hoddevik, er 20 år, og kommer fra Ålesund. For tiden er jeg PR-stipendiat på Bildøy Bibelskole utenfor Bergen. Der får jeg jobbe med bilder, film og promotering av skolen daglig — veldig kjekt, og veldig lærerikt!

Jeg har alltid likt å ta bilder, men begynte mer skikkelig med fotografering etter å ha fått speilreflekskamera i julegave i 2014.

Etter det har jeg tatt masse bilder, og utviklet meg som fotograf.

I begynnelsen gikk mye av tiden til å teste ut innstillinger og funksjoner på kameraet. Etter hvert som jeg forsto mer av hvordan de manuelle innstillingene på kameraet fungerte, begynte jeg å fokusere mer på komposisjon, lys og kontraster.

Landskapsfotograf med nysgjerrighet for flere typer foto

Det har alltid vært landskaps- og naturfotografering jeg har drevet mest med, men jeg liker veldig godt å prøve alle mulige typer foto.

Fugler og dyr er motiv jeg gjerne skulle brukt mer tid på, det samme gjelder makrofoto.

Foto: Peter Elias Hoddevik
Foto: Peter Elias Hoddevik

Jeg har fått prøvd meg litt på portrettfotografering, både med naturlig og kunstig lys. I tillegg liker jeg godt svart-hvitt-fotografering, og fotografering i bymiljø.

Ellers liker jeg godt å leke meg i Photoshop med å lage kreative kompositter.

Peter Elias Hoddevik

Finner lærdom både på nett og via fotoklubbens aktiviteter

Jeg har lært veldig mye av å lese på internett, og å se på videoer på Youtube – det anbefales! En jeg følger tett er Thomas Heaton. Det som fascinerer meg ved ham er hvor mye tid han bruker på hvert enkelt bilde. Han bruker god tid til å sette opp kameraet, finne den beste komposisjonen, og vente på det rette øyeblikket. Dette har inspirerert meg til å bruke mer tid når jeg fotograferer — jeg vil heller ende opp med ett virkelig godt bilde enn ti halvgode.

I tillegg har jeg lært mye av å være medlem i Skodje Fotoklubb. Å få være blant så mange dyktige fotografer inspirerer til å bli bedre selv. Gjennom utflukter med andre fotografer har jeg lært mange praktiske tips og triks. Ved å få og gi bildekritikk har jeg også lært veldig mye. Å gi tilbakemelding på andres bilder fører til at man ser mer kritisk på egne bilder, som igjen kan føre til at man tar bedre bilder.

Foretrekker en minimalistisk stil og gode komposisjoner

Hvis jeg skal si noe som er mitt uttrykk, tror jeg det vil være det enkle, litt minimalistiske, med stramme komposisjoner. Ofte leter jeg mer etter spennende komposisjoner, enn spennende motiver. Jeg er opptatt av at det ikke skal være «rot» i bildet som tar vekk oppmerksomheten.

Foto: Peter Elias Hoddevik

Jeg er også glad i lys og skygger, og linjer som kan lede øynene til seeren rundt i bildet. Diagonaler og refleksjoner er også en gjenganger i mine bilder.

Disse tingene er ikke noe jeg bevisst tenker på når jeg tar bilder, men det skjer litt automatisk — det er rett og slett det som fanger oppmerksomheten min.

Foto: Peter Elias Hoddevik

Når jeg fotograferer liker jeg både å være i selskap av andre, men også å være alene. Når jeg tar bilder med andre, kan vi dele erfaringer og tips med hverandre, noe som kan være veldig lærerikt. Fordelen med å være alene er at jeg kan rette alt fokuset mot bildene jeg tar. Og ofte er det når jeg er alene de beste bildene blir til. Da kan jeg lete etter komposisjoner og motiver uten å bli påvirket av noen.

Reiseplanene klare, så snart det lar seg gjøre

Så snart pandemien roer seg er det flere steder og land jeg ønsker å besøke — her hjemme er for eksempel Lofoten absolutt en plass jeg har lyst å fotografere. Ellers står land som Island, Canada og India høyt på reiselisten. Dette er basert på bilder jeg har sett fra disse plassene, og historier fra folk som har vært der.

I tillegg har jeg lyst å prøve meg på litt skikkelig gatefoto i en storby, med masse folk i gatene. Planer, som av praktiske grunner foreløpig er på vent!

Help — Peter Elias Hoddevik

Jobber bevisst for å ta stadig bedre bilder

Om man ikke kan reise kan man jo fremdeles fotografere, og en konstant ambisjon for meg er å bli en bedre fotograf — tanken om å ta et nytt bilde hvor jeg tenker at dette er det beste bildet jeg har tatt surrer hele tiden i hodet mitt. Ideen er egentlig å aldri bli helt mett og tilfreds, men glede meg over de bildene jeg er fornøyd med, og deretter jobbe for å ta enda bedre bilder.

Dette høres kanskje rart ut, men jeg tror det er mye av grunnen til at jeg har utviklet meg som fotograf.

Et konkret mål jeg har er å kunne holde en separatutstilling. Dette er kanskje veldig ambisiøst, men det er jo viktig å ha noe å jobbe fram mot! Det mest fristende er nok en temautstilling — for eksempel bilder fra et spesielt område, eller bilder der samme komposisjonsteknikk er brukt.

Se flere av Peter Elias’ bilder på www.petereliashoddevik.no

Om skribenten

Birgit Fostervold

Nestleder i NSFF, redaktør for NSFF Magasin og nsff.no. Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig entusiast med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Invitasjon til Klubb-NM, haustrunden 2021 14. september 2021
  Alle medlemsklubbar i NSFF er invitert til å delta i klubb-NM, «Årets klubb», haustrunden 2021. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Delta i 6. Vestkysten Fotokamp 2021! 6. september 2021
  Skodje Fotoklubb, Bekkalokket Fotoklubb og Haugaland Fotoklubb har igjen gleden av – i samarbeid med CEWE Japan Photo – å invitere alle NSFF-fotografer til den 6. Vestkysten Fotokamp. Du leverer én gang og deltar i hele tre spennende juryeringer! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Velkommen til 4th Fjord-Bergen 2021 3. september 2021
  Bekkalokket Fotoklubb inviterer til fjerde installasjon av deres internasjonale fotokonkurranse Fjord-Bergen. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Husk å søke om prosjektstøtte – NSFF og NFFF 29. august 2021
  Både NSFF og det nordiske forbundet tilbyr sine medlemmer prosjektstøtte, og for begge er søknadsfristen 1. oktober. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • To høstkonkurranser i regi av det nordiske forbundet 28. august 2021
  NFFF innbyr i høst til to konkurranser; Nordic Circuit og Nordisk fotomesterskap for kolleksjon. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )