Bli «Utdannet» på norsk i Adobe Photoshop Elements

Utdannet: velkomstsskjerm

Det finnes en rekke bøker, facebooksider og videoer på YouTube hvor du kan lære å bruke Adobe Photoshop Elements og andre bildebehandlings-programmer. Problemet med mesteparten av det som finnes på internett er at det oftest foregår på engelsk. Men det finnes gode læremuligheter på norsk også. Jeg har prøvd tjenesten «Utdannet».

Utdannet er et nettsted – www.utdannet.no – hvor en finner en rekke nettbaserte kurs. En melder seg på, betaler en månedlig eller årlig abonnementsavgift, og får deretter tilgang til alle kursene. Kursene består av forelesninger i form av innspilte videoer som du kan se på datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon. De kan ikke lastes ned på datamaskin, men i skrivende stund jobbes med en løsning som gjør det mulig å se videoene på nettbrett uten at du trenger å være online.

Mer enn 4000 kursvideoer er tilgjengelig per januar 2017, og kursene dekker en rekke områder fra bruk av programmer til foto og videoredigering, grafisk design, bruk av Microsoft sine programmer og masse mer. Kurstilbudet omfatter også flere fotokurs.

Hvert kurs starter med en introduksjonsvideo som forteller hvordan det hele fungerer. Alle kursene består av korte videosnutter (ca 2—10 minutter) med et definert innhold. Dette innebærer at du også kan hoppe over enkelte leksjoner/temaer om du vil, men ønsker du kursbevis må du gå gjennom alle leksjonene. Det fine er at du også kan stille spørsmål om ting du måtte lure på i løpet av kurset og få svar via e-post fra en kvalifisert instruktør. Du kan også laste ned kursbilder, slik at du kan jobbe med de samme bildene som du ser i videoene og gjøre de samme endringene på din egen datamaskin. Dette kan være veldig nyttig da endringene som instruktøren gjør på bildene ikke alltid er veldig godt synlig på kursvideoen.

Skjermbilde fra kurset

Kurs: Photoshop Elements

Noen dataprogrammer kommer med nye versjoner årlig, slik som Adobe Photoshop Elements. I skrivende stund er det versjon 11 (som var ny i 2013) som ligger ute som kursvideo, mens det er versjon 15 som er i salg nå. Hvis det ikke er vesentlige endringer i grensesnittet for de to versjonene så er jo ikke dette noe stort problem. Jeg har full forståelse for at det vil være krevende å lage nye kursvideoer hvert år. Kanskje kunne en i stedet ha laget en egen video som forklarer forskjeller i programmet som kursvideoen er basert på i forhold til de påfølgende versjonene. I dette tilfellet versjon 12, 13, 14 og 15.

Kursvideoene inneholder en grundig gjennomgang av hvordan du bør sette opp programmet slik at det fungerer best mulig for deg. I og med at Elements også er et program for organisering, søking og visning av bilder blir også denne delen behandlet svært grundig.

Instruktøren forklarer hele tiden godt og grundig om hvert enkelt tema. Noen ganger legger han også inn bevisste feil for å vise hvorfor ting ikke fungerer som det skal. Dette er temmelig sikkert basert på erfaring, og dette er et godt bidrag til at kursdeltakerne ikke behøver å gjøre de samme feilene.

Photoshop Elements har forskjellige nivåer å redigere bilder på, og her har instruktøren prioritert å ta for seg den mest avanserte metoden, og det gjør han veldig grundig. Dette innebærer også at det blir en og annen gjentagelse av ting som er blitt sagt tidligere i kurset. For det første er dette en fin repetisjon og for det andre er det nyttig informasjon for de som velger å gå rett til det temaet som de trenger å vite mer om i øyeblikket.

Kurset i Photoshop Elements består av 4 deler som igjen er inndelt i kapitler og enkeltvideoer som tar for seg de mange funksjonene i programmet.

Kurs: Photoshop Elements i 4 deler

Det komplette kurset for Photoshop Elements består av 4 deler, som igjen er delt inn i kapitler med et antall kursvideoer som behandler et ganske begrenset tema. Det er derfor lett å finne fram til den kursvideoen du trenger å se når du lurer på noe.

Som et oppslagsverk er jo dette genialt, men du må altså ha et gyldig abonnement for å få tilgang til videoene. Pris for full tilgang for alle de mer enn 4000 kursvideoene er kr 299,- per måned eller kr 2999,- per år. Jeg synes ikke at denne prisen er spesielt høy dersom du benytter deg av store deler av kurstilbudet. Dersom du kjøper Adobe Photoshop Elements 15 til ca kr 800,- så synes jeg det er en grei investering å koste på seg en måneds abonnement for å lære seg å bruke programmet, men den store verdien ligger jo i å ha tilgang til alle disse instruksjonsvideoene når du støter på en eller annen oppgave som du trenger hjelp til. Men da må du altså ha et aktivt abonnement med tilgang til veldig mye som du aldri vil komme til å benytte deg av.

De fleste vil greie seg godt med Adobe Photoshop Elements, og hvis dette er det eneste programmet du trenger instruksjonsvideoer til, så hadde det vært fint om en kunne få tilgang til videoene kun for Adobe Photoshop Elements og eventuelt Adobe Premiere Elements i og med at disse to programmene ofte selges som en rimelig pakkeløsning. Kunne en få til en ordning med begrenset tilgang til en pris som står i stil med de enkelte dataprogrammene, så tror jeg nok at mange ville se nytten av å tegne et lengre abonnement.

Konklusjon:

Konklusjonen er at dette er kurs som gir grundige forklaringer på mesteparten av det du trenger å kunne for å bruke programmet.

Skulle jeg trekke fram noe negativt, så må det bli at forklaringene noen ganger kan bli vel grundig, men det går jo an å spole framover i filmene dersom du allerede kan det som forklares.

Det jeg savner til slutt i kurset er en video der instruktøren tar inn noen bilder som trenger litt korrigering av forskjellige slag. Det kan være beskjæring, justering av farger, retusjering, endring av størrelse i forhold til tenkt bruk osv. Hensikten med en slik video er at den kan fungere som en repetisjon av hele kurset. Det er jo denne situasjonen du står i når du tar inn et bilde i Photoshop Elements. Hva gjør jeg nå? Hvilke av de mange verktøyene skal jeg ta i bruk for å tilpasse bildet til det jeg ønsker å bruke det til?

Når du har krysset av for at du har gjennomført alle kursvideoene og er ferdig med kurset så får du tilsendt et kursbevis på e-post.

Det er ingen tvil om at Utdannet har svært mange lærerike kurs, men det burde vært mulig å abonnere på tjenestene deres, slik at dine kursvideoer var tilgjengelig gjennom hele året for en rimelig sum.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )