Portrett: Thomas og John Sirevåg, Sandnes fotoklubb

Portrett: Thomas og John Sirevåg, Sandnes fotoklubb

Thomas Sirevåg (18) må sies å være arvelig belastet når det gjelder interesse for foto, med en far som har vært – og fremdeles er – over gjennomsnittlig aktiv i fotomiljøet. Da NSFF Magasin henvendte seg for et intervju med den ferske ungdomsnorgesmesteren ble det raskt klart at her var det anledning for et dobbeltportrett!

Far John har nemlig vært aktivt medlem i Sandnes Fotoklubb i over 40 år. Med fire sønner som naturlige fotomotiv og modeller har gleden ved fotografi gjennom årene utviklet seg til å bli en livstil for hele familien.

Oppslukende lidenskap

I den senere tid har imidlertid Thomas gått fra å være modell til selv å bli en ivrig og dyktig fotograf. Fotografering har nærmest blitt en lidenskap døgnet rundt, noe både skole, jobb og fritid farges av. Han har akkurat avsluttet 3 år videregående skole på linjen Medier og kommunikasjon, og etter skoletid jobber han i den lokale JapanPhoto-butikken.

Neste skoleår går turen til Kabelvåg, der han skal ta et år på linjen Naturfoto ved Lofoten folkehøyskole. Dette er et år Thomas har store forventninger til!

Gode reisefeller – og medforfattere

Både far og sønn trives best med fotografering utendørs, og ikke minst å reise på turer sammen. De reiser både på turer i nærmiljøet og lengre turer. Blant annet har de vært på fototurer til Tyskland og til Island.

Etter deres første islandstur, sammen med Oddvar Johnsen, fikk de tilbud fra Dreyer forlag om å gi ut fotobok. Året etter reiste derfor trekløveret tilbake til Island for å ferdigstille bildene, og resultatet ble boka «Opplev Island».

John har for øvrig illustrert en rekke bøker, mange med motiv fra hjemfylket. Spesielt hans blikk for lyset er blitt bemerket.

Dyktige konkurransefotografer

I løpet av de 5-6 årene han har fotografert aktivt har Thomas allerede rukket å vinne NM i Foto i klassen under 25 år to ganger, i 2013 og i 2016. Far John er heller ingen amatør på dette feltet, med hundrevis av premierte bilder i løpet av sin fotokarriere. De senere årene har han riktignok ikke vært så aktiv med i fotokonkurranser som tidligere, men i år deltok han for første gang i en ren naturfotokonkurranse; Nordic Nature Photo Contest. Der var han godt fornøyd med 1. plassen i kategorien «Truet Nordisk Natur» (bildet under), samt 2. plassen i klassen «Årets Nordiske Turbilde».

John Sirevåg: Skogbrann (1. plass NNPC 2016 "Truet Nordisk Natur")

Inspireres av fotovenner og omgivelsene

Som fotograf henter Thomas inspirasjon fra omgivelsene rundt ham. Det kan være alt fra bymiljø til et vakkert landskap. Han prøver å gjengi virkeligheten, samtidig som han alltid er på jakt etter det lille ekstra som gjør det vanlige uvanlig.

Både Thomas og John er takknemlige for det gode miljøet – og motiveres av alle de dyktige fotografene – i Sandnes fotoklubb. Skal John allikevel trekke frem én enkelt fotograf som har inspirert ham ekstra må det bli Arne Strømme. De to har samarbeidet i flere år og hatt flere utstillinger sammen.

Drømmefototur og felles mål for fremtiden

Drømmeturen til John er allerede under planlegging, den går tilbake til Island sammen med Thomas og Oddvar. Thomas er også klar for en ny reise til Island, der han ønsker å bruke litt ekstra tid på favorittstedene. Den virkelig store drømmen for ham er en Indiatur sammen med Steve McCurry.

Sammen deler far og sønn Sirevåg det samme målet for sitt fotografi: å stadig ta bedre bilder. Begge håper de på at de beste bildene – ja, de har de ennå ikke tatt!

Se et knippe utvalgte bilder fra begge fotografer nedenfor, klikk for å se i større format:

Om skribenten

Birgit Fostervold

Nestleder i NSFF, redaktør for NSFF Magasin og nsff.no. Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig entusiast med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • NM i foto, Årets klubb 2021 17. november 2021
  Beste klubb i haustrunden samt samanlagt – og dermed Årets klubb 2021 – er Skodje fotoklubb. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Norgesmeister i foto 2021 17. november 2021
  Norgesmeister i foto 2021 er kåra. I år var det tett mellom 1. og 2. plass i både NM og ungdomsklassen, der berre eit poeng skiljer. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Resultat frå haustrunden NM i foto 2021 16. november 2021
  I haustrunden av NM i foto 2021 vart det levert inn 4884 bilder fordelt over 8 klassar, inkludert ungdomsklassen. Resultata er no klare. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Statistikk fra haustrunden NM i foto 16. oktober 2021
  Her er statistikk frå NM i foto, haustrunden 2021. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • To nasjonale fotokonkurranser med NSFF-poengmuligheter 9. oktober 2021
  NSFF vil minne om Digitalis 2021 og Bodø Nasjonale 2021, som begge gir poeng mot NSFF-hederstegn. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )