Strandrydding – en oppfordring til fotovenner!

Strandrydding – en oppfordring til fotovenner!

Min mann og jeg er over middels opptatt av naturens balanse og trives ute. Vi har fritidsbåt og har fartet mye på øyene og holmene i skjærgården vår i Lofoten og Vesterålen.

De siste årene ser vi en økende mengde av plastsøppel som reker i land. En del er jo fra fiske- og havbruk, men det som virkelig bekymrer er mengden alle mulige valører av plastflasker og kanner som kommer fra resten av verden. 9 av 10 flasker er ikke fra Norden engang!

Hva kan gjøres?

De siste 5 årene har vi plukket mange tonn plastsøppel i strandsonene. Vi deltar også på turer arrangert av Lofoten Avfallsselskap, som har gjort kartlegging av funn i samarbeid med frivillige i flere år.

Strandrydding (foto: June Grønseth bestphotolofoten.com)

Fra Stokvik (foto: June Grønseth bestphotolofoten.com)

På utilgjengelige steder i Lofoten på yttersia for eksempel Stokvik, se bilder, antar vi at der alene er 10 tonn. På en liten arbeidsdag var vi 9 stk som samlet 8 sekker, til sammen ca 2 tonn (mye av plasten er lett). Bare i Lofoten ble det samlet 65 tonn plast sist år! I år er vi dessverre ganske sikre på at denne rekorden blir slått.

Plasten vi har rundt oss i forbrukersammenheng blir ikke borte på over 100 år – den tykkeste varer kanskje i 500 år. Gjennom de årene plasten brytes ned, vil den bli porøs og deles i mindre og mindre biter. Mange av disse bitene blir spist av fugl og fisk. Større fisk spiser mindre fisk og plasten er allerede i vår mat… Og sjøfugl og havdyr dør: de spiser plastbiter, til slutt kan de ikke fordøye mat, og dør. Plasten er dessverre innlemmet i økosystemet.

Strandrydding

Nedbryting av avfall i havet

Spesielt viktig er jo Lofoten for skreien, men også for de over 40 artene av sjøfugl og andre trekkfugler og vadere i områdene her.

Verdens befolkning må våkne NÅ!

Forbrukerne må redusere bruken av plast; forby bæreposer, innfør pant på alle beholdere til mat og drikke – samt på plast brukt i husholdning og renhold – i alle land.

Strandrydding (foto: June Grønseth bestphotolofoten.com)

Strandrydding (foto: June Grønseth bestphotolofoten.com)

Vi fotografer kan formidle

Vi må bruke vår formidlingevne til å påvirke både politikere og produsenter av mat og forbruksvarer til å kutte maksimalt i bruk av plast.

For eksempel Strandryddedagens facebookside tar i mot dokumentasjon i form av bilder. Bli gjerne også med i facebookgruppen Selfiemedryddetplastsøppel, som ble startet etter at jeg hadde besøk av journalist Nina Hanssen fra Aktuell.no/ LO Media.

Strandrydding (foto: June Grønseth bestphotolofoten.com)

Strandrydding (foto: June Grønseth bestphotolofoten.com)

Les om strandryddekampanjen og marint avfall her (red. anm.).

Oppfølging, 18. oktober:

Om skribenten

June Grønseth

Direktemedlem i NSFF. Medlem av Internasjonalt utvalg. AFIAP (2015), EFIAP (2016); PPSA (2015).

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

  • Statistikk fra vårrunden av NM i foto 2023 15. mars 2023
    Her er statistikk fra NM i foto, vårrunden 2023 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Snart klart for innlevering til årets Nordiske Fotomesterskap! 20. februar 2023
    18. mars åpner innleveringen for det 7de Nordiske Fotomesterskap 2023. Som tidligere konkurreres det i to digitale klasser; farge og monokrom. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • 6. Munken fotokonkurranse 2023 16. februar 2023
    Trondhjems Kameraklubb inviterer til 6. Munken 2023 – Trondheim nasjonale fotokonkurranse. Fristen for innlevering er 2. april. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Vinnerne i NSFF x CEWE Photo Award 2022 er kåret! 1. februar 2023
    Vinnerne i den norske delkonkurransen av årets «Our world is beautiful» CEWE Photo Award er kåret: fjorårets sølvvinner Audun Nygaard klatret et trinn opp og stakk av med seieren! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Det blir treff i Trondheim 2.–4. juni 2023! 24. januar 2023
    Trondhjems Kameraklubb jubilerer og inviterer alle til film- og fototreff 2.–4. juni, med tema Mennesker og møteplasser. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )