Lysmaling

Lysmaling

Fortsatt er det mørke kvelder og store deler av døgnet er det for mørkt til å fotografere uten en eller annen form for ekstra lys. En av disse teknikkene er lysmaling, som kan utføres på flere måter.

Du trenger et kamera med mulighet for å eksponere med lang lukkertid, f. eks 60 sekunder – eller gjerne B (bulb). I sistnevnte tilfelle vil lukkeren være åpen inntil du slipper utløseren igjen. I praksis bør du bruke en eller annen form for timer eller snorutløser for å unngå kamerabevegelser. Kamera må stå på stativ, og så trenger du lyskilde(r). Lyskilden kan være en eller flere lommelykter, blitzer, billys eller andre lyskilder. Lyskilden må tilpasses motivet, bare les litt til så forstår du hva jeg mener.

Det bør egentlig være så mørkt som mulig. Innendørs er helt perfekt, da kan du bare slukke lyset, mens du utendørs også må ta hensyn til eksisterende lys.

Prinsippet er egentlig veldig enkelt: Kamera på stativ, lukkeren åpnes, du belyser motivet, gjerne fra flere kanter og med riktig lysmengde, så stenger du lukkeren. Har du vært heldig med innstillingene og lyssettingen så får du et flott og ofte temmelig spesielt bilde. Blir bildet for lyst eller for mørkt er det bare å gjenta operasjonen, men da legge til litt mer eller litt mindre lys. Har du et Olympus kamera med funksjoner som «Live Composite» eller Live Time så er denne operasjonen mye enklere, da du kan følge med på skjermen bak på kameraet hvordan motivet kommer frem, og avslutte når det ser bra ut.

P4272504_R

Olympus OM-D E-M5 mk2, ISO 100, f/22, 28 sek, lysmaling med blått og hvitt lys, WB auto, Live time.

P4272507_R

Olympus OM-D E-M5 mk2, ISO 100, f/22, 39 sek, lysmaling med rødt, blått og hvitt lys, WB auto, Live time. Går en for tett på motivet med lysmalingen vil lysstriper av lyktene bli synlig på bildet.

Noen linker vedr. emnet:

YouTube (Olympus): Live Composite
YouTube (Kevin Meredith): Olympus OM-D EM-1 / EM-5 «Live Time» Long Exposure Demonstration

La oss si at du skal ta bilde av en gjenstand, og du kan ta den med inn.

  • Plasser gjenstanden der du vil ha den, og med den bakgrunnen du ønsker
  • Velg passende objektiv, og sett kamera på stativ.
  • Velg gjerne RAW slik at du kan justere hvitbalansen mv. i ettertid.
  • Velg lav ISO, gjerne 100 (for best mulig bildekvalitet).
  • Koble gjerne til en fjernkontroll – bruk eventuelt timer med 2 sek. forsinkelse.
  • Velg utsnitt.
  • Slå av AF (autofokus) fordi du har kamera på stativ.
  • Velg MF (manuell fokus – når det er mørkt vil ikke denne fungere godt uansett).
  • Fokuser manuelt på motivet, og velg fokuspunkt slik at det du ønsker å avbilde skarpt faktisk blir det.
  • Velg en blenderåpning som gir deg den dybdeskarpheten du ønsker i forhold til valgt fokuspunkt, brennvidde og avstand (kamera – motiv).
  • Lukkertiden kan du f. eks stille på 30-60 sekunder (timer) – eller velge B og snorutløser I dette tilfellet er lukkertiden ikke så vesentlig, da den kun gir deg en viss tid til å belyse motivet, og det kan du jo gjøre raskt (med kraftig lys) eller bruke mye tid på om du vil bruke svakt lys.
  • Når alt er klart slukker du lyset så det blir så mørkt som mulig, og starter med å belyse motivet. Som lyskilde kan du velge små lykter med forskjellige farger, en mobiltelefon der du bruker «lykta» som lyskilde – eller selve skjermen som du gjerne kan velge farge på. Holder du lyskilden utenfor bilderammen er det bare lyset på selve motivet som blir med på bildet. Så er det bare å «male» i vei. Beveg lyset eller lysene dine fra side til side, slik at du får belyst motivet slik du ønsker. Du kan også belyse bakgrunnen om du vil.
  • Når du har «malt» nok er det bare å stenge lukkeren og glede seg over resultatet eller prøve på nytt.

Skal du «male» med lys utendørs på større objekter gjelder i hovedsak det samme, men du må antagelig belyse motivet for å kunne fokusere korrekt. Du må også bruke kraftigere lys for å belyse motivet. Det er også verdt å merke seg at det er fullt mulig å bevege seg innenfor bilderuten, spesielt om du er iført mørke klær, og du kan for eksempel lyse opp ansiktet til personer som er i bilderuten, gjerne flere ganger om du vil at vedkommendes ansikt skal være på flere steder samtidig.

Teknikken gir deg også muligheter for å leke med lys, f. eks. bevege lyspunkter rundt en person eller slenge brennende stålull rundt i en sirkel. Her er det kun fantasien som setter grenser.

P4272392_R

Olympus OM-D E-M5 mk2, ISO 200, f/22, 24 sek, lysmaling med blått lys, WB auto, Live Time.

Noen flere linker vedr. lysmaling:

Canon Norge: Lysmaling
YouTube (Tedon Porter): Creative Long Exposure + Light Painting Tutorial – PART 1
YouTube (Tedon Porter): Creative Long Exposure + Light Painting Tutorial – PART 2

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

  • Norgesmester i foto 2024 31. oktober 2024
    Vi gratulerer Vegard Hanssen som Norgesmester i foto 2024, og Victoria E Barane som årets ungdomsfotograf 2024 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Resultater NM 2024 høstrunden 31. oktober 2024
    I høstrunden av NM i foto 2024 ble det levert inn 5483 bilder fordelt på 7 klasser og 52 bilder i ungdomsklassen Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Statistikk for høstrunden av NM i foto 2024 15. oktober 2024
    Her er statistikk for NM i foto, høstrunden 2024 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Det er åpnet for innlevering til to salonger i regi av det nordiske forbundet 19. september 2024
    Det nordiske forbundet inviterer til to salonger nå i høst; Nordisk fotomesterskap for kolleksjoner og Nordic International Digital Circuit. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Invitasjon til NM i foto høsten 2024 15. august 2024
    Velkommen til NM i Foto 2024, del to, høstrunden Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )