Oppladbar energi til blits og lysutstyr


Oppladbare batterier til blitz og lysutstyr for foto- og videobransjen har vært tilgjengelig i lang tid. Men de fleste har antagelig, som meg, blandede erfaringer med de oppladbare AA-batteriene av Nikel Cadmium (NiCad) – typen. Problemene er først og fremst at de ikke holder på strømmen veldig lenge. I den senere tiden har det imidlertid kommet nye og mye bedre batterier med ny teknologi – Nikel Metalhybrid (NiMH). Vi skal se på de forskjellige valgene vi har blant oppladbare og ikke-ladbare batterier, og se på deres fordeler og ulemper.

Lithium AA-batterier (IKKE ladbare)

Lithium-batterier_R

Den store fordelen er at dette er de batteriene som gir flest oppladinger av en blitz, og er de batteriene som tåler kulde aller best. Men ulempen er at den lader blitzen aller langsomt av alle batterier som er omtalt her. De er dessuten forholdsvis kostbare til å være batterier til engangs bruk. De er ikke egnet til hyppig blitzbruk, for det første fordi de lader blitzen svært langsomt, for det andre fordi de under slike omstendigheter kan gå varm. Faktisk kan de bli så varme at de kan ødelegge blitzen. Canon f. eks har gått ut med advarsel om å bruke Lithiumbatterier i sine blitzer. «Do Not Use Lithium Batteries in a Flash».

Alkaliske AA-batterier (IKKE ladbare)

Alkaliske-Batterier_R

Den største fordelen er at de er tilgjengelige omtrent over alt, og de kan lagres lenge før de tas i bruk. De er mye bedre enn tilsvarende batterier som ikke er alkaliske. De skal egentlig ikke lekke, men ikke stol på det. Ta dem ut av apparatet når det ikke er i bruk. Spenningen er på 1,5V, noe som kan virke som en fordel, men spenningen synker veldig raskt når batteriet belastes. Disse batteriene fungerer best som reservebatterier.

NiCd AA-batterier (Ladbare)

NiCD-batterier_R

Disse batteriene har på mange måter gått ut på dato, men har du noen slike som fortsatt fungerer, så kan de selvfølgelig fortsatt brukes. De lader opp blitzen raskere enn Alkaliske batterier, og selvfølgelig raskere enn Lithiumbatteriene også. Men de kan ikke måle seg i kapasitet sammenlignet med NiMH-batteriene. De holder ikke særlig lenge på ladingen, så de må lades kort tid før de skal brukes.

NiMH AA-batterier (Ladbare)

De «gammeldagse» NiMH-batteriene fungerer helt greit, men de har en selvutlading som gjør at de blir strømtomme i løpet av en måned eller to. Å sette slike batterier i et apparat som skal ha strøm over lengre tid er fullstendig bortkastet, da de må lades temmelig ofte. Og så må de lades like før bruk om du vil bruke dem i blitz eller lysutstyr. Men når de først er fulladet fungerer de raskere enn både alkaliske batterier og ikke minst lithiumbatterier.

NiMH-batterier_R NiMH-batteri-Precharged_R

De batteriene du bør gå for er av NiMH-batterier av den moderne typen. Disse er merket med «Precharged». Dette innebærer at de er ferdig ladet når du kjøper dem, og at de holder på ladingen i lang tid når du har ladet dem etter bruk.

Dette er de batteriene som både tåler å bli lagret i lengre tid, de kan lades og de lader opp blitzen din aller raskest.

Min personlige anbefaling

Gjennom flere omtaler jeg har funnet på internett, anbefalinger på diverse facebook-sider og egne erfaringer har jeg kommet til at de oppladbare batteriene jeg kommer til å satse på i fremtiden er Sanyo / Panasonic Eneloop eller Eneloop Pro. Batteriene ble opprinnelig produsert av Sanyo, som senere er oppkjøpt av Panasonic, så det finnes batterier med begge fabrikanter – de nyeste er Panasonic.

Produsenten påstår at selv etter 5 års lagring, vil batteriet fortsatt ha 70% kapasitet. Dermed kan du ta batteriet rett ut av kamerabagen, sette det i blitzen og regne med at den fungerer, selv etter lengre tids lagring.

Det kan være at disse batteriene leveres under flere navn, og Eneloop-batteriene leveres i flere kapasiteter. For bruk i blitz vil jeg velge Eneloop Pro, som i dag har en kapasitet på 2450 mAh, (til ca kr 50 pr stk) men det finnes rimeligere versjoner med lavere kapasitet, som 2000 mAh, (til ca kr 30 pr stk) og disse kan lades 2100 ganger mot Pro-versjonens 500 ladinger, men det holder i årevis det også.

Batterilader

Japcell-BC-4001_R

De oppgitte prisene er høyst variable – avhengig av leverandør, antallet du kjøper og om du eventuelt kjøper lader samtidig, og det bør du. For du trenger en lader som fortrinnsvis lader batteriene langsomt og skånsomt. Laderen bør dessuten lade hvert enkelt batteri separat. Da spiller det ingen rolle om batteriene har forskjellig kapasitet eller ladegrad.

Personlig gikk jeg for en lader av typen Japcell BC-4001, som viser gjenværende spenning, lader skånsomt samt at hvert batteri får separat lading selv om jeg setter 4 batterier i laderen samtidig. Laderen stopper å lade hvert enkelt batteri etter hvert som det er fulladet. Ladestatus vises for hvert enkelt batteri på et LED-display. For bruk i blitz er det viktig at alle batteriene yter likt, derfor er en god lader viktig.

Denne kan også lade NiCad-batterier om du skulle ha noen slike liggende.

Prisen på denne er rundt kr 350, eller kr 460 med 4 eneloop pro-batterier hos www.batterionline.no

Jeg tillater meg å vise utdrag av en omtale/test:

Eksempel på oppladingstid av blitz etter full utlading (Nikon SB-900):

  • Lithiumbatterier: 4,5 sekunder
  • Alkaliske batterier: 4,0 sekunder
  • NiMH-batterier: 2,3 sekunder

Når en tar hensyn til at blitzen ikke alltid bruker all tilgjengelig strøm hver gang den blinker, vil faktisk ladetid ofte bli vesentlig kortere enn det som er angitt ovenfor. Ladetiden vil variere med blitztype.

Eksempel på antall fulle utladinger med den samme blitzen med forskjellige batterityper (Nikon SB-900):

  • Lithiumbatterier: 230 blitzblink
  • Alkaliske batterier: 110 blitzblink
  • NiMH-batterier: 165-190 blitzblink *)

*) 165 blitzblink ved NiMH-batterier med 2000 mAh kapasitet, og 190 blitzblink ved samme batteritype med 2600 mAh. Antall blitzblink vil variere avhengig av hvilken blitz en bruker og hvilken styrke den har.

Om forfatteren

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Naturfotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )