Voiceover

Voiceover

Amatørfilmerens normalprosjekter består av familiefilmer, hverdagshendelser (hverdagsfilmer) og kanskje filmer med dokumentariske eller historiske tilsnitt. Slike filmer består ofte av svært gode bilder, men mangler gjerne gode stemmekommentarer – også kalt voiceover – som kan støtte opp om vakre digitale bilder og gi fortellingen ytterligere dybde, innhold og mening.

Hva er en god voiceover?

  • En voiceover skal supplere bildene – ikke bekrefte hva vi ser.
  • En god voiceover innholder supplerende beskrivelser og faktaopplysninger – opplysninger/ informasjon som bildet ikke er i stand til å formidle alene.
  • En god voiceover inkluderer en behagelig og tydelig kommentarstemme som glir behagelig inn i seernes ører. Ta ikke for gitt at din stemme er spesielt bra!
Voiceover: Å skrive voicen før den leses og legges på filmen er en god idé.

Å skrive voicen før den leses og legges på filmen er en god idé.

Hvordan lage en god voiceover?

  • Analyser de bildene/ scenene du har bestemt deg for å vise. Finn ut hva du ønsker å fortelle med ord som bildene alene ikke klarer å formidle.
  • Skriv din voiceover. Del den opp i avsnitt tilpasset de avsnitt hvor den billedmessig skal plasseres i filmen.
  • Øv deg før du foretar innspilling. Lær din skrevne kommentar. Les den flere ganger mens filmen går på skjermen og se til at du tidsmessig er i takt med bildene som du kommenterer.

Voiceover: Bruk en god mikrofon til ditt kamera. Da blir det god voiceover.

Bruk en god mikrofon til ditt kamera. Da blir det god voiceover.

Voiceover: digital lydopptaker

En digital lydopptaker; et komfortabelt verktøy for å skape kvalitetslyd.

Hvordan legge voiceover på

  • Innspilling direkte på videoen vha redigeringsprogrammet og med en standard USB-mikrofon eller mikrofon koblet til mic-inngangen på datamaskinen. Gir moderat lydkvalitet med fare for uheldig omgivelsestøy fra datamaskin på den ferdige kommentaren. I noen programmer plasserer lyden seg direkte på et eget kommentarspor.
  • Bruk ditt videokamera som lydopptaker. Moderne HD-kameraer gir svært god lyd; stereo eller mono avhengig av hvilken mikrofon du benytter og hva ditt kamera kan ta i mot. Linsehetten kan bare være på – bildet skal ikke brukes likevel. Bruk helst en god separatmikrofon. Spill inn lyden i et miljø som gir lite romklang (ekko) og hvor du er beskyttet fra annen støy som kan sjenere kommentaren.
  • Bruk av en digital lydopptaker som spiller inn lyd i mp3 eller WAV-format. Lydfilen lagres på SD-kort.

Voicen er lest og lagret. Hva nå?

Voiceover: Her er lydfilen fra opptaket (grønt spor) lagt på tidslinjen - på kommentarsporet

Her er lydfilen fra opptaket lagt på tidslinjen – på kommentarsporet. Programmet illustrert her er Adobe Premiere Elements 14

  • Når du har lest inn kommentaren – og liker det du hører – importerer du filen til redigeringsprogrammet som hvilket som helst annen mediefil.
  • Dra opptaket ned på tidslinjen i et passende lydspor. Separer lyd og bilde. Deretter sletter du videosporet som vi ikke trenger. Du står tilbake med et kommentarlydspor av svært god kvalitet – normalt PCM Stereo – likeverdig til CD-kvalitet.
  • Klipp kommentarlydsporet opp i avsnittene slik du har lest det inn og plasser delene der hvor de er bestemt å skulle supplere bildene.

Flere muligheter?

Finnes garantert – lykke til; ikke nøl med å prøve noe nytt!

Om forfatteren

Roy Morten Gleditsch

Filmskaper siden 1970. Medlem av Bergen Fritidsfilmere siden 1980. Redaktør av NSFF Magasin fra oppstarten til juni 2016, tidligere medlem av Filmutvalget. Æresmedlem NSFF.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

  • Invitasjon til NM i foto våren 2025 15. januar 2025
    Velkommen til NM i Foto 2025, del en, vårrunden Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Delta i Nordisk International Small Print Circuit og Nordisk Fotomesterskap for bildespill 1. desember 2024
    Det nordiske forbundet har nå publisert informasjon om Nordic International Small Print Circuit 2025 og Nordisk Fotomesterskap for Bildespill 2025. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Master of Photography MNFFF er oppdatert med nye muligheter 30. november 2024
    Master of Photography NFFF-tittelen har blitt revidert for bedre å oppfylle sitt opprinnelige formål: å være en porteføljetittel. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Norgesmester i foto 2024 31. oktober 2024
    Vi gratulerer Vegard Hanssen som Norgesmester i foto 2024, og Victoria E Barane som årets ungdomsfotograf 2024 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Resultater NM 2024 høstrunden 31. oktober 2024
    I høstrunden av NM i foto 2024 ble det levert inn 5483 bilder fordelt på 7 klasser og 52 bilder i ungdomsklassen Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Naturfotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )