Fotografering i mørket, lang lukkertid


Se artikkel 1 her

Skal vi ta bilder er vi avhengig av lys. Generelt kan en si at mye lys er bedre enn lite lys, men et moderne kamera og en god fotograf lar seg ikke stoppe om skumringen siger på og mørket senker seg. Noen ganger kan vi bruke blitz, men det er ikke det denne artikkelen skal handle om. I stedet skal vi ta for oss muligheten til å utnytte det lyset som faktisk finnes. Jeg velger å skille mellom bevegelige motiver som skal gjengis skarpt og motiver som enten er stillestående eller som skal gjengis uskarpt på det ferdige bilde.

Stillestående motiver – eller motiver som ikke skal fryses

Dette kan være motiver som landskap opplyst av månen, en by eller bebyggelse opplyst av gatelys. Det kan også være biler som kjører forbi, hvor du ønsker veien og omgivelsene opplyst av gate- og billys, mens bilene blir til striper av hvite og røde lys. Slike bildet kan være veldig flotte. De beste bildene av denne typen tar du ofte i skumringstimen før det blir skikkelig mørkt. Da vises fortsatt himmelen som noe helt annet enn en mørk flate. Det er også viktig å ikke brenne ut de kraftigste lysene på bildet, derfor er det gunstig om forskjellen mellom det lyseste og det mørkeste i motivet ikke er alt for stor. Også her er det greiest å stille kameraet på manuell (M) – da det gir best kontroll. Også disse bildene bør du ta i RAW, da dette gir best muligheter for korrigering i ettertid.

Stativ?

Nå må stativet fram, gjerne også en snorutløser, slik at du kan betjene kameraets utløser uten å berøre kamera og stativ, som må stå helt stille under eksponeringen. Dersom kameraet er utstyrt med timer kan den erstatte snorutløser/fjernkontroll, og det finnes også diverse muligheter for fjernstyring av kamera fra mobiltelefon eller andre duppeditter. Når kamera står på stativ bør du slå av alle former for bildestabilisering uansett hva de heter (IS, VR, IBIS) – AV.

Blenderåpning

Nå kan du velge blenderåpning ganske fritt, men det avhenger jo av hvor mørkt det er og hvor lang lukkertid du må ha for å oppnå den effekten du ønsker. I utgangspunktet kan du velge lukkertid omkring midten av skalaen, f. eks f/8,0. Da yter objektivet sitt aller beste, og du har som regel tilstrekkelig med dybdeskarphet. Trenger du lenger lukkertid eller større dybdeskarphet velg mindre blenderåpning, f. eks f/11. Ønsker du kortere lukkertid eller mindre dybdeskarphet må du justere andre veien til f. eks f/4,0.

«Flyer», Tynset – Canon 5D Mk3 – 24mm – f 5,6 – 8 sekunder – ISO 100 – stativ og snorutløser – eksponeringskompensasjon – 1 EV.

«Flyer», Tynset – Canon 5D Mk3 – 24mm – f 5,6 – 8 sekunder – ISO 100 – stativ og snorutløser – eksponeringskompensasjon – 1 EV.

ISO

Ved slike motiver kan du med stor fordel velge LAV ISO, f. eks 100. Du vi da oppnå best mulig bildekvalitet. Om nødvendig øk ISO-verdien litt, men det er normalt ingen grunn til å gå høyt på ISO-skalaen når kameraet står på stativ.

Lukkertid

Når det gjelder slike motiver kan du tøye lukkertiden til mange sekunder, noen ganger opp til flere minutter, ja i enkelte tilfeller flere timer. Lukkertiden styrer du gjerne manuelt ved å velge f. eks 15 sekunder på lukkertidsskalaen. Ofte har kameraet en maksimal eksponeringstid på rundt 60 sekunder. Dette kan du ofte omgå ved å velge B-innstillingen (også kalt Bulb). Da vil lukkeren være åpen så lenge du holder knappen på fjernkontrollen inne, men det finnes gjerne noen begrensninger her også avhengig av kameramerke og modell. Hvis du tar bilde av et område der det er varierende belysning, slik som en vei med trafikk – der billysene er med på å belyse motivet ditt – kan det være nyttig å ha muligheten til å avbryte eksponeringen når et visst antall biler har passert. I slike tilfeller kan B-innstillingen være nyttig. Det er også greit å være klar over at veldig lange lukkertider kan tilføre støy i bildet.

Disse to bildene viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet.

Nattfoto, lang lukker. Foto: Håkon Trønnes

Bildet viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet. Lukkertiden i bildet er 1/3 sekund og billysene gjengis med korte lysstriper foran og bak.

Nattfoto, lang lukker. Foto: Håkon Trønnes

Bildet viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet. Dette bildet er tatt med lukkertid på hele 30 sekunder, noe som gir et helt annet inntrykk. Bilene gjengis som røde eller hvite lysstriper.

Still fokus manuelt

Det kan være vanskelig å få autofokusen til å fungere skikkelig i mørke. Den kan også begynne å søke idet du trykker på utløseren for å ta bildet. Kanskje finner den fokus, kanskje ikke. Derfor er det ofte fordel å stille avstanden manuelt når en jobber med slike motiver.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )