Fotografering i mørket, frys av bevegelse


Se artikkel 2 her

Skal vi ta bilder er vi avhengig av lys. Generelt kan en si at mye lys er bedre enn lite lys, men et moderne kamera og en god fotograf lar seg ikke stoppe om skumringen siger på og mørket senker seg. Noen ganger kan vi bruke blitz, men det er ikke det denne artikkelen skal handle om. I stedet skal vi ta for oss muligheten til å utnytte det lyset som faktisk finnes. Jeg velger å skille mellom bevegelige motiver som skal gjengis skarpt og motiver som enten er stillestående eller som skal gjengis uskarpt på det ferdige bilde.

Bevegelige motiver som fryses (gjengis skarpt på bildet)

Dette kan være motiver av mennesker, dyr eller andre ting som rører på seg, men som du ønsker å gjengi skarpt på bildet. Nøkkelen blir da å sørge for rask nok lukkertid, slik at du fryser motivets bevegelse. Da må du naturlig nok ofre litt på andre områder, som dybdeskarphet og bildekvalitet. Du trenger et kamera som takler dårlige lysforhold godt, og gjerne et vidvinkelobjektiv med god lysstyrke. Bruk manuelle innstillinger (M) for best kontroll, og fotografer du i RAW så har du de aller beste mulighetene til å korrigere bildet i ettertid.

Bilde-01-01-PB091348_R

Trafikk i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 – 1/60 sek – ISO 3200

Rask lukkertid

Ditt primære mål blir å sørge for så rask lukkertid at motivets bevegelser fryses, og bilder av mennesker i bevegelse krever gjerne ca 1/60 sekund. En gammel regel sier at lukkertiden bør være så kort som objektivets brennvidde, gjerne kortere. Det vil si at om objektivet har en brennvidde på 24 mm kan du bruke en lukkertid på 1/25 sekund eller kortere, men som vi ser i dette eksemplet, så krever motivet enda raskere lukkertid, så valget falt på 1/60 sekund i stedet.

Stor blenderåpning

Da har du to andre innstillinger du må justere for å oppnå den valgte lukkertiden. For det første må du gjøre blenderåpningen så stor som mulig. La oss si at ditt objektiv har største blender 2.8, og da får du tilstrekkelig dybdeskarphet. Ofte vil du mangle enda litt før eksponeringen blir korrekt.

Høy ISO-verdi

La oss si at du hadde ISO-verdien på 100. Ved å øke ISO til 200 har du vunnet et trinn, 400 tilsvarer nok et trinn, 800, enda et, 1600 et trinn til, og 3200 enda et trinn. Om nødvendig kan du øke enda et trinn til 6400 ISO og i noen tilfeller enda lenger. Ulempen med å velge et høyt ISO-tall er at bildekvaliteten blir dårligere og dårligere etter hvert som ISO-verdien øker, men må du, så må du.

Juletreselger på marked i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 - 1/60 sek – ISO 3200

Juletreselger på marked i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 – 1/60 sek – ISO 3200

Bruk vidvinkelobjektiv

Bruker du kort brennvidde, altså et vidvinkelobjektiv er det lettere å få skarpe bilder. Du kan da greie deg med litt lengre lukkertid enn med lengre brennvidder og likevel få skarpe bilder. Men husk at du også må ta hensyn til motivets bevegelser.

Stativ?

Dersom motivet er mennesker eller andre ting som beveger seg vil ikke stativ være til hjelp, heller mest til bry. Men aktiver gjerne bildestabiliseringen i kameraet eller på objektivet (IS, VR, IBIS) – PÅ.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )