Kameraets firmware; oppdaterer du den?

Kameraets firmware; oppdaterer du den?

Fotoapparater og videokameraer lanseres i høyt tempo. Noen ganger kan det hende at lanseringen skjer litt for raskt, slik at kameraet ikke er fullstendig gjennomtestet. Det kan også hende at det kommer nye objektiver og annet utstyr som krever litt tilpasning av kameraets operativsystem for å fungere knirkefritt. Da må vi oppdatere kameraets programvare, eller firmware.

De som er vant med oppdatering av datamaskiner vet at disse oppdateres både støtt og stadig, men slik er det egentlig ikke med fotoapparater. Men en gang imellom finner kameraprodusentene ut at de må rette små eller store feil, og legger da ut en ny versjon av kameraets firmware.

Ofte er det småting som korrigeres, men av og til gir kameraprodusenten deg nærmest et nytt kamera etter oppgraderingen. For eksempel ble Canon 7D til et nytt og bedre kamera da de oppgraderte firmwaren i kameraet for noen år siden. Fujifilm er også flink til å gjøre store forbedringer i sine kameraer ved oppgradering av firmware. Nylig lanserte Olympus en større oppgradering av firmware i sine to toppmodeller (OM-D E-M1 og E-M5 mk 2), slik at de fikk vesentlig bedre videoegenskaper og faktisk en del nye funksjoner. Men når slike oppgraderinger skjer så er en selvsagt begrenset av at den gamle hardwaren (altså selve kameraet) er det samme gamle.

Hvordan vet jeg at det har kommet ny firmware til mitt kamera?

Ta en tur innom kameraprodusentens hjemmeside, som regel ligger det informasjon under nyheter eller support. Kanskje må du lete deg fram til din kameramodell og sjekke der. Hvilken firmware du har på ditt kamera finner du i kameramenyen.

Er du usikker, så er det som regel god hjelp å få på en rekke fotoforum på facebook og sikkert også på andre aktuelle sosiale medier. Mange viser stor vilje til å bidra med hjelp, men kunnskapen til bidragsyteren vil selvfølgelig være varierende.

Hvordan oppdaterer jeg mitt kamera?

I praksis skjer oppdateringen ved at du laster ned den nye programvaren fra kameraprodusentens server. I noen tilfeller, som f. eks hos Canon, lastes det også ned en fil med grundig forklaring om hvordan oppdateringen skal gjennomføres. Canons nye firmware oppdatering overføres til roten av et minnekort (altså utafor alle mapper som måtte være der). Så settes minnekortet i kameraet og følger prosedyren helt nøyaktig!

Andre fabrikanter krever at du installerer et lite program på din datamaskin og så kobler kameraet til USB-porten. Nedlastingen skjer da direkte til kameraet, og oppdateringen starter umiddelbart.

Uansett hvilken prosedyre den enkelte kamerafabrikanten har valgt, så er dette ikke verre enn at du med rimelig forsiktighet kan gjøre det selv. Men følg retningslinjene til punkt og prikke.

Husk fulladet batteri!

Alle kameraprodusenter jeg har vært innom presiserer i alle fall at du MÅ sørge for at kamerabatteriet er fullt oppladet, eventuelt at du kobler kameraet til 220V strømkilde. Dersom installeringen stopper under veis kan du få så store problemer at kameraet må inn til serviceverksted.

Hva kan oppgraderes?

Selvfølgelig kan firmwaren i selve kameraets oppgraderes. Da får kameraet nye funksjoner og kjente feil blir rettet.

I tillegg er det mulig at også diverse tilleggsutstyr kan oppgraderes på samme måte. Samtidig med at det kom ny firmware til de foran nevnte Olympus kameraene kom det også ny firmware til en rekke Olympus objektiver. Ved å sette de forskjellige objektivene på kameraene ble også disse oppdatert på samme måte som kameraets firmware.

Det er godt mulig at andre kamerafabrikanter gjør det på samme måte, og dette kan jo være en god grunn til å benytte originale objektiver. Samtidig er jeg kjent med at i alle fall en del av objektivene til Sigma har en egen løsning for oppdatering av firmwaren via en dokkingstasjon.

Har du problemer med fotoutstyret ditt, så kan det jo hende at det kan fikses ved en forholdsvis enkel og gratis firmware oppdatering. Ta gjerne en sjekk en gang imellom, spesielt hvis kameraet ikke fungerer helt feilfritt. Kanskje har kameraprodusenten allerede funnet en løsning på problemet og lagt ut en firmware oppdatering.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )