Fotografere fyrverkeri!

Fotografere fyrverkeri!

Fyrverkeri kan være flott å se på, og bildene kan bli spektakulære. Med gode forberedelser og riktig teknikk kan en også få en noenlunde brukbar treffprosent på bildene, selv om sjansene for bomskudd absolutt er til stede.

Nyttårsaften er den beste anledningen for å ta slike bilder. For å få de beste bildene er det en fordel med litt forberedelser, riktig utstyr og rett teknikk.

Gode forberedelser

Rekognoser på forhånd, slik at du vet hvor du skal stille opp kameraet. Tenk på at du må ha litt avstand til fyrverkeriet, og så er det gjerne en fordel å stå slik at du kan jobbe mest mulig i fred. Avhengig av avstanden til fyrverkeriet velger du objektiv med passende brennvidde, ofte vil et vidvinkelobjektiv passe best. Et zoomobjektiv gir god fleksibilitet, da det ikke alltid er lett å forutse hvor høyt rakettene stiger før de sprenges i filler. Velg et utsnitt som er vidt nok. Med dagens kameraer har du gode muligheter til å beskjære litt i ettertid.

Dersom du vil ha med bebyggelse, opplyste gater og den slags kan du med stor fordel ta bilde av omgivelsene før fyrverkeriet tar til. Når du har fått omgivelsene riktig eksponert, så har du egentlig funnet riktige eksponeringsdata, men mer om dette senere.

En grovinnstilling av kamera kan du gjerne gjøre før du går ut i mørket og kulda.

Fyrverkeri: Stativ, snorutløser, ISO 100, f/5,6, 15 sekunder.

Når en har med bebyggelse, gatelys og annet med i bildet, så må en først og fremst sørge for at dette blir korrekt eksponert. Fyrverkeri er uansett ikke lett å forutse, verken når det dukker opp, hvor mange raketter som kommer eller hvor høyt de går. Derfor blir dette litt prøving og feiling, derfor kan det være lurt å ta så mange bilder som mulig. Bildet er eksponert etter det eksisterende gatelyset, og da ble eksponeringsdataene slik: Stativ, snorutløser, ISO 100, f/5,6, 15 sekunder.

Riktig utstyr

Du trenger kamera med passende optikk (en vidvinkel til normal zoom er ofte velegnet), stativ, snorutløser (eller timeren på kameraet), fulladede batterier og tomt minnekort. Kle deg godt, dette vil ta tid, og det kan bli kaldt. Hvis du har glemt å ta med lommelykt, så har du antagelig lykt på mobiltelefonen, og i det minste vil lyset fra skjermen gi deg tilstrekkelig med lys så du får betjent kamera.

Innstilling og bruk av kamera

Stativ og fjernkontroll gir deg mulighet for å få de beste bildene.

Ta bildene i RAW og i beste kvalitet, så får du best mulighet til å korrigere og beskjære dem i ettertid.

Velg lav ISO f.eks 100 for beste bildekvalitet, og du trenger jo også litt lang lukkertid.

Blenderåpningen må du tilpasse til lysforholdene på stedet, men du trenger også tilstrekkelig dybdeskarphet, og gjerne litt ekstra margin, da det kan være vanskelig å treffe med avstandsinnstillingen i mørket. Start med blender 8, og juster hvis det er behov.

Lukkertiden kan du stille inn på forhånd, og den kan gjerne være flere sekunder (f.eks 5 – 20 sekunder). I så fall stiller du kameraet på M (manuell). Husk at omgivelsene ikke skal bli utbrent eller bli alt for mørk. Velger du lukkertiden B (bulb), vil lukkeren være åpen så lenge du holder inne knappen på fjernkontrollen. Denne løsningen kan gi deg god fleksibilitet i forhold til om det kommer få eller mange raketter, og de vil jo også være med på å lyse opp terrenget, så pass på at du ikke overeksponerer for mye.

Blitzen har du selvsagt slått av!

Riktig fokus kan, som nevnt være vanskelig i mørket. Jeg foretrekker å stille fokus manuelt i slike tilfeller. Da endrer den seg ikke uten at du vil det (eventuelt uforvarende kommer bort i objektivet). Bruker du skjermen bak på kameraet, og eventuelt zoomer inn bildet, er det ofte lettere å finne riktig avstandsinnstilling.

Er horisonten på bildene dine rett eller skjev – det kan være vanskelig å se i mørket? Ta gjerne et prøvebilde før fyrverkeriet begynner og sjekk dette og at eksponeringen blir riktig.

Fyrverkeri

Forsøk på fotografering av fyrverkeri på frihånd er et sjansespill, men noen ganger kan en likevel lykkes med å få noenlunde brukbare resultater om en fokuserer på selve rakettene. Men med så lang lukkertid (2 sek), så kan en ikke regne med å få mange vellykkede bilder. (Canon EOS D60, brennvidde 28mm, ISO 1000, f/3,5, 2,0 sek)

Ta så mange bilder som mulig. Lykke til!

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

  • Tilbakemeldinger på filmene i NM 2023 19. september 2023
    Filmutvalget presenterer her juryens tilbakemeldinger på filmene i årets NM i film. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Vestkysten Fotokamp 2023 – den åttende i rekken! 5. september 2023
    Skodje Fotoklubb, Bekkalokket Fotoklubb og Haugaland Fotoklubb inviterer alle NSFF-fotografer til 8. Vestkysten Fotokamp 2023. Lever én gang og delta i tre juryeringer! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • FIAP News august 2023 3. september 2023
    Se augustnummeret av FIAP News som PDF vedlagt denne artikkelen. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Invitasjon til NM i foto høsten 2023 21. august 2023
    Velkommen til NM i Foto 2023, del to, høstrunden Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Stor suksess for de norske landslagene i 2023! 12. august 2023
    Ett ungdomslandslag med bronse, og hederlig omtale til begge de to "voksne" landslagene i årets FIAP-biennaler! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )