Flyvende filmkamera. Mine første erfaringer.


Drømmen om å ta amatørfilmen til nye høyder; bokstavelig talt; er nå blitt virkelighet for meg. Etter 45 år med amatørfilm ble det et aldri så lite kick å kunne sende et kamera opp med en drone. Det var ikke uten litt drama, nerver og høy puls de første prøveflygninger fant sted denne høsten. Det finnes mange fabrikater og typer av filmdroner på markedet. Jeg valgte meg DJI Phantom 3 Advanced på grunn av sin brukervennlighet, presise egenskaper, sine sikkerhetsfunksjoner og overkommelig pris i HD 1920×1080 versjon.

Phantom-3-Advanced-controller_R Det var en stor fordel å ta læringen litt langsomt. Dette nye. Det å bruke tid på å sette seg inn i dronens egenskaper; dens funksjoner og ikke minst dens mange gode sikkerhetsfunksjoner. Det gjelder jo å fly trygt og ikke skade- eller sjenere omgivelsene. Fant noen åpne arealer hvor man kunne boltre seg uten å risikere annet å gjøre skade på meg selv og egen farkost.

Et godt øvingsareal er et åpent område uten obstruksjoner som hus, trær, kraftlinjer og annen infrastruktur. Hensyn til dyr og mennesker må også ha stor fokus. Tross alt har en moderne drone stor rekkevidde både vertikalt og horisontalt forutsatt fri sikt.

Det er jo også visse retningslinjer for eventuell kommersiell bruk som gjelder for droneflygning; med eller uten film/ fotoutstyr påmontert. Vel verd å ta med seg i læringsprosessen. Etablere riktig følselse for det ansvaret det innebærer å fly en drone – med eller uten kamera.

Jeg konsentrerte meg først og fremst om å lære å  fly; bli rimelig trygg på det. Tross alt mye å holde rede på. Bare dronens bevegelser består av 8 ulike primærbevegelser. Det å filme og fotografere fikk komme senere.

Dronens HD-kamera i mitt tilfelle er et HD-kamera; 1920×1080 som kan ta video i to ulike formater; MOV og mp4 og stillbilder i 2 ulike formater; inkludert RAW.

Kameraet er montert på en gimbal (gyro) som holder kamera stabilt uansett hva dronen ellers måtte foreta seg i vindkastene eller ved egen navigasjon. Mange innstillinger for kamera å sette seg inn, men det var rimelig enkelt å kjenne seg igjen fra eget videokamera på det aller meste.

Phantom-3-Advanced-2_R Oppdatering av firmware på hhv fjernkontroll, drone og intellegent flight batteri var en utfordring i seg selv, men etter litt prøving og feiling samt støtte fra produsentens opplæringsvideoer på nett, taklet jeg dette også etter hvert. Trur eg.

Alt i alt er droneflygning med videokamera en opplevelse. Full HD 1920×1080 eller 4K. Man oppnår spektakulære fotoshots og video footage, som brukt riktig; vil gi et fantastisk tilskudd/ supplement til ordninær videografering. Filmene blir beriket og publikum vil blir ytterligere henrykt! Anbefales for dem som vil «ta et steg videre» med bakgrunn i mine gode og adrenalinfrembringende erfaringer hittil.

Om du vil se noen av mine første flygninger med filmdrone + HD-kamera, så følger du lenken nedenfor. Klippene er redigert. Musikkillustrasjon er pålagt. Filmsnutten er ingen fortelling; men består av filmklipp for å vise potensialet; noen av mulighetene som ligger i fredelig bruk av dette verktøyet.

PHANTOM 3 SECOND EDITION FOOTAGE from Roy Morten Gleditsch on Vimeo.

Du finner klippene på Vimeo.

Om skribenten

Roy Morten Gleditsch

Filmskaper siden 1970. Medlem av Bergen Fritidsfilmere siden 1980. Redaktør av NSFF Magasin fra oppstarten til juni 2016, tidligere medlem av Filmutvalget. Æresmedlem NSFF.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Tilbakemeldinger på filmene i NM 2023 19. september 2023
  Filmutvalget presenterer her juryens tilbakemeldinger på filmene i årets NM i film. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Vestkysten Fotokamp 2023 – den åttende i rekken! 5. september 2023
  Skodje Fotoklubb, Bekkalokket Fotoklubb og Haugaland Fotoklubb inviterer alle NSFF-fotografer til 8. Vestkysten Fotokamp 2023. Lever én gang og delta i tre juryeringer! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • FIAP News august 2023 3. september 2023
  Se augustnummeret av FIAP News som PDF vedlagt denne artikkelen. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Invitasjon til NM i foto høsten 2023 21. august 2023
  Velkommen til NM i Foto 2023, del to, høstrunden Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Stor suksess for de norske landslagene i 2023! 12. august 2023
  Ett ungdomslandslag med bronse, og hederlig omtale til begge de to "voksne" landslagene i årets FIAP-biennaler! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )