Fotobok med minner fra turen

Fotobok med minner fra turen

En minnerik ferietur er over, og det er på tide å bevare minnene for ettertiden. Kanskje har du også delt noen av bildene med venner og bekjente via Facebook, Twitter eller andre sosiale medier. Likevel kan det hende at du vil ta vare på minnene fra turen i form av en fotobok. Det er en kjempefin gave å dele med dem en har vært på tur med. Dessuten er det en morsom, men litt tidkrevende prosess å lage boken. Visste du at en fotobok fra Japan Photo også kan inneholde videofilmer?

Du har altså bestemt deg for å lage en bok med alle minnene fra turen. I løpet av ferien har du samlet masse materiale til fotoboken, og det beste av dette vil du ha med, så hvordan går du frem?

1. Skaff deg oversikt

Først og fremst må du skaffe deg en oversikt over hva du har. Hvor mye av dette er av så god kvalitet at du ønsker å bruke det i boken? Ofte har en mange ganske like bilder, og da kan en med stor fordel velge ut det beste og la være å bruke resten. Hva har du i form av digitale bilder, turistbrosjyrer, postkort, kart, billetter, klistremerker, suvenirer, videosnutter, notater og annet?

2. Samle og sorter

Så er det tid for å samle de tingene som hører sammen til egne kapitler i boken. Lag flere kapitler, for eksempel basert på tid eller sted. Reisen til et sted kan bli et eget kapittel i boken. Opphold på dette stedet kan bli et nytt kapittel. En hendelse eller opplevelse kan bli et eget kapittel osv.

Nå har du god nytte av alle notater, brosjyrer, klistremerker og annet som du tok vare på underveis. Når du har sortert det du vil ha med i kapitler, er det tid for å gå videre.

3. Klargjør

Så er det tid for å gjøre klar det du har av materiale i de forskjellige kategoriene. Bildene må kanskje justeres litt? Noen billetter, turistbrosjyrer eller annet må kanskje skannes? Kanskje har du suvenirer som må avfotograferes. En fotobok behøver ikke bare å bestå av bilder, så du må også bestemme deg for hvilken tekst vil du skrive inn i boken.

Tekstene kan du med fordel skrive i Word eller et annet tekstbehandlingsprogram og så kopiere derfra til fotoboken. Den største fordelen med dette er at du kan dra nytte av tekstbehandlingsprogrammets rettefunksjon. Da blir ikke boken full av små og store skrivefeil. En annen fordel er at du kan ha tekstene klar, slik at du kan konsentrere deg om layout når du begynner å sette inn tekst, bilder osv. i boken. Selvfølgelig kan det hende at du må gjøre om på tekst eller føye til noe, men det er mer en del av prosessen frem til ferdig produkt.

Et oppslag i en fotobok kan se slik ut

Et oppslag i en fotobok kan se slik ut

Forklarende bildetekster, informasjon om steder eller hendelser, kan være med på å gjøre fotoboken til et skikkelig praktverk.

Hvis du har et eller flere videoklipp som du gjerne skulle hatt med i boken, så må du kanskje redigere disse også. Som nevnt innledningsvis har CEWE fotobok, som leveres av Japan Photo — vår hovedsponsor — nå også mulighet til å legge videofilmer inn i fotoboken! Men mer om det senere.

4. Planlegg

Så er det tid for å ta noen beslutninger: Hvilken fotobok skal du ha? CEWE fotobok fra Japan Photo har et stort utvalg, så du må velge størrelse, kvalitet, antall sider (kan økes underveis) og hvor mange sider vil du bruke på hvert kapittel? Hvordan skal forsiden se ut, og hvilken tittel skal du ha på ryggen av boken?

Video-i-CEWE-Fotobok-copy_R

Videoer i CEWE Fotobok

Bilder og tekst kan alle fotobøker inneholde, men CEWE fotobok, som leveres av Japan Photo, kan også inneholde videofilmer som du legger inn i boken ved hjelp av en QR-kode. Ikke alle er kjent med hva en QR-kode er, men det er en firkant i svart/hvitt som inneholder et merkelig mønster. Med en slik kode og en smarttelefon med QR-kodeleser kan en vise film på mobiltelefonen. QR-kodeleseren laster du ned fra App-store for iPhone, eller tilsvarende nedlastingssted for de andre telefonfabrikatene. Det finnes gratisversjoner.

QR-koden i boken fungerer som en link til filmen som du i løpet av klargjøringsprosessen har lastet opp til et nettsted på Internett. Et nettbrett med kamera kan også brukes, og da får du en større skjerm å se filmen på.

Hvis du virkelig vil vise filmen i stort format, så kan du også vise den på TV-en du har hjemme i stuen. Da trenger du god internettforbindelse, en iPhone eller en nyere iPad, samt en Apple-TV knyttet til ditt TV-apparat. I dette tilfellet fungerer iPhone eller iPad som en fjernkontroll og filmen vises på TV-en via Apple-TV, som er en liten boks litt større enn to sigarettpakker, som du knytter til TV-apparatet ved hjelp av en HDMI-kabel. Den må også ha kontakt med internett via WiFi (trådløs internettforbindelse) eller nettverkskabel.

Det er mye å ta stilling til, men det er nå den morsomme og kreative prosessen starter.

Forhåpentligvis har du nå sortert det du skal ha med i boken i kapitler. Det er en stor fordel å jobbe med ett kapittel om gangen, og gjøre seg ferdig med det før en går videre.

Kan noen av bildene brukes som bakgrunnsbilder mens andre legges oppå i mindre størrelse sammen med tekst? Eller vil du heller bruke en av de mange forhåndsdefinerte bakgrunnene?

En kan godt si at en god fotobok kan oppleves på samme måte som en god spillefilm! Det starter med forsiden, som bør utformes slik at en får lyst til å åpne og se i boken! Første side i boken bør også ha ett eller flere av de beste bildene fra dette kapitlet før du går over til sider med tekst og bilder av mer ordinær og fortellende karakter. Avslutt gjerne kapitlet med et av de beste bildene igjen, og start det neste kapitlet med nok et blinkskudd. På denne måten får du en «lettlest» og hyggelig fotobok.

Fotobøker i mange variasjoner

Fotobøker i mange variasjoner

5. Lag fotoboken

Før du begynner med selve produksjonsprosessen må du for CEWE fotobok sin del laste ned og installere et program fra Japan Photo sine hjemmesider. Når det er gjort og du har restartet PC-en eller MAC-en er du klar for å starte. Velg hvilken bok, størrelse, trykkvalitet, sidetall osv. og så kan du velge layout og begynne å legge inn tekst og bilder. Selv om du har valgt layout har du mulighet til å overstyre denne, slik at boken blir slik du vil, og ikke slik den som har laget layouten hadde tenkt seg.

Regn med at dette kommer til å ta tid, men du har spart masse tid om du har forberedt deg slik som jeg har nevnt foran. Dessuten er det større sjanse for at resultatet blir bra på denne måten.

Bilder og tekst legges inn forskjellige rammer, og når du kommer til videofilmene, så vises de i boken som et eller flere bilder fra filmen og en QR-kode.

6. Korrektur

Når alt er på plass bør du absolutt gå gjennom hele boken på nytt for å finne mulige feil. Finnes det skrivefeil? Har noen deler av bilder eller tekst kommet så langt ut på siden at det er fare for at de blir skjært bort i prosessen, eller så langt inn mot midten av boken at de havner der sidene er sydd eller limt sammen? Er bakgrunnen på alle sidene OK eller ønsker du å gjøre endringer? Ser alle sidene flotte ut, eller er det behov for større eller mindre endringer? Har du fått med alt du ville ha med, eller må du legge til sider?

7. Bestill

Når alt er slik du ønsker at det skal være, er det på tide å bestille og overføre filene til trykkeriet. Nå må du også bestemme deg for hvor mange bøker du ønsker å bestille. Kanskje har du vært på ferietur sammen med noen, og kanskje har de også bidratt med bilder, filmer eller andre ting til boken.

Ellers er jo en slik bok en glimrende gave både til de du har vært på tur sammen med og til familie og venner.

En fotobok kan også brukes i mange andre sammenhenger, som bryllup, bursdag, konfirmasjon, eller hvorfor ikke lage en årbok for familien. Slike selvlagede bøker vil ha stor familieverdi.

Når bøkene kommer i løpet av et par uker, så kan du sette deg i godstolen og glede deg over flotte bilder, god tekst og artige videofilmer som du laster ned via QR-koden i boken!

Lykke til med DIN personlige fotobok.


Noen lenker fra redaktøren:

NSFF Sponsor

NSFF Sponsor

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )