Valg av redigeringsprogram for film

Valg av redigeringsprogram for film

Å velge redigeringsprogram for film er ingen enkel sak. For det første finnes det redigeringsprogrammer for de to viktigste operativsystemene; Windows og Mac. Deretter kommer redigeringsmuligheter, hvor lette de er å arbeide i og ikke minst prisen. Det finnes en rekke tester og omtaler på internett, men felles for (antagelig) alle sammen er at de har gjort et utvalg av programmer. Det innebærer at det programmet som du har stø>rst interesse for ikke nødvendigvis er med i sammenligningen. Ønsker du et redigeringsprogram med norsk språk, så er utvalget svært lite, hvis det er tilgjengelig i det helt tatt.

Din datamaskin

Kan du bruke den datamaskinen du har, eller må du kjøpe ny? Det viktig å undersøke grundig om din datamaskin har de spesifikasjonene som det aktuelle redigeringsprogrammet krever. Jeg mener at det er en stor fordel om datamaskinen overgår minstekravet, gjerne med god margin på alle områder. Du skal antagelig redigere HD-film, og da er det disse maskinkravene du må forholde deg til.

Redigering av HD-film krever faktisk ganske mye av en datamaskin, så en billig bærbar maskin vil antagelig IKKE være god nok. De seriøse programvareselskapene stiller gjerne en rekke krav til datamaskinen. Det er krav til operativsystem (64bit OS anbefales), harddiskplass, prosessor, RAM, skjermkort, skjerm og skjermoppløsning. Skal du installere fra DVD må du naturlig nok ha en DVD-leser og brenner om du ønsker å lage DVD eller BlueRay-disk.

Ønsker du å spille over video fra DV-bånd eller analoge videobånd, så trenger du også innganger for det på din datamaskin. Slikt begynner nå å bli mangelvare. Men det finnes fortsatt eksterne enheter som du kan koble til datamaskinen.

En stasjonær datamaskin har de beste oppgraderingsmulighetene. HD-film krever mye lagringsplass så en egen harddisk til video vil åpenbart være en fordel.

Redigeringsprogram for film: iMovie

Typisk skjermbilde av Apple iMovie. For nybegynneren med Mac.

Hvilket redigeringsprogram?

For meg er det noen få ting som er ekstremt viktig når jeg skal redigere film. Det første jeg vil nevne er at jeg vil ha et stabilt program som ikke kræsjer i tide og utide. Det får jeg som regel om jeg overgår kravene som programmet krever, jfr. forrige kapittel.

Det andre er at redigeringsprogrammet er intuitivt og lett å forholde seg til etter kort tid. Dette er spesielt viktig om du skal redigere video bare en gang imellom. Men de helt enkle programmene er kanskje ikke de som gir deg tilstrekkelig med muligheter.

Det er også viktig at jeg raskt kan finne løsninger på problemer som måtte dukke opp. Noen klubber har valgt å satse på et redigeringsprogram, noe som gir god brukerstøtte i nærmiljøet. Ellers bør jo programvareleverandøren ha god service og support, men det er ikke alltid tilfelle, og regn med at du må kommunisere på engelsk.

For mange redigeringsprogrammer finnes det rikelig med hjelpemidler på internett, som for eksempel på Youtube. Der er det utrolig mye bra å finne, men også mye søppel.

Hvor mange lyd- og videospor trenger du? Normalt ikke veldig mange – 3 – er gjerne mer enn nok. Noen programmer har et utall av overganger. En trenger normalt ikke så mange slike, men velg etter smak og behag. Lyd- og bildeeffekter er det også i hopetall med enkelte av programmene. Det er faktisk ikke sikkert at du trenger så mange av dem heller, og noen programvareselskap er veldig hissig i markedsføringen sin også etter at du har kjøpt programmet. Dette er for eksempel typisk for Pinnacle, som også har enkle og billige programmer, men også dyrere programmer med flere innebygde muligheter. Pinnacle har tidligere levert programmet på norsk, men det nærmeste jeg finner nå er dansk. Korriger meg gjerne om jeg tar feil.

Da jeg sjekket i miljøet hvilke redigeringsprogrammer som var i bruk for 3-4 år siden fikk jeg følgende svar: Adobe Premiere Elements, Adobe Premiere Pro, Pinnacle Studio, Sony Vegas, Sony Vegas Pro, Magix Video Pro, Magix Movie Edit Pro MX, Corel Video Pro, Final Cut, Final Cut Pro og iMovie. De tre sistnevnte er Mac-programmer, mens Adobe-programmene leveres til både PC og MAC. Oversikten er helt sikkert ikke komplett.

Skal jeg driste meg til å foreslå noen valg blant alle disse programmer, så er det helt nødvendig å dele dem inn i tre prisgrupper; gratis, rimelige og påkostede programmer.

Gratisprogrammer

Har du Mac er iMovie et naturlig program å starte med, og for Windowsbrukere er Windows Movie Maker et tilsvarende alternativ. Dette er programmer som er ment å være enkle å komme i gang med, og passer bra til å lage bildevisninger med musikk og lydeffekter, samt enkel videoredigering. Hvis du liker å ha full kontroll over prosessen er det ikke sikkert at dette er programmer for deg, da du hele tida får «hjelp», ja kanskje litt for mye hjelp så du mister litt kontrollen, kanskje.

Rimelige programmer

En engelskspråklig side på internett har i flere år hatt en «test» av rimelige redigeringsprogrammer, men om den er 100% nøytral og pålitelig vet jeg ikke. Et annet problem er at ikke alle aktuelle programmer er med i testen. Men det er jo mulig at denne og lignende tester kan lede deg vekk fra de dårligste programmene. En svakhet er selvfølgelig også at programmer for Mac ikke er med.

Link til testen: video-editing-software-review.toptenreviews.com

Denne testen plasserer Cyberlink Powerdirector på topp og med Corel Video Studio og Adobe Premiere Elements på de neste plassene.

Redigeringsprogram for film: Elements

Redigeringsprogram for film: Elements

Mange vil sikkert savne noen programmer her, som Sony Vegas (finnes i enkle og billige versjoner så vel som mer kostbare proffprodukt), og Edius (som også finnes i enkel og avansert versjon). Edius er lite utbredt i Norge, men er stor mange plasser ellers i verden.

Denne programkategorien er et atskillig bedre valg enn gratisprogrammene for den som vil få litt mer ut av hobbyen. Adobe Premiere Elements finnes også for Mac.

Semiprofesjonelle og profesjonelle programmer

I denne klassen får du selv med de rimeligste programmene alle egenskaper som folk flest har behov for. Programmer som Adobe Premiere Pro, Sony Vegas Pro, Grass Valley Edius, Magix Pro og flere gir deg sannsynligvis flere muligheter enn du noen ganger kommer til å få bruk for. De som redigerer med Mac vil finne programmer som Final Cut og Adobe Premiere Pro som gode alternativer i denne klassen.

De profesjonelle i bransjen bruker gjerne en av disse programmene: Final Cut, Adobe Premiere Pro eller Media Composer, og da kan du i praksis utføre «alt» av videoredigering om har maskinvare som passer og lærer deg å bruke dem.

Hva skal jeg velge?

Videomaker har også en kjøpeguide som det kan være verdt å lese.

Trinn én blir å finne sitt eget ambisjonsnivå og velge et passende program innen den aktuelle programkategorien jeg har vist til ovenfor. Bestem deg også for omtrent hvor mye du er villig til å betale.

Hvilket program hver enkelt ønsker å velge er selvsagt ikke opp til meg å bestemme, men det kan være lurt å sjekke på internett før du bestemmer deg. Søk gjerne opp en film eller to på Youtube som viser hvordan en jobber i det programmet som du vil vurdere. Har dette programmet en arbeidsmåte som du synes er grei å forholde deg til, og ikke minst – har det de egenskapene som du ønsker?

Neste trinn kan være å gå til programmets hjemmeside og se om det finnes tutorials, videofilmer eller annen informasjon som viser hvordan du bruker programmet? Hvis det ikke finnes der – kan det hende at det finnes slike på youtube, Lynda.com eller andre sider på nettet. Finner du lite hjelp, så er det sannsynligvis et program du ikke bør satse på, for tro meg, du kommer til å trenge hjelp en gang imellom.

Finner du omtaler, tester, blogger eller annet som sier litt om bruk, brukerstøtte, stabilitet osv, så er det god hjelp når du skal bestemme deg. Og ikke glem at du kan ha god nytte av venner å bekjente om dere bestemmer dere for det samme programmet.

Og sist, men ikke minst, ikke glem å sjekke at du har datamaskin som er kraftig nok i alle ledd til å kjøre det programmet som du velger, gjerne med god margin.

Hensikten med denne artikkelen er å bidra til at leseren selv kan gjøre et godt valg ut fra egne ønsker og behov mer enn å peke ut ett enkelt redigeringsprogram. For det første har jeg ikke testet alle disse programmene selv, og selv om det skulle passe til min datamaskin og bruk, så er det slett ikke sikkert at det samme programmet vil passe for andre. Derfor foreslår jeg at vi fortsetter debatten på NSFF Facebook, på gruppen Filmteknisk prat. Der kan mange komme til orde, og brukererfaringer kan komme fram.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • NM i foto, Årets klubb 2021 17. november 2021
  Beste klubb i haustrunden samt samanlagt – og dermed Årets klubb 2021 – er Skodje fotoklubb. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Norgesmeister i foto 2021 17. november 2021
  Norgesmeister i foto 2021 er kåra. I år var det tett mellom 1. og 2. plass i både NM og ungdomsklassen, der berre eit poeng skiljer. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Resultat frå haustrunden NM i foto 2021 16. november 2021
  I haustrunden av NM i foto 2021 vart det levert inn 4884 bilder fordelt over 8 klassar, inkludert ungdomsklassen. Resultata er no klare. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Statistikk fra haustrunden NM i foto 16. oktober 2021
  Her er statistikk frå NM i foto, haustrunden 2021. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • To nasjonale fotokonkurranser med NSFF-poengmuligheter 9. oktober 2021
  NSFF vil minne om Digitalis 2021 og Bodø Nasjonale 2021, som begge gir poeng mot NSFF-hederstegn. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )