Portrett: Atle Helland

Portrett: Atle Helland
Atle Helland

Jeg startet med fotografering tidlig på 80-tallet. Fotointeressen økte snart, og da jeg bygget meg garasje i 1991 ble andre etasje på 45 kvm. innredet til mørkerom og fotostudio.

Det er ikke få timer jeg har tilbrakt i mørkerommet i en eim av fix og dunkel belysning. De første årene ble det mye svart/hvitt, jeg følte liksom at det var min greie. Da var bildene fulgt i hele prosessen fra fremkalling til kopiering og sluttproduktet var mitt.

Jeg har alltid likt konkurranser, enten det gjelder idrett eller andre ting, så at jeg etterhvert ble interessert i fotokonkurranser var en selvfølge. Landskonkurransen til NSFF har jeg deltatt i siden slutten på 80-tallet.

Ble kåret til årets fotograf (det som i dag er NM i Foto) i 1996, 2003 og 2011. Spesielt på nittitallet deltok jeg også en god del i utenlandske konkurranser, og ble bl.a. årets fotograf i «Alt om Foto» i Danmark i 1998 og 2000.

Jeg har også arrangert en del helgekurs i fotografering både i egen kommune og nabokommuner. Dette er grunnkurs som går over 16 timer og som etterhvert har blitt svært populære. Totalt er det holdt 25 kurs med 12 deltakere hver gang.

Kvinnherad er en stor og langstrakt kommune med vel 13 000 innbyggere, men uten profesjonell fotograf i kommunen sier det seg selv at det blir mye å gjøre for en ivrig amatør. De siste 15 årene har nattevaktstillingen på det psykiatriske sykehuset blitt redusert, og jeg har nå ca. 50 % stilling som fotograf.

Egentlig er det mer enn nok å gjøre (alt for mye, sier kona), det er ikke en dag uten fotojobb – enten det er bryllup, konfirmasjonsfotografering, portrettfotografering eller en eller annen fotojobb for en bedrift i kommunen. I den senere tid har det blitt så mye kommersielt at det blir liten tid til den fotograferingen jeg en gang startet med.

Turer i skog og mark med kamera blir stort sett bare praktisert under høstens hjortejakt, da er kameraet alltid med. Flere av bildene jeg presenterer her er tatt under hjortejakt.

Om skribenten

Atle Helland

Startet Kvinnherad Fotoklubb i 1983, og har vært leder i 30 av klubbens 31 år. Regionskontakt for Hordaland (Sunnhordland). ANSFF - Artist Norsk Selskap For Fotografi (1995), ENSFF - Eksellense Norsk Selskap For Fotografi (1997), EsNSFF - Eksellense Service Norsk Selskap For Fotografi (1997) HonENSFF - Honorær Eksellense Norsk Selskap For Fotografi (1997).

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )