Portrettintervju av Eivind Nilsen

Eivind Nilsen er nok en kjent person for mange innen NSFF, og ikke minst for medlemmene av Bodø fotoklubb der han har vært medlem av styret i mange år. Han har også vært regionskontakt for Nord-Norge og Svalbard og hadde også en finger med i spillet da NSFF skulle få på plass egen regionskontakt for Troms og Finnmark.

– Bodø fotoklubb har en konkurranse, Arctic Exhibition, i år for 14. året. Navnet var min idé, men Olav Inge Alfheim og Hans Birkelund har organisert konkurransen i alle disse årene.

Bildetekst: "Ei hytte på fjellet" - I Nord-Norge skulle man tro at det er perfekte forhold 
for foto av stjernehimmelen, men tålmodighet må til. Ofte er det skyer og dårlig vær, 
og andre ganger er det nordlyset som lyser opp så kraftig at stjernehimmelen nesten 
forsvinner i lyshavet, men det er flott det også.

 

 

Eivind bor på Skjerstad i Bodø kommune og nærmer seg nå 70 år. Som de fleste på hans alder er han pensjonist. Bak seg har han et allsidig yrkesliv som forskalingssnekker, jernbinder, sjåfør, tegner og landpostbud. Han har kone, tre barn, fire barnebarn og to bonusbarnebarn.

Fotografen

Eivind har hatt fotografi som hobby siden 1970-tallet, først og fremst for å samle minner. Etter hvert ble det veldig mange album og lysbilder, så da dabbet fotointeressen litt av etter hvert, men så kom de digitale kameraene og de vekket til live fotointeressen igjen.

Fotografering har hele tiden vært hobby, men om noen ønsker å bruke ham som fotograf i forbindelse med vielser eller andre arrangementer så stiller han gjerne opp.

Eivind kan ikke si at han har noe bestemt uttrykk i bildene sine. Med bildene sine ønsker han å få fram detaljer, for eksempel på et løvblad, noe i skogbunnen eller detaljer i nordlyset eller melkeveien. De fleste motivene finner han ute i naturen. Det kan være en blomst eller en flott solnedgang, og selvfølgelig nordlys og melkeveien.

Melkeveien er forresten et vanskelig motiv i Bodøområdet. Fra april til august er det for lyst, og på vinteren er det ofte dårlig vær eller helt klart og nordlys, ofte alt for mye nordlys for å kunne få gode bilder av melkeveien.

– Men nordlyset er jo også et flott motiv, som mange søringer kan misunne oss.

Han liker også å utfordre seg selv med motiver som krever ekstra lang eller veldig kort lukkertid. Da får han bilder som ikke er slik de ser ut med det blotte øye.

Folk som ikke liker å bli fotografert, unngår han å ta bilder av. Skulle det likevel skje, så blir de i alle fall ikke publisert noe sted. Han har stor sans for privatlivets fred. Ellers deler han ofte bildene sine på Facebook og Instagram.

Fotoutstyr

Opp gjennom årene har det blitt kjøpt inn en god del fotoutstyr, noen blitser, et skikkelig stabilt fotostativ, fjernutløser og motor for å kunne ta lange eksponeringer av himmelobjekter. Mange ganger er det temmelig kaldt, så varme klær er også helt nødvendig.

Når han kommer hjem på natta etter noen timer ute på Beiarfjellet er man jo spent på hva man har fanget på minnekortet. Da er det bare å starte opp datamaskina og se hva man har fått til. Noen ganger dukker det jo opp overraskelser i form av stjerneskudd, satellitter som lager kors på himmelen eller andre uventede ting.

Bildetekst: "Fjæra" - Det er ofte naturen Eivind oppsøker når han skal fotografere, 
og Bodøområdet har svært mye og variert natur å by på. Her har han vært en tur i
fjæra på et perfekt tidspunkt.

 

Inspirasjon, forbilder og fotoprosjekter

Eivind bruker gjerne YouTube som inspirasjonskilde i det daglige, men lokale medlemsmøter og regionale treff har det jo også blitt en del av. Det er alltid noe å lære av andre med samme interesse, og fotoklubben arrangerer mange turer det går an å være med på. Han går også mye alene på fototurer.

Hans største forbilder er Roger Brendhagen, Anja Ravnak fra Slovenia og ikke minst Olav Inge Alfheim.

Bildetekst: "Bregnetopp" - Former, fasonger og detaljer i blader er også et av Eivind 
sine foretrukne motiver.

 

Hvis han kunne få ønske å ta med en fotograf et sted, så ville valget være Widar Olsen fra Harstad og reisemålet ville være Island, et praktfullt land han ennå ikke har besøkt. Det ville vært et interessant prosjekt, spesielt nå som det skjer så mye vulkansk aktivitet der.

Ellers har han mange ganger tenkt at han skulle gjøre et prosjekt på hjemstedet. Han kunne tenke seg å fotografere alle familier hjemme hos dem, f.eks i en sofa. Men så er det så mange som flytter eller skilles, og noen vil ikke være med, så det har blitt med tanken.

 

Portrettfoto: Rita Jakobsen

Foto: Eivind Nilsen

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )