Medlemsprosjekt: Kathe M. Kjetså «Hornnes hjelpefengsel» (2021)

Medlemsprosjekt: Kathe M. Kjetså «Hornnes hjelpefengsel» (2021)

NSFF oppfordrer til å sende inn medlemsprosjekt og klubbprosjekt. Til inspirasjon vil vi i NSFF Magasin publisere prosjektene, de vil også vises digitalt på ulike arrangement der NSFF er tilstede. Nedenfor sees Kathe Merete Kjetsås prosjekt fra 2021:

Hornnes hjelpefengsel

I Evje og Hornnes kommune i Agder ligger et verneverdig hus som har vært brukt som hjelpefengsel. Bygget ble oppført i 1862 som rettslokale og hjelpefengsel ute i distriktene for Råbyggelaget og hadde denne funksjonen til etter 2. verdenskrig. Det står i dag omtrent slik det ble bygd, og er det eneste igjen av fire slike i hele landet. Både eksteriør og interiør er autentisk godt bevart. Særlig har den autentiske fengselsfløyen med cellene stor verneverdi. Bygningen ble overdratt til Forsvaret i 1957, men tilbakeført til Evje og Hornnes kommune på 1990-tallet.

Mange har forsøkt å redde fengslet som kulturminne, mens andre har talt sterkt for å jevne det med jorda. Hornnes hjelpefengsel venneforening har nå en avtale med kommunen om bruk av bygget. De er i gang med å søke midler til restaurering av bygget og har satt i gang utendørs med plan for aktiviteter for allmennheten, mens de jobber på bygget.

Min ide med dette prosjektet er at jeg ble nysgjerrig på historien bak bygget og ønsket ta bilder før restaureringen startet. Meningen min er å få fram litt om hvordan det kanskje kunne føles å komme til fengslet på denne tiden før 2. verdenskrig og være her. Fengslet bestod av et venterom, rettslokalet, fengselsceller, kjøkken/lager og soverom til lensmann og betjeningen. Nå tenker man seg andre aktiviteter for kultur og foreninger her når restaureringen er ferdig.

– Kathe Merete Kjetså, Evje kameraklubb

Klikk på første bilde for å bla gjennom hele galleriet:

Alle har sikkert hørt mantraet, at et bilde sier mer enn tusen ord. Men hva da med en hel serie med bilder, som henger tematisk sammen? Det er vanligste er nok å jakte på blinkskuddene, men blant de store fotografene er det vel så vanlig å tenke i serie – de jobber i prosjekt!

NSFF har siden 2014 invitert til innlevering av medlems- og klubbprosjekt. Det å gå ut over det å kun jakte enkeltstående «vinnerbilder» vil gjøre en til bedre fotograf – utvide evnen til å se! Hele ideen med å jobbe i prosjekt er å fortelle en bredere og mer interessant historie med bildene.

Les om medlemsprosjekt på nsff.no.

Om skribenten

Birgit Fostervold

EsNSFF, HonENFFF, medlem i Homborsund fotoklubb. Tidl. redaktør for NSFF Magasin (2016–22). Webmaster og designer NSFF. Styremedlem+webmaster Nordisk Forbund for Fotografi samt Norsk Naturfotofestival. Lensbaby-ambassadør.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )