Tips til fotoaktivitet

Tips til fotoaktivitet

Tips til fotoaktivitet

Koronarestriksjoner har gjort det utfordrende å holde klubbaktiviteten i gang — kanskje spesielt nå i den mørke årstida. Mange har begynt å avholde medlemsmøter via digitale kanaler, men hva med fotoaktiviteten? Her er noen tips til hvordan medlemmene kan engasjeres.

Det er svært vanlig at klubbene har egne facebookgrupper, eller at medlemmene deltar i fellesgrupper for klubber i samme geografiske område. Her kan man opprette arrangement, og disse egner seg godt til fotoaktivitet. Eksemplene i denne artikkelen er forsøkt med hell i en gruppe bestående av medlemmer fra klubber i gamle Aust-Agder (Homborsund, Arendal, Evje, og ikke-NSFF-klubben Grimstad). Vi startet med fotosprint — dvs. éndagsaktivitet — men gikk raskt over til å la aktiviteten vare en uke, slik at flest mulig fikk anledning til å delta.

Noen viktige tips for å lykkes:

 • Unngå å gjøre dette til en konkurranse. Antall likes skal ikke telles opp. Det finnes ikke noen fasit på oppgavene, de kan løses fritt — nettopp de ulike måter å løse oppgaven på er det spennende ved aktiviteten. Man inspirerer hverandre!
 • Dersom facebookgruppa er åpen: vurder om den kan lukkes (gjøres privat) i en periode. Erfaringsmessig er det lavere terskel for å delta dersom det skjer i en setting der man ikke poster «for hele verden».
 • Legg vekt på at alle skal engasjere seg og kommentere på hverandres bilder. Dersom det åpnes for bildekritikk er two stars and a wish en fin rettesnor — fremhev to ting som er bra ved bildet før man eventuelt kommer med forslag til en forbedring.

Aktiviteten gjennomføres ved at konkurranseansvarlig eller andre i klubbstyret oppretter et arrangement for gruppa. Velg nettarrangement som arrangementstype, og sett varighet f.eks. fra mandag og til søndag kveld. NB: Inntil nylig — før Facebook skiftet utseende — ble alle gruppemedlemmer automatisk varslet om nye arrangement, men nå må de varsles manuelt: Klikk på Inviter-knappen når arrangementet er opprettet, da krysses automatisk alle gruppemedlemmene av på invitasjonslista.

Den som oppretter arrangementet bør poste eksempler og inspirasjonslenker på arrangementsveggen. Dette er spesielt viktig for temaer der kanskje ikke alle skjønner hvordan de kan løse disse. (Se eksempler i forslagene nedenfor.)

Deltagelse skjer ved at man laster opp et bilde som eget innlegg på veggen til facebookarrangementet. Dermed kan de andre kommentere nedenfor hvert enkelt bilde uten at det blir uoversiktlig.

Gjør en vurdering på om man skal måtte delta med eget bilde eller ikke for å kommentere. Erfaringsmessig er det best å oppfordre alle til å kommentere, også de som ikke har postet bilder.

Vurder også om det skal være lov å delta med mer enn ett bilde. Om arrangementet varer en hel uke vil det være rom for mange bidrag uten at det blir overveldende, men avgrenser man det til en helg vil det kanskje være bedre med kun ett bidrag fra hver.

Nedenfor følger noen forslag til oppgaver; fyll gjerne på med flere i kommentarfeltet!

Triptych (Robin Bjerkhaug)

Triptych

Oppgavetekst: Det gis sju stikkord, der minimum tre — 3 — skal være representert i det ferdige bildet. Forklar i innleggsteksten hvilke, og hvorfor du har valgt disse. Stikkordene er: ENDRING, GJENTAGELSE, KONTRAST, LUKKET, LYS, RUND, TREKANT.

Bildet i toppen:

Her er mitt triptych. Mener jeg har fått med endel av elementene. (ENDRING, GJENTAGELSE, KONTRAST, LYS, TREKANT.)
Godt fornøyd med de grenene som vokser inn i neste bilde.
De store trærne og det bildet med blader på er tatt med mine 3D-printede kameraer. Først med 65mm (tilsvarende 35mm) og så på ny med 150 mm (75mm) på det andre kameraet. Jeg flyttet bakstykket med filmen fra det ene kameraet til det andre. Ilford Fp4. Zone fokusering.
— Robin Bjerkhaug

Land art (Synnøve G Solberg)

Land art

Oppgavetekst: Temaet er land art. Om man ikke har anledning til å ta turen ut i løpet av aktivitetsperioden kan man jo lage litt «home art» i stedet.

Til denne oppgaven ble det lenket til steinstablingskunstneren Pontus Jansson og land art-kunstneren James Brunt. Med home art menes å legge objekter man har hjemme — f.eks. en pose seigmenn, slik en deltager brukte! — i et mønster på bordet, og avfotografere ovenfra.

Bildet i toppen:

Jeg ble inspirert av videoen til Pontus Jansson, og fikk masse moro ute i regn og vind i dag!
— Synnøve G. Solberg

Abstrakt makro (Gunnar Larssen)

Abstrakt makro

Oppgavetekst: Ukas utfordring er abstrakt makro. Det vil si: nærbilde av noe, der det ikke nødvendigvis fremkommer av bildet HVA man har tatt bilde av. Fortrinnsvis skal det tas bilde av noe konkret — inne eller ute — men om man ønsker å leke seg med oljevann eller lignende er det også innafor. Forsøk å gi bildet ditt en merverdi utover å gi betrakteren noe å gruble på. Elementer som komposisjon, lys/skygge, fargekontrast osv. gjelder også her!

Til denne oppgaven ble det lenket til artikler som forklarte hvordan man kunne fotografere makro uten spesialobjektiv (f.eks. reversere vanlig objektiv, bruke billig makrofilter, bruke mellomringer eller belg).

Bildet i toppen:

Dette er kanten på maling som er slipt vekk fra gulvet, dvs. det blå er gammel maling som ikke er slipt vekk, og det svarte er der malingen er slipt vekk. Tatt med mobilen og redigert med Lightroom mobile.
— Gunnar Larssen

Elin Solbø Sunnarvik

Fotosprint

Oppgavetekst: I kveld er det FOTOSPRINT som står på programmet! Slik foregår det:

 • De som vil delta, må levere ett — 1 — bilde ved å laste det opp som eget innlegg til veggen / diskusjonen her i arrangementet i løpet av kvelden.
 • Bildet må være tatt i kveld.
 • Redigering er tillatt, frie tøyler.
 • Det gis fem stikkord. Bildet som tas må ha med seg elementer fra minst tre — 3 — av disse. Hvilke, og hvorfor man valgte akkurat disse, skal forklares i bildeteksten når man laster opp. Stikkordene er: LYS, DETALJ, LINJER, KOMPOSISJON, REFLEKSJON
 • Alle oppfordres til å kommentere på hverandres bilder — også de som velger å avstå fra å levere selv!

Bildet i toppen:

Leik med modell og lang lukker, 3 sek, håndholdt.
LYS: Bevisst lyssatt ekstra på høyre side av bildet, for å få den oppreiste mannen lys, den bortbøyde mørk. Lys/mørke, skygger, forsøk på å få frem stemning.
LINJER: Ønsket å få med bevegelsen til mannen på bildet, som linjer. Ellers er det jo mange linjer i bildet
KOMPOSISJON: Ville bruke bildeflaten til å fremheve lys/mørke, samt dekke mesteparten av bildeflaten
— Elin S. Sunnarvik
Speiling (Terje Alveberg)

Speiling

Oppgavetekst: Denne gang er temaet SPEILING. Det ferdige bildet skal ha en kunstnerisk verdi utover å rent praktisk være to halvdeler som ligner hverandre, jobb derfor med å finne et motiv som egner seg for oppgaven, og en tid på døgnet der dette motivet står best frem. Du kan løse denne oppgaven på ulike måter:

 • Rediger et bilde i Photoshop eller en app på mobilen der du speilvender motivet og monterer de to versjonene sammen.
 • Finn et motiv som speiler seg i havet, et tjern, en pytt, en dråpe, glass, stål eller annen blank overflate.
 • Når du har speilingsbildet klart: kan det bli enda bedre ved å dreies 90 grader — eller kanskje snus helt rundt?
 • Er farger eller svart-hvitt best for ditt bilde?

Til denne oppgaven ble det postet en trinnvis forklaring av hvordan man lager en speiling i Photoshop.

Bildet i toppen:

Inne i gruva, vridd 90 grader venstre. Tatt med det passelige lyset som kom inn fra enden av gruvegangen på 5 sec og f13. Vannet kan være utfordrende, men det er jo hele vitsen for å få til et sånt bilde.
— Terje Alveberg

Om skribenten

Birgit Fostervold

Nestleder i NSFF, redaktør for NSFF Magasin og nsff.no. Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig entusiast med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Statistikk fra haustrunden NM i foto 16. oktober 2021
  Her er statistikk frå NM i foto, haustrunden 2021. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • To nasjonale fotokonkurranser med NSFF-poengmuligheter 9. oktober 2021
  NSFF vil minne om Digitalis 2021 og Bodø Nasjonale 2021, som begge gir poeng mot NSFF-hederstegn. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Nytt fra Filmutvalget 9. oktober 2021
  Vi er blitt oppmerksomme på at det er et misforhold mellom invitasjonen til NM i film 2021 og hvordan dette ble utøvd i praksis. For å rette opp i dette utnevner vi derfor to norgesmestere i år. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • NSFF inviterer til webinar i konkurransefotografering og -juryering 4. oktober 2021
  NSFF inviterer til webinar i konkurransefotografering og -juryering tirsdag 12. oktober. I denne omgang inviteres alle klubber i Innlandet. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Poeng og kommentarer til antatte i årets NM i film er publisert 26. september 2021
  Resultatene fra årets NM i film er nå loggført og man kan se poeng og kommentarer i konkurransedatabasen. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )