Klubbprosjekt: Vingelen fotoklubb «Med hest til Rørosmartnan» (2017)

Klubbprosjekt: Vingelen fotoklubb «Med hest til Rørosmartnan» (2017)

Vingelen fotoklubbs klubbprosjekt fra 2017 har tittelen «Med hest til Rørosmartnan».

Rørosmartnan 2017, en 164 år gammel tradisjon pålagt av kongen!

En kongelig resolusjon fra 1853 befaler at Rørosmartnan skal arrangeres:

”Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynder næst siste tirsdag i februar Måned og varer til den påfølgende fredag.”

Resolusjonen kom riktignok etter et mangeårig ønske fra Røros kommune, men selve tradisjonen med å møtes til handel og sosialt samkvem på Røros er på mange måter enda eldre.

Da Røros kobberverk ble anlagt i 1644 ble Røros også et travelt handelssted. Her trengte stor tilførsel av matvarer og annet for å holde verksdrifta i gang. Folk kom fra fjern og nær med varer som de kunne omsette: Korn og mjøl fra Hedmarken, Trondheim og Gudbrandsdalen. Gauldølene kjørte lassevis med fisk og sild fra Trondheim, Selbyggene kom med kvernsteiner, dessuten var de drevne hestehandlere. De svenske forbøndene brakte med seg jern, stål, spiker, kobber og smijernsarbeider, smør, hvetemjøl og glass. Ja, helt fra Hardanger, Møre og Romsdal og kyststrøkene lenger nord kom de med kjøtt, flesk, ull og hester. Lokalbefolkningen hadde i bytte store mengder med skinn, rype og reinskjøtt.

Røros ble et viktig knutepunkt for handel, samferdsel, sosialt samkvem, spell, dans og annen kulturell påvirkning. Det var et yrende folkeliv så lenge ferdselsveiene for hestene langs vann og vassdrag hadde trygg is.

I dag holdes tradisjonen med lasskjørere fortsatt i hevd. Mange kjører langt, ofte langs de gamle ferdselsveiene så sant det fortsatt er mulig, fra Sverige, Hedmarken, Gudbrandsdalen, og andre bygder i nord og sør. Fortsatt er det et yrende folkeliv på Røros under martnan med musikk, dans og ikke minst handel.

Fotoklubbens medlemmer har i mange år tatt bilder fra reisen med hest til martnan, og folkelivet på Røros denne travle vinteruka i februar. Deltagende fotografer er Per Buttingsrud, Stein Kaasin, Susanne Eftevand og Håkon Ove Trønnes.

Alle har sikkert hørt mantraet, at et bilde sier mer enn tusen ord. Men hva da med en hel serie med bilder, som henger tematisk sammen? Det er vanligste er nok å jakte på blinkskuddene, men blant de store fotografene er det vel så vanlig å tenke i serie – de jobber i prosjekt!

NSFF har siden 2014 invitert til innlevering av medlems- og klubbprosjekt. Det å gå ut over det å kun jakte enkeltstående «vinnerbilder» vil gjøre en til bedre fotograf – utvide evnen til å se! Hele ideen med å jobbe i prosjekt er å fortelle en bredere og mer interessant historie med bildene.

Hensikten med klubbprosjekt er å få medlemmene til å tenke som et lag, og bringe de beste bildene i prosjektet frem. Klubbprosjekt er ingen konkurranse. Vi anbefaler allikevel å velge et relativt stramt tema, spesielt hvis man som klubb ønsker å delta i FIAPs Club World Cup.

Les om klubbprosjekt på nsff.no.

Om skribenten

Birgit Fostervold

EsNSFF, HonENFFF, medlem i Homborsund fotoklubb. Tidl. redaktør for NSFF Magasin (2016–22), tidl. nestleder og konst.leder NSFF (2017–22). Webmaster og designer NSFF. Styremedlem+webmaster Nordisk Forbund for Fotografi samt Norsk Naturfotofestival. Lensbaby-ambassadør.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )