«Remote fotoshoot» fra Trondheim til England

Min store fotografiske lidenskap er å lage bilder sammen med modeller og dreier seg ofte om portretter eller akt-fotografi (akt = naken) enten det er i naturen, i studio eller en annen innendørs lokasjon.

I disse Korona-virus tider er jeg glad for at jeg har kontakt med et par modeller her hjemme i Trondheim som jeg fortsatt kan møte, når vi passer på å holde oss til gjeldende smitteverntiltak om renslighet, håndvask og avstand. Men da korona-krisen traff oss hadde jeg også gjort avtaler med et par tilreisende modeller for de kommende par månedene som måtte avlyses. I tankene begynte jeg straks å fabulere om å få til en «fjern-foto» sesjon.

Jeg luftet ideen med et par modeller jeg har truffet og fotografert tidligere. Tidlig i påska kunne ideen settes ut i livet i samarbeid med modellen «Ivory Flame» i England som faktisk satt i karantene etter en utenlandsreise. Siden jeg kjenner henne fra før og vi har møttes mange ganger var det lett å samarbeide via videotelefon med mobiltelefonen. Vi brukte WhatsApp som forbindelse. Men selve fotograferingen ble gjort med et tradisjonelt kamera. Modellen hadde det utstyret som trengtes hjemme hos seg.

Vi brukte følgende utstyr hos modellen:

 • Canon 6D med 50mm objektiv
 • Stativ til kamera
 • Bærbar Mac
 • USB-kabel mellom Canon 6D og Mac
 • Mobiltelefon med WhatsApp

Programvare:

 • Lightroom (kunne ha brukt Canon Utility 3)
 • Teamviewer (kan ta over annen PC/Mac over nett)
 • Dropbox

Hos meg brukte vi:

 • Bærbar PC
 • Mobiltelefon med WhatsApp

Programvare:

 • Teamviewer
 • Dropbox
Opptakssituasjonen hjemme i Grønnings stue (mobilfoto)

Vi kommuniserte deretter over WhatsApp (video) og diskuterte hvordan bildene skulle være. Modellen kunne vise meg mulighetene i rommet sitt og jeg kunne anvise hva jeg ville ha med i bildet slik at hun kunne montere kamera på riktig sted. Deretter kunne jeg styre innstillingene på hennes kamera som var koblet til Macen. Lightroom har mulighet for «tethering» som vil si at bildene overføres etter hvert som de eksponeres og kamera kan samtidig justeres og utløses fra programvaren. (Her kunne vi nok i stedet ha brukt Canon Utility 3, se under.)

Kontakten fra meg til modellens Mac ble ivaretatt gjennom Teamviewer. Jeg kunne se hennes bevegelser og posisjon via mobiltelefonen, samt instruere eventuelle justeringer av posisjon og posering (men denne modellen er så erfaren og flink at det som oftest er unødvendig.) Deretter var det bare å trykke på «utløseren» med min PC-mus mens jeg satt behagelig hjemme i stua.

En kan her være oppmerksom på at nettet antagelig introduserer en liten forsinkelse fra en klikker til kamera går av i andre enden. I alle fall oppleves det slik, men noe av denne opplevde forsinkelsen er ikke reell og skyldes nok heller forsinkelsen i WhatsApp (video m lyd) tilbake til meg.

Bildene ble lagret hos modellen i en av hennes Dropbox-mapper slik at jeg enkelt kunne ta i mot filene her hjemme. Denne overføringen gjorde vi i ettertid, men det kunne godt ha vært gjort mens vi fotograferte. Noen av bildene vi lagde viser vi her. Klikk på første bilde for å se alle i bildekarusellen:

Canon Utility: De fleste kamera kommer med en eller annen programvare som kan styre kamera og overføre bildene til PC/Mac. Programvaren har også ofte LiveWiev hvis kameraet støtter dette. Det var først i ettertid jeg kom på at dette ville ha vært en enda bedre løsning. Da ville jeg kunne ha sett nøyaktig hva jeg tok bilde av gjennom kameraets linse. Slik vi gjorde det nå, kunne jeg ikke se det nøyaktige resultatet før etter omtrent ett sekund, etter at bildet var overført til Lightroom. De fleste kameramerker har tilsvarende programvare for sine kameraer.

En hyggelig sideeffekt av foto-shooten var at modellen så hvor enkelt dette var. Allerede neste dag hadde hun tilbud ute på sin nettside med tilbud om «remote photoshoot». Slik kan hun kanskje få noe inntekt likevel nå som alle oppdrag har tørket inn. Det er nå svært vanskelige tider for freelance modeller og andre kunstnere.

En stor takk til Ivory Flame som ble med på min første fjernfotografering!

Om skribenten

Håkon Grønning

Æresmedlem i Trondhjems Kameraklubb. ANSFF (2015), ENSFF (2015); AFIAP (2015), EFIAP (2016), EFIAP/b (2017), EFIAP/s (2018), EFIAP/g (2019); NSMiF/b (2018), NSMiF/s (2019).

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )