Fotoklubber på Junior-NM på ski

Fotoklubber på Junior-NM på ski

I mars 2019 ble Junior-NM på ski arrangert på Savalen, og blant de påmeldte var også Alvdal fotoklubb og Vingelen fotoklubb. Verken alder eller fysisk tilstand tillot deltakelse i langrennsøvelsene, men vi stilte med akkreditering, utenfor konkurranse og med godt preparerte kameraer og minnekort.

Bakgrunnen for oppdraget ligger noen år tilbake i tid, da vi i noen år har hatt tilsvarende oppdrag i forbindelse med det populære terrengsykkelløpet Trans-Østerdalen som har vært arrangert i månedsskiftet juni/juli i flere år. Der har oppgaven vært å ta bilder av løperne ved start, ute i løypa og ved målgang, samt å vise de beste bildene på storskjerm i forbindelse med middag og premieutdeling om kvelden. Dette har vist seg å være et veldig populært tiltak som også gir et skikkelig plusspoeng for arrangementet.

I forbindelse med årets Junior-NM ble vi igjen forespurt om å delta med fotografer, og ikke mindre enn ni fotografer stilte velvillig opp over de tre dagene arrangementet varte. Denne gangen hadde arrangøren lagt opp til en svært offensiv informasjonsstrategi, noe som ble ganske krevende også for oss fotografer. På fredagen var målet at alle de mer enn 1.000 løperne skulle fotograferes kort tid etter start. Vi etablerte to fotoposter med noen få hundre meters mellomrom for å være noenlunde sikker på at vi skulle få bilde av alle løperne, og mener at vi lyktes rimelig bra med dette.

Kald fornøyelse

På fredagen ble starten utsatt på grunn av heftig vind og snøfall i løpet av natta. Det var fortsatt snø i lufta, en god del minusgrader og vind da starten gikk et par timer forsinket. Vi la opp til én-times økter med avløsning på fotopostene. Til tross for god bekledning, så viste det seg å være lenge nok. For de fleste var det særlig hendene som var problemet, for der er det jo begrenset hva en kan ha på seg når en skal fotografere skiløpere hvert 15. sekund, og noen ganger var det kortere tid mellom løperne også.

Redningen ble håndvarmere, små poser som en legger inn i hanskene. Disse reagerer med luft og utvikler varme. Det står på emballasjen at varmen vil komme 15 minutter etter at posen er åpnet, og det stemmer bra med min erfaring. En kan med andre ord ikke vente til en begynner å fryse før en tar disse i bruk. Varmen varer i ca. 12 timer, så det er bare å ta dem i bruk tidlig.

Lørdag var det glimrende forhold med sol og lite vind, men på stafetten på søndagen skyet det til igjen. Bildene ble likevel gode, og ikke minst mere varierte i og med at vi de to siste dagene fikk større frihet til å fotografere ute i løypene.

Gode forberedelser

Før NM startet hadde vi en forholdsvis grundig gjennomgang av selve oppdraget, samt en fototeknisk gjennomgang av actionfotografering. Dermed var alle fotografene godt kjent med hvilke innstillinger de burde bruke når det gjaldt lukkertid, blenderåpning, ISO og ikke minst lysmåling og autofokus. Når en ser på bildene, så er det tydelig at denne informasjonen har nådd fram til alle de 9 fotografene som deltok i fotooppdraget.

Arrangøren ønsket små bildefiler som raskt kunne tas rett ut av kamera og gjøres tilgjengelig på internett uten noen form for redigering. Bildene var sjelden mer enn en time eller to gamle før de var tilgjengelig for allmenheten. Rent teknisk ble dette gjort ved at bildene ble lastet inn i en Google Foto-konto, med link fra Skiforbundets hjemmeside. De som ønsker å se alle bildene kan se dem her: https://www.skiforbundet.no/savalen/bilder-fra-fredagen/

Varierte bilder

På lørdag og søndag var oppdraget endret, slik at vi fikk frie tøyler til å operere ute i løypene. Da ble det større variasjon i bildene, og enda morsommere å være fotograf. Noen valgte å ta posisjon i bratte utforbakker og regnet med at det kunne bli litt action der, men gode skiløpere holder seg på bena, noe som sikkert var bra både for løperne og for fotografene.

Utfordringer

De største utfordringene hadde vi nok på fredagen, da det både var snø i lufta, kaldt og en god del vind. Så vidt jeg vet tålte kameraene uteforholdene bra, selv om batteriene fikk noe kortere driftstid enn vanlig. Problemene dukket opp når vi kom inn i varme og litt fuktige omgivelser. Da dogget både kamera og optikk ned, slik at de ikke kunne brukes på ei stund. Størst var problemene for de med store objektiver med masse glass.

Bildene fra premieutdelingen, som de to første dagene foregikk innendørs, måtte på grunn av doggproblematikken til å begynne med foregå med mobiltelefon. Senere satte vi en egen person og et oppvarmet kamera med blitz på denne jobben for å få best mulig bilder.

What’s in it for me?

Arrangørens tilbakemelding er utelukkende positive. De har fått det de bad om, og har mottatt mange positive meldinger om dette tiltaket som er helt nytt i Junior-NM-sammenheng.

For fotografene ble det god anledning til mengdetrening i actionfotografering, noe som kan være nyttig å ta med seg også i andre typer fotografering.

Fotoklubbene fikk en god grunn til å skolere sine medlemmer i bruk av kamera og fototeknikk. Det skader jo heller ikke at det ga litt inntekt til klubbkassene. Fotografene drev med andre ord dugnad for sin fotoklubb, noe som kan være både faglig og sosialt givende for den enkelte fotograf.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

  • NSFF landslag i monokrom 2024 16. april 2024
    Send inn dine bidrag for å delta på landslaget til 36 FIAP Monochrome Biennial 2024. Temaet vi har valgt er Moderne arkitektur. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Resultater NM 2024 vårrunden 10. april 2024
    I vårrunden av NM i foto 2024 ble det levert inn 5036 bilder fordelt på 7 klasser. Beste fotograf ble Atle Sveen, beste klubb ble Bekkalokket Fotoklubb og beste ungdomsfotograf ble Victoria E Barane. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Statistikk fra vårrunden av NM i foto 2024 16. mars 2024
    Her er statistikk fra NM i foto, vårrunden 2024 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Snart start på innlevering til Nordisk Fotomesterskap 2024! 10. mars 2024
    16. mars åpner innleveringen for det 8de Nordiske Fotomesterskap 2024. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Delta på NSFF sitt landslag i 22th FIAP nature biennial 6. februar 2024
    Til FIAP 22th Nature Biennial skal NSFF delta med to landslag der temaene er "Minimalistisk snølandskap med tre/trær" og "Fugler på jakt" Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )