Inner Outfits – inntrykk fra en utstillingsåpning

Inner Outfits – inntrykk fra en utstillingsåpning

Kragerø Fotoklubb var invitert til åpningen av utstillingen Inner Outfits i Agder Kunstsenter søndag 10. mars.

Utstillingen var kuratert av Elisabeth Romberg, som er tilsluttet Sørlandet Kunstmuseum, og i tillegg jobber som kunstner og selvstendig kurator. Inner Outfits (Indre Antrekk) er et konsept hun har jobbet med siden 2016. I denne utstillingen har hun invitert med seg to greske kuratorer, fra Kunstakademiet i Athen. Disse har igjen plukket ut greske kunstnere som var representert på utstillingen.

Tittelen Inner Outfits går slik jeg oppfattet det på en slags tolkning av «klær skaper folk». Kan vi kle på oss en sinnsstemning? Forandres vårt indre automatisk sammen med det ytre? Det handler om ytre manifestasjoner av indre psykologiske tilstander. Et ytre uttrykk for en indre tilstand… sier Romberg.

Grunnen til at vi var invitert var at Romberg også hadde invitert den franske fotografen Charles Freger som deltager på utstillingen. Jeg siterer fra utstillinginfo’en, skrevet av Mai Linn Tronstad:

Charles Freger har reist Europa rundt for å fotografere lokale, rituelle kostymer. Hans billedserie Wilder Mann viser hvor potent et kostyme kan være og hvordan det kan forandre personen som bærer det til en annen versjon av seg selv.

Bildene hans har vært vist i flere internasjonale sammenhenger, blant annet i National Geographic. Han holdt selv et lite foredrag hvor han fortalte om bildene og bakgrunnen for dem. Her i Norge ville han også gjerne ta et nytt bilde til serien, og i den anledning har Elisabeth Romberg klart å spore opp en flere hundre år gammel «julegeit» som hun har fått låne av et museum.
– Dette, sier hun, er et hode av tre, skinn, hår, bein og horn, som ble brukt når man gikk julebukk i gamle dager.

Ifølge Charles Freger hadde flere av disse kostymene – eller helst tradisjonen bak dem – en oppdragende effekt. Disse utkledde figurene kom på besøk i hjemmet hos folk, hvor de blant annet spurte barna om hvordan de hadde oppført seg i løpet av året som var gått, om de respekterer sine foreldre og andre viktige ting. Jeg regner med at svaret fra barna stort sett var bekreftende, for mange av kostymene er ganske fryktinngytende. For sikkerhets skyld forsikrer figurene at de kommer tilbake neste år for å sjekke at alt er på stell. Jeg tenker det ble mye snille barn rundt omkring!

Charles Freger har over tid tatt bilder til sin samling i flere verdensdeler og etterhvert som samlingen vokser får han stadig invitasjoner, fordi folk blir oppmerksomme på prosjektet hans. Spennende! Hvis du slår opp Charles Freger og/eller Wilder Mann vil du kunne se en del av bildene hans.

Om skribenten

Svein Ivar Ask

Styremedlem i Kragerø fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )