Fotografiets Dag 2016: 16 NSFF-medlemmer antatt!

Fotografiets Dag 2016: 16 NSFF-medlemmer antatt!

Fotografiets Dag 2016 er historie, og for en dag det var! Værgudene viste seg fra sin beste side, arrangementet ble vellykket samkjørt med Horten Mat- og Ølfestival, og de sedvanlige reggae-rytmene dunket over området. Det var festivalutstilling, museumsutstilling, NSFF årbokutstilling, gjesteutstilling fra Hellas samt flere spennende utstillinger i regi av de samarbeidende fotoorganisasjoner. Vi kunne lytte til inspirerende og berikende foredrag, leke oss med rekvisitter for «selfier» i den innleide fotoboks-automaten, og delta i fotokonkurranser. Sist, men absolutt ikke minst, bød dagen på rikelig med muligheter for å skravle med likesinnede – det krydde av fotoentusiaster i Horten denne augustsøndagen. Preus Museum kunne opplyse at over 5700 mennesker var innom festivalområdet i løpet av dagen! Her er bilder fra NSFF sitt «hjørne» i Artillerimagasinet:

50 av de 5700 besøkende var spesielt inviterte gjester som etter en forhåndsjuryering var funnet verdige til å få vise frem sine bilder for publikum. Ekstra morsomt for oss i NSFF var at hele 16 av disse er medlemmer i klubber med NSFF-tilknytning. Nesten hele landet var representert i den lille østlandsbyen – fra tre Agderklubber i sør og Bekkalokket i vest til Narvik i nord. Rita Anne Berntsen kom ned ens ærend for å delta på arrangementet, sprekt!

(Red. beklager at en av de antatte NSFFer’ne, Maciej Ciara fra Klub Zdobywcow, klarte å unnslippe fotoseansen.)

Svenn Ivar Bjørkavåg fra Homborsund Fotoklubb gikk til topps i den juryerte utstillingen med sine pinhole-bilder, mens Roger Lauritzen (Moss Fotoklubb) og Jan Egil Sandstad (OKK) begge fikk hederlig omtale for sine bilder. Gratulerer, alle tre! Bildene deres, med juryens kommentarer, kan du se nedenfor. Om vinnerbildene hadde juryen følgende å si:

Vel gjennomført ide. Her er ikke bare resultatet, men også prosessen en viktig del av bildene. Om du ikke vet noe om bakgrunnen til bildene, kan de likevel gi assosiasjoner til natur og nordlys, og de forteller om en demokratisering av fotografiet ved at man ikke trenger dyre kameraer for å lage bilder.

Bildene er tatt ved hjelp av en ølboks med pinhole i, og satt fast med lukkertid på et år. De viser altså solas gang over himmelbuen. Boksene kan man se utstilt ved siden av bildene. På det ene bildet var boksen plassert på en strand med beskyttelse rundt. Havet og været tok med seg boksen og ble funnet igjen et år etterpå et annet sted, og bildet bærer preg av elementenes herjing.

Juryen besto av representanter fra organisasjonene som samarbeider om Fotografiets dag:

 • Thorstein Kleivdal fra Norsk Selskap For Fotografi
 • Andrea Grundt Johns fra Forbundet Frie Fotografer
 • Arthur Sand fra Norsk Fotohistorisk Forening – Preus museums venner og Institusjonsfotografenes Forening
 • Jon Klasbu fra Norges Fotografforbund
 • Ingrid Nilsson fra Preus museum

I løpet av dagen var det også mulig for de besøkende å stemme på sin favoritt blant de 50 utstillerne. Publikumsfavoritt ble Mari Strømsbo Gjørv fra Oslo Kamera Klubb – vi gratulerer!

Om skribenten

Birgit Fostervold

Nestleder i NSFF, redaktør for NSFF Magasin og nsff.no. Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig entusiast med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Sporinger / Pingback

 1. Fotografiets Dag 2017 - Innsendelse til juryert utstilling | Norsk Selskap for Fotografi - […] den juryerte utstillingen og Fotografiets Dag 2017 på Preus Museum sine hjemmesider, og les vår reisereportasje fra fjorårets arrangement…

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • NM i foto, Årets klubb 2021 17. november 2021
  Beste klubb i haustrunden samt samanlagt – og dermed Årets klubb 2021 – er Skodje fotoklubb. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Norgesmeister i foto 2021 17. november 2021
  Norgesmeister i foto 2021 er kåra. I år var det tett mellom 1. og 2. plass i både NM og ungdomsklassen, der berre eit poeng skiljer. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Resultat frå haustrunden NM i foto 2021 16. november 2021
  I haustrunden av NM i foto 2021 vart det levert inn 4884 bilder fordelt over 8 klassar, inkludert ungdomsklassen. Resultata er no klare. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Statistikk fra haustrunden NM i foto 16. oktober 2021
  Her er statistikk frå NM i foto, haustrunden 2021. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • To nasjonale fotokonkurranser med NSFF-poengmuligheter 9. oktober 2021
  NSFF vil minne om Digitalis 2021 og Bodø Nasjonale 2021, som begge gir poeng mot NSFF-hederstegn. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )