Lens Babes – en braksuksess!

Lens Babes – en braksuksess!
Lens Babes Haugaland
Lens Babes Haugaland
Lens Babes Haugaland
Å dra til Frankrike uten å kunne særlig mye fransk er nesten den samme opplevelsen som å delta i en samtale om foto uten å vite hva blender, lukkertid og ISO betyr. Jeg vil gjerne fortelle hvordan det var for meg som nybegynner å ta del i et fotomiljø, og hvordan jeg fant en god løsning på en utfordring det viste seg at jeg ikke var alene om å ha.

Ettersom min samboer Terje var svært ivrig i den lokale fotoklubben ble det til at også jeg ønsket å bli med. Så ivrig som han var, måtte jo dette være knallgøy! I alle år hadde jeg tatt bilder, både til hverdags og på ferie, og likte godt å bruke kamera. Et helt vanlig kompaktkamera, hvor en trykket på knappen og alt ordnet seg selv. Perfekt for en som meg, uten teknisk interesse eller kunnskap.

Etter å ha deltatt på noen fotomøter datt jeg fort av lasset når mannfolka – og innimellom noen erfarne fotodamer – diskuterte foto. Jeg forsto ikke hva de snakket om. Det var rett og slett fransk for meg. Første gang jeg deltok på et nasjonalt fototreff, i Ålesund i 2011, kom en av de erfarne fotogutta bort til meg og lurte på hvilken blender jeg brukte. Først ble jeg bare stående og ikke ane hva jeg skulle svare. Jeg følte meg som en komplett idiot – før jeg innså at jeg måtte være så ærlig å si at jeg var så ny i fotomiljøet og derfor ikke visste hva en blender var for noe. Selv om jeg prøvde å sette meg inn i disse begrepene, var ikke min hjerne programmert til å forstå dette språket. Dette førte etter hvert til at jeg mistet interessen for å gå på fotomøtene.

Jeg er jo ikke alene – Lens Babes ser dagens lys

Men, en dag pratet jeg med noen andre nye damemedlemmer i klubben. De opplevde seg også ganske alene i mengden – de forsto ikke det tekniske fotospråket, og de hadde mistet interessen for å gå på fotomøter så ofte. Innen kvelden var omme var vi blitt enige om å møtes «på si» hjemme hos meg, for å bli litt bedre kjent og også dele den kunnskapen vi hadde. Vi la ut informasjon om dato, tid, sted og formål med kvelden på klubbens facebookside, og det endte opp med at en del andre damer også ville komme.

Dette ble starten på «Lens Babes»-gruppa. Vi laget vår egen gruppe på Facebook, og fra å være 6 medlemmer er vi i dag rundt 30 damer som er med i gruppa. Vi har hatt flere treff, en utstilling, og har spennende planer fremover. Vi møtes ikke fast, men cirka 2—3 ganger per halvår.

Ikke uten reaksjoner – men det positive veier opp!

Selvsagt lot ikke reaksjonene vente på seg. Egen gruppe for damer? Diskriminering!! Gammeldags!! Hva med mennene? Osv. Vi valgte å ikke la dette påvirke oss, da det etter hvert kom flere og flere damer til i Haugaland Fotoklubb nettopp på grunn av denne gruppa. Vi fant ut at dette var grunn nok til å fortsette.

I tillegg til – ikke i stedet for – ordinære klubbmøter

Det er viktig å få frem at de treffene vi har i Lens Babes-gruppa, er et tilbud i tillegg til de ordinære medlemsmøtene. Som en av damene under sier blir det “lettere” å komme på de ordinære møtene fordi en nå har møtt og blitt kjent med flere med samme fotofokus som en selv. Det er flere av våre damemedlemmer som møter på de ordinære medlemsmøtene nå enn før! Dette gir oss grunnlag for å fortsette med damegruppa. Det blir som Ole Brumm sier: Ja takk, begge deler!

”Å ta del i Lens Babes gjorde det slik at det ble «enklere» å gå på møter i klubben fordi det ble flere damer som kom på møtene. Vi som damer har et annet fokus enn mennene. Vi er ikke i den grad opptatt av utstyr og teknikk. Det å ha møter i Lens Babes har skapt samhold og et miljø hvor vi kan lære av hverandre, gi tips og råd.”
Tove Skeie

“For meg var det veldig gøy å bli med Lens Babes. Jeg ble godt mottatt og følte at vi kunne utveksle erfaringer og lære av hverandre i et ganske så åpent og kreativt miljø. Det er inspirerende å se hva andre i gruppen får til og følge med på andre sin utvikling innen foto.”
Alina Pettersen

“Det var kjekt å treffe andre med interesse for foto og som var noenlunde på samme nivå. Det var også lettere å spørre om ting du lurte på. Kreativiteten har også større plass og det er kjekt å utveksle ideer til ting vi kunne gjøre sammen, f.eks. utstillingen som vi hadde. Det å kunne dele små tips om utstyret og bruk av dette er også nyttig.”
Gjertrud Bjørkmann

“Å ta del i Lens Babes er veldig kjekt. Der treffer eg andre damer med samme interesse for foto som meg, ein lærer av kvarandre og har det veldig koseligt i lag. Eg har lært masse av dei andre i Lens Babes.”
Anita Johnsen

Også i Arendal fotoklubb finnes det en egen damegruppe; Lensbabes Arendal. Foreløpig har det begrenset seg til en facebookgruppe, uten egne treff. Gruppa har imidlertid rukket å avholde en utstilling, og bildene i galleriet er fra forberedelsene til denne. De fleste i Lensbabes Arendal er også svært engasjerte i det ordinære klubbmiljøet, men setter allikevel stor pris på felleskapet i damegruppa.

Kanskje har deres innsats og oppbakking av hverandre vært en medvirkende faktor til at det blir stadig mer prat om formidling og vekt på det kreative også blant veteranmedlemmene i Arendal fotoklubb?

(Avsnittet ovenfor er skrevet av magasinredaktøren, som var initiativtaker til – og er ivrig medlem av – Lensbabes Arendal, red. anm.)

Om skribenten

Inger Postvoll

Redaktør av NSFF Magasin. Medlem i Haugaland Fotoklubb og PSA. Initiativtaker til damegruppa Lens Babes.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

  • NSFF landslag i monokrom 2024 16. april 2024
    Send inn dine bidrag for å delta på landslaget til 36 FIAP Monochrome Biennial 2024. Temaet vi har valgt er Moderne arkitektur. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Resultater NM 2024 vårrunden 10. april 2024
    I vårrunden av NM i foto 2024 ble det levert inn 5036 bilder fordelt på 7 klasser. Beste fotograf ble Atle Sveen, beste klubb ble Bekkalokket Fotoklubb og beste ungdomsfotograf ble Victoria E Barane. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Statistikk fra vårrunden av NM i foto 2024 16. mars 2024
    Her er statistikk fra NM i foto, vårrunden 2024 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Snart start på innlevering til Nordisk Fotomesterskap 2024! 10. mars 2024
    16. mars åpner innleveringen for det 8de Nordiske Fotomesterskap 2024. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
  • Delta på NSFF sitt landslag i 22th FIAP nature biennial 6. februar 2024
    Til FIAP 22th Nature Biennial skal NSFF delta med to landslag der temaene er "Minimalistisk snølandskap med tre/trær" og "Fugler på jakt" Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )