Portrett: Torkil Hansen, Trondhjems Kameraklubb

Torkil Hansen er et kjent fjes i NSFF filmkretser. Han er medlem i Trondhjems Kameraklubb og sitter i NSFFs filmutvalg. Han hadde også verv i tidligere Norges Amatørfilmforbund. I fotoklubben gjør han en helhjertet innsats for å stimulere klubbmedlemmene til å forsøke seg på digitale fortellinger. Klubben deltok i klassen for klubbfilm ved NM i Film 2015.

På denne lenken kan du se «Jakten på det gode liv» (2008), en klubbfilm laget av Bergen Fritidsfilmere med Torkil som regissør. Klubbprosjektet er basert på manus av Jarle Bjørknes, med frivillige fra Sotra Teaterlag og Ronny B. Kvam som produsent. Filmen oppnådde 2. plass og Silver Frame ved NM i Amatørfilm 2008 (NAFF).

Hvem er Torkil Hansen?

Jeg er 56 år, født og oppvokst i Trondheim, hvor jeg fortsatt holder hus. Tiden i Trondheim har vært avbrutt med 4 år i USA og 13 år i Bergen. Til daglig jobber jeg med salg og har Norges vakreste salgsdistrikt; Sogn og Fjordane. I bilen er det alltid med kameraer, drone, mikrofoner, lydopptaker, stativer osv… Det er ikke ofte jeg kommer over de øyeblikkene som er verdt å samle på, men en sjelden gang er de der og da må utstyret være klart!

Som hos mange andre startet min fascinasjon for film med kinobesøk. Det ble konsumert relativt mye western- og actionfilmer! Min innovative far hadde liggende et dobbel 8-kamera som jeg «lånte» til det ikke virket lengre. Deretter ble konfirmasjonspengene benyttet til å kjøpe et «flett-nytt» Super 8-kamera. Derfra bar det av gårde med fullt crew av gutter og jenter fra gata og klassen – alle ville være med og lage film. Parallelt hadde jeg Foto som valgfag i ungdomsskolen, men det var og er film som ligger mitt hjerte nærmest.

Torkil Hansen

Film – et lagspill med en rolle for alle

Film er tid- og ressurskrevende. Mer enn halvparten av tiden går til planlegging, forberedelser og logistikk. Film er derfor en utmerket hobby for de som liker lagspill. Jeg setter stadig mer pris på dette lagarbeidet, det er sosialt og lærerikt. Dessuten har jeg innsett at det er praktisk å kunne dele oppgavene med 5—20 andre.

Jeg vil gjerne benytte anledningen til å anbefale – og utfordre – de mange film- og fotoklubber i NSFF til å lage små dokumentarer på 5—10 minutter fra lokalmiljøet. Disse kan ha en stor verdi for mange også utenfor klubben, og ved rett distribusjon kunne leve et langt liv etter årets NM.

Trives som regissør, gjerne for dokumentarfilmer

Min egen plass på filmsettet er som regel bak kamera eller i registolen. Det er svært oppløftende å kunne visualisere de ideene som ble utviklet i manuskriptet til å bli engasjerende og gjerne opplysende for publikum. Fiksjon og dokumentar er spennende å jobbe med, men aller helst dokumentar som har dramatiserte innslag, da får en litt fra begge verdener.

Filmene mine får gjerne sin signatur i klipperommet, det er her magien skjer. Etter beste evne forsøker jeg å gjøre det første minuttet – anslaget – så engasjerende som mulig. Jeg er nøye med å selektere de riktige opptakene, foredle disse i After Effects og til slutt tilpasse alt med bilde og lyd i Premiere Pro.

Henter inspirasjon og motivasjon fra andre filmfolk

Under årets nasjonale film- og fototreff holdt Erik Poppe et interessant foredrag. I tillegg til å være en stor filmskaper er han også en engasjerende foredragsholder og historieformidler. Jeg har i ettertid tenkt en del over historiene hans og at det kunne være interessant å bli bedre kjent med – eller aller helst jobbe sammen med – denne mannen. Det skjer nok ikke, derfor får jeg fortsette å utvikle meg sammen med andre gode venner og kollegaer i NSFF!

Fossen og Bygda fra Torkil HansenVimeo.

Denne korte dokumentaren laget i 2006 forteller historien om et lite fossefall i Nesttun ved Bergen. Hvordan bidro denne fossen til forandringen fra jordbruksområde til industrisamfunn? Historien starter i år 1700 og avrundes i nåtiden.

Om skribenten

Birgit Fostervold

EsNSFF, HonENFFF, medlem i Homborsund fotoklubb. Tidl. redaktør for NSFF Magasin (2016–22), tidl. nestleder og konst.leder NSFF (2017–22). Webmaster og designer NSFF. Styremedlem+webmaster Nordisk Forbund for Fotografi samt Norsk Naturfotofestival. Lensbaby-ambassadør.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )