Kvikneskogen — Fototur med Alvdal fotoklubb

Kvikneskogen — Fototur med Alvdal fotoklubb

Søndag 19.juni 2016 hadde Alvdal fotoklubb invitert til fototur til Kvikneskogen noen mil nord for Tynset langs rv 3. Jeg hengte meg på bilkolonnen som bestod av to biler idet de passerte Tynset, og ca 3 mil senere svingte vi inn på en bomvei.

Bildet i toppen viser deltagerne på turen; Øistein Brennodden, Kari Nystuen, Bjørn Langleite, Felicia Øverland, Stefan Johansson, Ketil Plassgård og Elin Strypet. (Foto: Håkon Trønnes)

Kari Nystuen fotograferer foss i Orkla. (Foto: Håkon Trønnes)

Bildet over: Kari Nystuen fotograferer foss i Orkla. Foto: Håkon Trønnes

Jettegryter i Orkla

Guiden vår, Kari Nystuen, skulle ta oss med til et sted i elva Orkla der det var gode fotomuligheter. Etter en kort fottur var vi nede ved elva, og kunne fordype oss i spennende motiver. De fleste hadde tatt med seg fotostativ, noen også ND-filter med tanke på å fotografere vann i bevegelse. Lyset varierte fra solskinn til overskyet og noen få regndråper måtte vi også tåle.

Langs elva var det en rekke små jettegryter som også ble yndede fotomotiver for mange. Bergformasjonene langs elva kunne godt tolkes som steinansikter, tusser og troll. Kameraene rundt meg klikket jevnt, ja mitt eget også.

Kari kunne fortelle at da de skulle bygge fjøs på Estensmo gård, som ligger i nærheten, en gang på 1700-tallet, så hentet de byggematerialer i form av stein fra elvebunnen i dette området. På den tiden ble det drevet hektisk gruvedrift i området, slik at skogen var blitt hogd ned i forbindelse med gruvedriften. Derfor var treverk stor mangelvare, og tre ble først og fremst brukt til husbygging. Men til fjøs var stein fra elva godt nok.

En bedre lunch

Da det ble tid for lunch gikk veien til Kvikne fjellpark på Estensmo Gård, som ligger noen få kilometer unna. Der var steinen fra elva fortsatt i brukt som grunnmur på dagens driftsbygning.

Vertinna, Lillian Nordmoen, disket opp med et bedre måltid bestående av spekemat, rømmegrøt, kaffe og dessert. Det var bare å sende en SMS hjem og avbestille dagens søndagsmiddag. Lillian driver utleie av rom, hytter, sykkel og båt, og inviterer til turer i det flotte fjellterrenget på Kvikneskogen 700 meter over havet.

Det viste seg at Lillian også er en habil fotograf. En hel stuevegg var full av flotte bilder som hun selv hadde tatt og finurlig innrammet i gammelt treverk fra et hus som var revet i nærheten. Hun ble sporenstreks invitert til å bli medlem av fotoklubben.

Lillian Nordmoen med sin egenproduserte bildevegg (foto: Håkon Trønnes)

Bildet over: Lillian Nordmoen med sin egenproduserte bildevegg. Foto: Håkon Trønnes

Etter en lengre matpause – og for en av oss også en kort middagskvil i godstolen – var det tid for å ta fatt på neste etappe, en tur til Eidsfossen kraftstasjon.

Eidsfossen kraftstasjon

Som tidligere nevnt var det i tidligere tider drevet utstrakt gruvevirksomhet i området, og i 1904 ble det bygd opp en hel landsby og startet gruvedrift på Røstvangen, som ligger i nærheten. Til denne landsbyen trengtes det strøm, og det naturlige valget var å bygge et vannkraftverk. Det ble bygd en demning i Orkla, som fortsatt er synlig ved rasteplassen ved dagens riksvei 3, og en kraftstasjon noen hundre meter lenger nede i elva.

Kraftstasjonen er for lengst tatt ut av drift etter at Røstvangen gruver gikk dundrende konkurs i 1921 — for øvrig en av de største konkurser her i landet på den tiden. Det som er fint for oss fotografer er at kraftverksbygningen, som er bygd i solid betong, fortsatt er intakt, selv om det meste av maskineriet er fjernet. Her er det høyt under taket som i en katedral, og innvendige vegger og tak er hvitmalte. De høye, smale og buede vinduene slipper akkurat passe med lys inn i det røffe industrilokalet, og det finnes ikke ei eneste hel glassrute igjen.

Kraftstasjonen blir tidvis brukt som fotostudio i forbindelse med konfirmasjoner, brylluper og andre anledninger. Da gruppa Krast skulle lage musikkvideo til låten «Elefanthjerte», valgte de Eidsfossen kraftstasjon som studio. For sikkerhets skyld skjedde filmingen en kald vinternatt i turbinhallen. Vi kan vel si at de har strekt seg langt for å få den rette stemningen og en kan se at frostrøyken driver rundt dem på videoen.

Jeg kan vel også nevne at det ble laget et teaterstykke om industrieventyret på Røstvangen, der også Eidsfossen kraftstasjon er med. Teaterstykket «Gruva» var en storsatsing fra det interkommunale teateret ttrafo, og ble vist i Tynset kulturhus ved påsketider i 2012.

Kvikneskogen: Det er flott naturlig belysning i «Studio Eidsfossen kraftstasjon», noe Elin og Stefan (på bildet) og alle oss andre hadde stor glede av. Foto: Håkon Trønnes

Bildet over: Det er flott naturlig belysning i «Studio Eidsfossen kraftstasjon», noe Elin og Stefan (på bildet) og alle oss andre hadde stor glede av. Foto: Håkon Trønnes

Igjen klikket kameraene jevnt og trutt både inni og utafor kraftstasjonen helt til det var på tide å takke for en flott dag med kameraet og reise hjem. En tur med fotoklubben kan bidra til at en blir bedre kjent i nærområdet, dessuten får en jo stadig nye, flotte bilder på minnekortet etter slike turer.

Tusen takk for turen!

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )