
Støv på kameraets sensor

De digitale speilreflekskameraene og de speilløse systemkameraene har et felles problem – det kan legge seg støv på kameraets lysfølsomme sensor. Dette fører gjerne til mørke flekker på samme sted på alle bildene. På noen bilder vises de kanskje ikke selv om støvet fortsatt er der. Problemet var nok der i gamle dager også, men da fulgte støvet med filmen etter hvert som den ble dratt fram, og kun ett bilde ble berørt.
Hvordan kommer støvet inn på sensoren?
Den viktigste årsaken til at det kommer støv inn i kamerahuset er nok at du skifter objektiv i støvete omgivelser. Ofte er dette ikke til å unngå, men prøv å holde kameraet med åpningen ned når du skifter objektiv, søk så rene omgivelser som mulig, og gjør selve skiftet raskt unna.
En annen årsak kan være at når du zoomer med objektivet kan det også trekkes inn støv i kameraet. For å forebygge dette kan det være lurt å holde kamerabagen mest mulig fri for støv. Har du fått støv inn i kamerahuset eller det det blir dannet noe i kameraet, så kan dette lett legge seg på den lysfølsomme sensoren når speil og lukker beveger seg.
Noen forholdsregler er å holde kamerabag, objektiver og kamera mest mulig fri for støv og skitt. Bruk støvsugeren i kamerabagen med jevne mellom! Bruk børste, microfiberklut og blåsebelg på optikk og deksler for å fjerne alt overflatestøv før det fester seg for godt.
Har du støv på sensoren?
Det er forholdsvis enkelt å sjekke om en har støv på sensoren. Ta et par-tre bilder mot en klar og lys flate, for eksempel mot himmelen. Velg minste blenderåpning, f. eks blender 22, da vil støvet komme tydeligst til syne. Hvis du finner mørke flekker på samme sted på bildene så er det all grunn til å anta at dette skyldes urenheter på sensoren, og den må renses.
Rens av sensor
Mange kameraer kan gjennomføre en renseprosess hver gang du slår på eller av kameraet. I praksis settes det i gang en vibrasjon, slik at løst støv løsner fra sensoren. Å slå kameraet på og av noen ganger kan være verdt en forsøk om en finner tegn til støv på sensoren.
Det tryggeste er å levere kameraet inn til et kameraverksted eller en fotobutikk som måtte ha tilstrekkelig kompetanse til å rense sensoren. Det er en stor fordel for kameraverkstedet om du leverer inn kameraet med fulladet batteri. Ofte renser de både sensoren inne i kameraet, samt kamera og objektiv utvendig. En profesjonell rens koster gjerne en plass mellom 700 og 1000 kroner avhengig av sensorens størrelse. Må du ha det gjort der og da må du regne med å betale et ekspresstillegg, gjerne på ca 500 kroner. Men det er jo ikke alltid det passer å være uten kamera, og om det skal sendes til deg i posten, så koster jo det også noen kroner.
Rense selv?
Det selges rensesett slik at du kan gjøre jobben selv også, men det er viktig å ikke begi seg ut på noe som kan påføre kamera eller sensor skader. Du må i alle fall sørge for å være sikker på å ikke gå lenger enn din egen kompetanse. Selv har jeg aldri gått lenger enn til å bruke blåsebørste i kamerahus og på sensor.
Dette gjør jeg slik: Jeg finner et mest mulig støvfritt rom, og setter et fulladet batteri i kameraet. Så holder jeg kameraet med objektivåpningen ned, tar av objektivet og blåser med en blåsebørste for å få mest mulig støv ut av kamerahuset. Deretter stiller jeg kameraet på lengste mulige lukkertid – f. eks 60 sekunder før jeg trykker på utløseren slik at sensoren frilegges og jeg fortsetter å bruke blåsebørsten forsiktig i løpet av de sekundene lukkeren er åpen. Blåsebørsten må ikke berøre verken sensor eller lukkermekanismen. Sitter støvet løst så går det gjerne bort på denne måten. Fungerer det ikke får proffene ta over – i alle fall mitt kamera.
OBS! Det finnes også trykkluft på boks. IKKE bruk disse innvendig i kameraet. Det kan følge med væske og partikler fra drivgassen og lufttrykket kan være så stort at sensoren blir skadet.
Vil du prøve å rense sensoren selv med utstyr som du kjøper, så sørg for å følge brukerveiledningen nøye. Kanskje finner du også informasjon på youtube eller andre steder på internett som kan hjelpe deg i gang.
Vær klar over at om du mislykkes og kameraet tar skade, så er det neppe noen garanti eller forsikring som dekker dette. Reparasjon av kamera er gjerne kostbart.
Til bildene:
Som en ser er det en mørk flekk mot himmelen på samme sted øverst i alle bildene. Dette skyldes støvkorn på sensoren, som det var mulig å blåse vekk med en blåsebørste. Støvkornet vises ekstra godt fordi bildet er tatt mot en forholdsvis lys og ensfarget himmel med liten blenderåpning, som gir stor dybdeskarphet. Eksponeringsdata for øvrig: Canon Eos 7D, 1/250 sek, f/22, ISO 400, brennvidde 105mm.