Reise med fotoutstyr på fly

Reise med fotoutstyr på fly

Når en skal ut og reise med fotoutstyr på fly blir en underlagt en rekke bestemmelser som en ellers ikke trenger å tenke på. Du skal selvfølgelig gjennom sikkerhetskontrollen, og bagasjen din må være tilpasset flyselskapets retningslinjer. Skulle du være så uheldig at kostbart fotoutstyr skulle bli ødelagt eller forsvinne, så er det en stor fordel om du også har forholdt deg til forsikringsselskapets retningslinjer.

Pakkingen

For det første bør du vurdere hvor mye fotoutstyr du faktisk trenger å ta med deg. Trenger du virkelig å ha med deg alle «kremobjektivene» dine, eller kan du greie deg med et eller to universalobjektiver som fyller de aller fleste behovene du vil ha på reisen? Når du har bestemt deg for hva du skal ha med deg, så bør du sitte igjen med såpass lite fotoutstyr at du uten problemer kan få det i håndbagasjen. På fly er det klare begrensninger for hvor stor og tung håndbagasjen kan være. Skal du være sikker på å unngå problemer er det absolutt en forhold å holde seg innenfor disse begrensningene. Sjekk reglene for ditt/dine flyselskap(er)!

Tillatt vekt og volum på bagasje varierer fra flyselskap til flyselskap, og i noen tilfeller også avhengig av hvilken type billett du har kjøpt og hvor du skal reise. Norwegian har f.eks. en begrensning på 8 kg håndbagasje hvis du skal fly til eller fra Dubai, ellers er grensen normalt 10 kg, men 15 kg om du har en Flex eller Premium Flex billett. I tillegg til håndbagasjen kan du ha med deg «ÉN liten ekstra eiendel». Dette kan være en liten håndveske, eller en liten veske med bærbar PC, som får plass under setet foran deg.

Trenger du plass til mer bagasje kan du ofte få med det, mot å betale ekstra.

Husk at verdisaker som penger, smykker, pass, nøkler, ID-papirer, medisiner, legeerklæringer og elektroniske sigaretter også må være i håndbagasjen. Det er også store begrensninger når det gjelder væske, kremer og gelé du kan ta med i håndbagasjen. Derfor sender du toalettsakene i innsjekket bagasje.

Batterier

Canon LP E6 Compatible Li-ion Battery (produktfoto)

Canon LP E6 Compatible Li-ion Battery (produktfoto)

De fleste kamerabatterier er i dag av typen Litium-ion. Disse kan selvantenne om polene kortsluttes, og brann i slike batterier er vanskelig å slukke. På passasjerfly innebærer dette at slike batterier må fraktes i apparatet (kameraet/PC-en). På eventuelle reservebatterier må batteripolene tildekkes slik at kortslutning ikke er mulig. Original emballasje anbefales, eventuelt at hvert batteri legges i egen plastpose.

I følge informasjon på Finnair sin hjemmeside kan slike batterier fraktes også i innsjekket bagasje når det er installert i apparatet det hører hjemme i, men håndbagasje anbefales. I praksis blir håndbagasjen den eneste muligheten i og med at det ikke er lurt å ha kostbart kamerautstyr i innsjekket bagasje.

Ekstra batterier kan kun fraktes i håndbagasje så lenge de er under 100 Wh (watt timer), og det gjelder jo de aller fleste kamerabatterier, i alle fall de som er i bruk av amatørfotografer. Er batteriene på mer enn 100, men under 160 Wh, så må du innhente tillatelse fra flyselskapet. Litium-ion batterier på over 160 Wh kan du ikke ta med deg verken som håndbagasje eller innsjekket bagasje.

Reiseforsikring / verdiforsikring

En annen ting det er greit å tenke på er forsikring. Reiseforsikring er etter min mening helt nødvendig når du skal ut og reise, ikke minst fordi den dekker eventuell kostbar sykehusbehandling m.v. Men som kameraforsikring er den rimelig ubrukelig. Hvis du sjekker forsikringsvilkårene så finner du som regel klare begrensninger når det gjelder dekning av enkeltgjenstander som kamera og objektiver. Har du med deg kamerautstyr ut over en verdi på 10–15.000 kroner kan du ikke regne med å få det dekket fullt ut av reiseforsikringen.

Flere har også erfart at kamera og annet fotoutstyr som har vært pakket i innsjekket bagasje ikke blir dekket, verken av reiseforsikringen eller av flyselskapet. Begrunnelsen er gjerne at du har opptrådt uaktsomt ved å pakke det der.

Sikkerhetskontrollen

I sikkerhetskontrollen blir alt du har på deg og med deg sjekket, og da er det greiest om alt er i orden. Da hefter du verken deg selv eller andre.

Hvis du tenker å ha med deg fotostativ i håndbagasjen eller som en «liten ekstra eiendel», så kan du risikere problemer. I noen tilfeller kan dette bli betraktet både som et brudd på bagasjereglene og som et farlig slagvåpen. Andre har reist jorda rundt med stativ i håndbagasjen uten problemer. Det er ingen grunn til å anta at reglene praktiseres likt over alt, men du må jo forholde deg til den kontrolløren du møter.

For det første ville jeg satset på et lite og rimelig reisestativ, og for det andre ville jeg tatt sjansen på å legge det i innsjekket bagasje.

Pass og penger

Husk også pass, penger og gjerne et par kredittkort i tilfelle det ene slutter å fungere eller går tapt. Passet bør være gyldig i 6 måneder etter at du planlegger å være hjemme. Ikke sats på at du greier å få ordnet nødpass om du har lagt igjen passet ditt hjemme. Det blir stadig vanskeligere å få nødpass, og mange steder må du også bestille time for å få tilgang til å søke om ordinært pass. Pass ordner du i god tid, det er ingen grunn til å vente med det til siste liten.

Helt til slutt: Møt opp i god tid på flyplassen, ha en riktig god tur, og ta masse flotte bilder.

Fotoutstyr på fly. Foto: Håkon Trønnes

«Lunchen skal serveres» Bildet er tatt med fotoutstyr som kom helt både frem og tilbake fra en reise til Thailand. (Fra Cha Am, 02.11.2015, foto: Håkon Trønnes)

Om forfatteren

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Naturfotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )