Æresmedlem i NSFF, Kolbjørn Dekkerhus, fylte 95 år


Den 28. april 2015 fylte Kolbjørn Dekkerhus — æresmedlem i både NSFF og Trondhjems Kameraklubb, samt innehaver av Kongens Fortjenestemedalje i sølv — 95 år. I den forbindelse besøkte Wenche Aune (styremedlem og konkurranseansvarlig i NSFF) og Jan Frode Aase (regionkontakt NSFF Sør- og Nord-Trøndelag) ham hjemme på Røros ondag 29 april, der vi overrakte blomster og hilsener fra både NSFF og Trondhjems Kameraklubb, der begge er medlemmer.

Kolbjørn er NSFFs og Trondhjems Kameraklubbs eldste medlem. Han er fortsatt aktiv, og deltar fortsatt i konkurranser, så vel i NSFF som hos Trondhjems Kameraklubb. Sist NM, høsten 2014, fikk han blant annet Hederlig Omtale for et av bildene sine. Kolbjørn forteller stolt at han ble norgesmester i foto i 1952 og 57.

Kolbjørn har også vært aktiv deltaker i Internasjonale fotokonkurranser, og har en EFIAP fra 1956. Han har også et godt utvalg av NSFF plaketter, både nasjonale og internasjonale, i tillegg til en stor samling pokaler og medaljer, fra både nasjonale og internasjonale fotokonkurranser.

Wenche Aune og Kolbjørn Dekkerhus.

Wenche Aune og Kolbjørn Dekkerhus. Foto: Jan Frode Aase

Å være på besøk hos Kolbjørn, er en opplevelse. Han har et godt og smittende humør og en stor fortellerevne, med utallige historier fra et langt liv som aktiv fotograf. Han kjøpte sitt første kamera tidlig i 1940, og forteller at han brukte dette flittig, prøvet og feilet og lærte av det. Noen år senere meldte han seg inn i Trondhjems Kameraklubb der han fikk utvikle seg videre og ble en aktiv del av miljøet der. Tanken var at foto skulle bli en hobby, men i 1954 ble han ansatt i Aune Kunstforlag i Trondheim. I de neste 40 åra reiste han land og strand rundt og fotograferte bilder til blant annet prospektkort og kalendere. Han forteller at han til tider også brukte privatfly, da med sønnen som pilot.

Kolbjørn har opplevd en stor utvikling innen for fotografi, fra det analoge til det digitale. Digitalt kamera hadde han allerede skaffet seg, men da han var 85 år kjøpte han PC og lærte seg digital bildebehandling.

Vi ønsker Kolbjørn lykke til videre som aktiv og engasjert fotograf, og håper å få se flere bidrag fra ham både i klubbkonkurransene til Trondhjems Kameraklubb og NM i foto i regi av NSFF.

Om skribenten

Jan Frode Aase

Medlem av Trondhjems Kameraklubb. Tidligere leder av NSFF konkurranseutvalg og regionskontakt Trøndelag. AFIAP (2011), EFIAP (2013), EFIAP/b (2016).

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Tilbakemeldinger på filmene i NM 2023 19. september 2023
  Filmutvalget presenterer her juryens tilbakemeldinger på filmene i årets NM i film. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Vestkysten Fotokamp 2023 – den åttende i rekken! 5. september 2023
  Skodje Fotoklubb, Bekkalokket Fotoklubb og Haugaland Fotoklubb inviterer alle NSFF-fotografer til 8. Vestkysten Fotokamp 2023. Lever én gang og delta i tre juryeringer! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • FIAP News august 2023 3. september 2023
  Se augustnummeret av FIAP News som PDF vedlagt denne artikkelen. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Invitasjon til NM i foto høsten 2023 21. august 2023
  Velkommen til NM i Foto 2023, del to, høstrunden Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Stor suksess for de norske landslagene i 2023! 12. august 2023
  Ett ungdomslandslag med bronse, og hederlig omtale til begge de to "voksne" landslagene i årets FIAP-biennaler! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )