Æresmedlem i NSFF, Kolbjørn Dekkerhus, fylte 95 år


Den 28. april 2015 fylte Kolbjørn Dekkerhus — æresmedlem i både NSFF og Trondhjems Kameraklubb, samt innehaver av Kongens Fortjenestemedalje i sølv — 95 år. I den forbindelse besøkte Wenche Aune (styremedlem og konkurranseansvarlig i NSFF) og Jan Frode Aase (regionkontakt NSFF Sør- og Nord-Trøndelag) ham hjemme på Røros ondag 29 april, der vi overrakte blomster og hilsener fra både NSFF og Trondhjems Kameraklubb, der begge er medlemmer.

Kolbjørn er NSFFs og Trondhjems Kameraklubbs eldste medlem. Han er fortsatt aktiv, og deltar fortsatt i konkurranser, så vel i NSFF som hos Trondhjems Kameraklubb. Sist NM, høsten 2014, fikk han blant annet Hederlig Omtale for et av bildene sine. Kolbjørn forteller stolt at han ble norgesmester i foto i 1952 og 57.

Kolbjørn har også vært aktiv deltaker i Internasjonale fotokonkurranser, og har en EFIAP fra 1956. Han har også et godt utvalg av NSFF plaketter, både nasjonale og internasjonale, i tillegg til en stor samling pokaler og medaljer, fra både nasjonale og internasjonale fotokonkurranser.

Wenche Aune og Kolbjørn Dekkerhus.

Wenche Aune og Kolbjørn Dekkerhus. Foto: Jan Frode Aase

Å være på besøk hos Kolbjørn, er en opplevelse. Han har et godt og smittende humør og en stor fortellerevne, med utallige historier fra et langt liv som aktiv fotograf. Han kjøpte sitt første kamera tidlig i 1940, og forteller at han brukte dette flittig, prøvet og feilet og lærte av det. Noen år senere meldte han seg inn i Trondhjems Kameraklubb der han fikk utvikle seg videre og ble en aktiv del av miljøet der. Tanken var at foto skulle bli en hobby, men i 1954 ble han ansatt i Aune Kunstforlag i Trondheim. I de neste 40 åra reiste han land og strand rundt og fotograferte bilder til blant annet prospektkort og kalendere. Han forteller at han til tider også brukte privatfly, da med sønnen som pilot.

Kolbjørn har opplevd en stor utvikling innen for fotografi, fra det analoge til det digitale. Digitalt kamera hadde han allerede skaffet seg, men da han var 85 år kjøpte han PC og lærte seg digital bildebehandling.

Vi ønsker Kolbjørn lykke til videre som aktiv og engasjert fotograf, og håper å få se flere bidrag fra ham både i klubbkonkurransene til Trondhjems Kameraklubb og NM i foto i regi av NSFF.

Om skribenten

Jan Frode Aase

Medlem av Trondhjems Kameraklubb. Tidligere leder av NSFF konkurranseutvalg og regionskontakt Trøndelag. AFIAP (2011), EFIAP (2013), EFIAP/b (2016).

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • NM i foto, Årets klubb 2021 17. november 2021
  Beste klubb i haustrunden samt samanlagt – og dermed Årets klubb 2021 – er Skodje fotoklubb. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Norgesmeister i foto 2021 17. november 2021
  Norgesmeister i foto 2021 er kåra. I år var det tett mellom 1. og 2. plass i både NM og ungdomsklassen, der berre eit poeng skiljer. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Resultat frå haustrunden NM i foto 2021 16. november 2021
  I haustrunden av NM i foto 2021 vart det levert inn 4884 bilder fordelt over 8 klassar, inkludert ungdomsklassen. Resultata er no klare. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Statistikk fra haustrunden NM i foto 16. oktober 2021
  Her er statistikk frå NM i foto, haustrunden 2021. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • To nasjonale fotokonkurranser med NSFF-poengmuligheter 9. oktober 2021
  NSFF vil minne om Digitalis 2021 og Bodø Nasjonale 2021, som begge gir poeng mot NSFF-hederstegn. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )