Backup — ta vare på dine bilde- og filmfiler

Backup — ta vare på dine bilde- og filmfiler

Bilde- og filmfiler er som alle andre datafiler veldig skjøre greier. De kan lett bli borte, og farene er mange! Gode rutiner for backup er alfa og omega.

Risikoområder

I kamera og fra kamera til minnekort

Problemene kan starte allerede i kameraet. Dette er særlig aktuelt om du bruker minnekort av et ikke anerkjent merke, bruker kortet i flere forskjellige kameraer uten å formatere det før bruk eller bruker kort med feil hastighetsklasse. CF-kortene har små hull som kontaktpunkter med kamera og kortleser, og om du er litt uvøren når du setter kortet i kameraet kan pinnene i kameraet blir bøyd.

Har du et minnekort som ikke er «raskt nok», så kan videoinnspilling stoppe underveis, og ting du hadde tenkt å filme blir likevel ikke med. Husk også at fotoapparater har begrenset opptakstid for video, normalt 29 minutter og 59 sekunder.

Hvis du ikke har gode rutiner når det gjelder håndtering av minnekortene dine kan det også oppstå problemer. Du kan i verste fall risikere å formatere et minnekort der du ennå ikke har fått overført bildene til datamaskinen. SD-kortene har en bryter som låser kortet for nye opptak, så om du har denne korttypen og bruker denne bryteren så bør du være rimelig sikker.

Det er vel også en god leveregel å slå av kamera om en tar kortet ut av kamera for overføring til datamaskin. Hvis en i stedet kobler kameraet direkte til datamaskinen bør kameraet også være avslått ved til- og frakobling.

Fra minnekort til datamaskin

Også ved overføringen fra kamera (eventuelt fra minnekort) til datamaskin kan det gå galt, og om du ikke sjekker at alle bildene har kommet over, så kan du miste bilder i denne prosessen.

En god regel er å sørge for å ha datafiler på MINST to steder, gjerne enda flere steder. Derfor bør du kopiere bildene dine over på nok et lagringsmedium før du formaterer minnekortet i kameraet. Når du kobler kamera fra datamaskinen – eventuelt tar minnekortet ut av kortleseren, er det også en god leveregel å bruke sikker frakobling på PC og om du har Mac så er det ekstra viktig å koble fra kortet i Macens software før du tar ut kortet.

Filer på Mac og PC

På datamaskinen er filene utsatt for svært mange farer. Mange nye datamaskiner har innmontert lynraske SSD-disker. Det er bra for datamaskinens ytelse, men slike disker er både kostbare og ikke minst små. Derfor må bilde- og videofiler lagres på andre disker, og mange velger en ekstern USB-disk. Dette virker i utgangspunktet som en god løsning, og er for så vidt det også, men den er særdeles sårbar. I verste fall kan det være nok at disken velter, så er den «død» og alle filene er tapt. Kanskje kan en få rekonstruert dataene, men det finnes ingen garanti for at det går greit, og det koster gjerne en god del penger.

Ellers er det jo bare et tidsspørsmål for når en roterende harddisk kræsjer, gjerne uten forvarsel. Datavirus, hacking osv. er andre farer. Du kan sikre deg i stor grad ved å kopiere filene dine til nok en disk – for eksempel en NAS *) – en harddisk som du kobler til ditt eget datanettverk. Det er en god løsning, for det skal mye til at både disken på datamaskinen og NAS-en kollapser samtidig. Som regel kan du da kopiere filene tilbake til en ny harddisk.

En ekstra harddisk eller NAS løser imidlertid ikke alle problemer som kan oppstå. Lynnedslag kan slette alle data som er lagret på alle harddisker som er koblet til nettverket ditt. Flom, ras, brann og naturkatastrofer kan slette hele boligen fra jordens overflate, og da blir også sikkerhetskopiene borte. Innbrudd og tyveri fra bolig eller tyveri av datamaskin(er) er også en reell fare som en bør sikre seg mot.

Sikkerhetskopi utenfor egen bolig

Om en skal følge seg noenlunde helt trygg, så bør en sørge for å lagre sine datafiler etter hvert som de blir produsert et sted utenfor egen bolig. Da er det jo greit å vite at det finnes slike løsninger som Jottacloud.

Jottacloud

NSFF har en avtale med Jottacloud, og nærmere informasjon om dette abonnementet på sin hjemmeside. Send en e-post til salg@nsff.no med ‘Jottakode’ i emnefeltet for bestilling av kode til prøveabonnement.

Selvfølgelig finnes det flere slike tjenester, men felles for de fleste er at de har serveren sin et sted i «langtvekkistan». Slik er det ikke med Jottacloud, den befinner seg i Norge, og det har sin fordel ikke minst med tanke på overføringshastigheten, som er de andre helt overlegen.

Praktisk bruk av Jottacloud

Du laster ned programmet Jottacloud fra deres server og installerer det på din datamaskin. Du trenger også et brukernavn og et passord som du MÅ HUSKE.

cloud_R Hvis du har flere datamaskiner, PC, Mac, nettbrett, mobiltelefon du ønsker å sikkerhetskopiere, så er det bare å installere Jottacloud på disse også på den samme «kontoen» hos Jottacloud. Du velger så hvilke datamaskiner, disker/filer som skal sikkerhetskopieres.

Den eneste praktiske begrensingen jeg har oppdaget er at jeg ikke kan ikke kopiere filene fra min NAS (Nettverksdisk). Slik jeg har forstått det, så må filene ligge på en eller annen datamaskin eller disk knyttet til en datamaskin.

Har du flere datamaskiner, så kan du sikkerhetskopiere alle dine datamaskiner til Jottacloud på samme konto – ubegrenset datamengde og til samme pris.

Jeg blir litt usikker på prisen, men ser at det noen steder står 57 kr pr mnd og andre steder 47 kr pr mnd. Uansett er det utvilsomt verdt det – i alle fall synes du det den dagen en harddisk kræsjer og ingen sikkerhetskopi finnes.

Det vil naturlig nok ta en del tid å laste opp alle dine filer den første gangen, så ikke slå av datamaskinen når du går og legger deg når du nettopp har installert Jottacloud. Har du masse data, så vil overføringen da mange timer, men senere går oppdatering svært raskt.

Noen eksempler på hvor anvendelig denne løsningen er

Jottacloud er faktisk en flott sikkerhetskopi-løsning som jobber traust og sikket i bakgrunnen. Så snart du har laget en fil så får du beskjed nede i høyre hjørne av skjermen at nå er filen overført til Jottacloud.

Men det stopper ikke der, for du har tilgang til alle dine filer fra alle dine datamaskiner hvor enn du måtte være bare du har tilgang til internett. Hvor nyttig er ikke det? Vi kan ta noen tenkte eksempler:

Du har en bærbar datamaskin med lite lagringsplass – typisk for de mest moderne bærbare datamaskinene med SSD-disk. Du er på reise, og får behov for en av filene som du har enten på din stasjonære maskin hjemme eller på en harddisk som du ikke har med deg. Du har vært smart og har installert Jottacloud på alle dine maskiner, så du vet at alle dine filer befinner seg hos dem. Det eneste du må gjøre er å skaffe deg tilgang til internett – logge deg inn på din konto hos Jottacloud – og laste ned filen du trenger.

En annen gang har du behov for å sende et bilde eller en mappe til noen. Du er fortsatt på reise, men skaffer deg tilgang til internett, logger deg på Jottacloud – finner filen (eller mappen), skriver mottakerens e-postadresse og trykker på send.

Smart!

Mer info om Jottacloud: www.jottacloud.com
De har til og med norsktalende brukerstøtte (riktignok godt skjult på hjemmesida) på tlf +47 21 04 29 00
E-post: support@jottacloud.com


NAS (produktfoto)

NAS-enhet (produktfoto)

*) Hva er NAS

Kort fortalt er en NAS (Network-Attached Storage) en lagringsenhet som er koblet til ditt lokale hjemmenettverk. Først og fremst bruker mange en NAS for og enkelt kunne ta backup av viktige filer som bilder, regnskap og arbeid.

Ut over dette har en NAS en rekke bruksområder, blant annet deling av filer, streaming av mediafiler som bilder, musikk og film, deling av skriver og fjerntilgang til filene dine. Sammen med routeren blir en NAS selve hjertet i hjemmenettverket.

Selv om flere brukere har tilgang til filene på en NAS, er det enkelt å sette opp egne private områder hvor bare du har tilgang. Dermed kan du tenke på en NAS som en ekstern harddisk, som ikke er koblet til datamaskinen. I stedet for er den koblet til routeren din.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )