Om Årboken

Om Årboken

Årets Årbok er den 12. i rekken. Trond M Skaret, Oslo Kamera Klubb, tok initiativet til den første av disse årbøkene, med Berit Gaarder fra Toten Fotoklubb som redaktør frem til 2006. Trond M. Skaret skriver i forordet på Årbok 2002 at må man tilbake til 1981 for å finne sist NSFF laget Årbok.

Bilde-4---Aarbok-2010_red

Side fra årboken 2010

Prinsippene til Årboken ble definert allerede i 2002 (tekst i kursiv er red.anm.):

  • Det skal være bilder som er tatt i det året boken representerte. Dette for at det i fremtiden skal være et historisk dokument på billedstilen slik den var akkurat det året. I senere tid har vi for digitale kreative bilder også fått med formuleringen: for bilder som består av flere elementer/bilder skal hoveddelen(e) være tatt i året som har gått.
  • Alle klubber som deltar skal være representert. Dette for å kunne vise bredden av alle klubbene i NSFF.
  • Fødselsår og yrke på autor skal være med. Dette for å vise bredden på medlemsmassen i NSFF. Foto er en hobby som går på tvers av alder, kjønn og yrker.
  • Resultatene hemmeligholdes til boken er utgitt. Slik er tradisjonen, og slik viser det seg at de aller fleste også vil ha det.
  • Det skal ikke være navn/autorsignatur på bildet, og heller ikke rammer. Det første diskvalifiserer bildet, mens det andre bare gir mer arbeid.
  • Har man et bilde som er blitt premiert med medalje i NM i året som har gått, skal man ikke sende det inn til Årboken, da samme bilde ikke kan være med i boken 2 ganger.
  • De tekniske kriteriene er de samme som for innlevering av konkurransebildene i NM.
Bilde 3 - aarbok 2011

Side fra årboken 2011

Da den første boken kom ut i 2002 var det 43 medlemsklubber i NSFF. Boken hadde 64 sider og 82 bilder var representert. Årboken 2013 inneholder 170 bilder fordelt på 91 klubber. I tillegg er også medaljebildene fra våren og høstens NM representert, og samlet er boken på 160 sider. I skrivende stund er det 128 medlemsklubber i NSFF.

Da jeg overtok rollen som redaktør for Årboken i 2007, ba jeg om at jeg ikke selv skulle delta i selve prosessen med utvelgelsen av bildene. Mitt ønske er å kunne jobbe så uhildet/nøytral som overhodet mulig. Det ble derfor satt i gang en utvelgelsesjury. Halvor Larsen ble valgt til å administrere det hele. (Praktisk, siden vi bor sammen!) Hvert år blir 5-7 fotoklubber forespurt om de kan bidra med en person som kan være med i utvelgelsesjuryen. Denne juryen er forsøkt spredt utover det ganske land, og den endres også hvert år.  Under følger en oversikt over de klubbene som har vært med; noen har vært med flere ganger:

  • Alvdal Fotoklubb, Bekkalokket Fotoklubb, Bergen Kameraklubb, Elverum Fotoklubb, Femund Billedgruppe, Harstad Fotoklubb, Haugaland Fotoklubb, Narvik Kameraklubb, Oslo Kamera Klubb, People & Places, Skodje Fotoklubb, Tromsø Fotoklubb, Trondhjems Kameraklubb, Tønsberg Kamera Klubb.
  • For 2013 boken var juryen fra Sandefjord Fotoklubb, Toten Fotoklubb, Lillehammer Kameraklubb, Kvinnherad Fotoklubb, Klub Zdobywców og Mandal Fotoklubb
Bilde 2 - Aarbok 2012

Side fra årboken 2012

Vi benytter NSFF sitt innleveringssystem og online juryering for å sikre at det blir en ”blind” juryering. Har man egne bilder med, gir man middels til bildet. Ved behov, blir disse bildene juryert av leder i NSFF. Den eneste som etter endt juryering vet hva den sammenlagte poengsummen på hvert enkelt bilde er, er Halvor Larsen.

Han går først igjennom og sjekker at hver autor kun har 1 bilde med. Dette fordi vi ønsker at flest mulige autorer skal være representert i Årboken. Hans jobb består også i å påse at alle klubber som har levert inn, får med minst ett bilde.  Dette er fordi det er ønsket å vise bredden av bilder i NSFF det året. Det er en avgjørelse som det stadig er diskusjoner om.  Det vil selvsagt bety at noen bilder som ikke har scoret like høyt likevel kommer med, og da må noen bilder som har fått en høyere sum gå ut. Utvelgelsen går da på at klubber som har fått med flere bilder kanskje vil miste ett eller to av de med minst poengsum for at en annen klubb skal kunne få med sitt ene bilde.

Arbeidet med Årboken 2012. Bilder spredt på bordet før hvit kartong er plassert under.

Arbeidet med Årboken 2012. Bilder spredt på bordet før hvit kartong er plassert under.

Når så alle bildene er valgt ut printer Halvor bildene i lite format, og det er først nå min jobb begynner. Spisebordet vårt blir dekket av hvit kartong og jeg tar alle bildene og sprer utover. Så er det å flytte på bildene og se hva som passer sammen enten av motiv, farge, kontraster eller annet. Dette er jobben jeg bruker lengst tid på. Noen bilder faller på plass med en gang og noen nærmest finner hverandre.  Andre er ikke like enkle å få til å passe med andre. Det er viktig for meg at bildene fremhever eller kompletterer hverandre. Selvsagt vil det være et og annet bilde jeg kjenner igjen, men stort sett så er fotografen ukjent inntil jeg tar bildene og legger inn i selve boken.

Fra Årbok 2009 har vi også inkludert medaljebildene fra NM i Årboken. Disse bildene er jo også representative for året de vinner, uten å nødvendigvis være fotografert det samme året. Noen syns kanskje at disse ”stjeler” en del plass fra selve Årbokbildene, spesielt siden konkurransene stadig utvides med flere kategorier og klasser og derved flere premierte bilder, men sannheten er at sideantallet har økt betraktelig nettopp for å kunne tilpasse dette. Det har vært diskutert å lage en katalog for konkurransebildene og la Årboken gå tilbake til å inneholde kun Årbokbilder, men økonomisk så har vi ikke sponsorer til å kunne gjennomføre dette.

Når boken er ferdig laget, sendes den til trykkeriet. Der deltar jeg ved trykkstart. Dette for å sjekke kvaliteten på trykkingen, og være sikker på at trykkeriet har kontroll over alt som ellers skal til for at boken blir slik vi ønsker den skal være. Omslaget skal av gårde for spotlakkering og når alt er ferdig så sendes den avgård til distribuering.

Som dere ser er det mange ”faser” hvor vi har mindre kontroll over de siste leddene, og av erfaring så vet vi at ting kan skje. Derfor er det også vanskelig å si eksakt dato for når Årboken vil være medlemmene i hende, men den skal være på vei til dere i starten av mai, samtidig som alle bildene vises på Nordic Light i Kristiansund.

Og har du ikke fått boken i posten da – så er du kanskje en av de som ikke har adresse i NSFF sitt register? Man må være medlem fra 10. april 2014 for å få Årboken 2013 tilsendt, og man må ha en oppdatert adresse. Hvert år kommer ca 150 bøker i retur på grunn av feil eller manglende adresser. Ettersendelse av bøker til disse medlemmene skjer ved oppfordring men da med porto som gebyr, da det er svært dyrt å sende i etterkant. Hvis dette skulle skje nettopp deg, så kanskje du selv kan ta kontakt med den i din klubb som har ansvaret for medlemskapet i NSFF og påse at adressen din er riktig?

Håper dette gir et bilde av hvordan Årboken blir til.

Om skribenten

Unni Brekke

Medlem i Bekkalokket Fotoklubb. NSFF Årbokredaktør i perioden 2007–2015. ANSFF, ENSFF, EsNSFF, HonENSFF, Æresmedlem NSSF.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )