Harastølen; fotogent.

Harastølen; fotogent.

Foto over: Nina Hodneland, «Endless Waiting», modell Silje Lepsøy.

Jeg hadde lenge hatt lyst å reise til Luster for å oppleve Harastølen sanatorium før det blir revet. Da jeg nevnte dette stedet for gjengen i Os Fotoklubb høsten 2013 var interessen stor, og det var mange som hadde lyst å være med på tur. Dermed satte vi i arrangementskomiteen igang planleggingen! Vi bestilte to store hytter hos Sogn Fjordhytter, og vi fikk avtalt guidet tur på Harastølen med Kristian Nilssen som driver og jobber der oppe. Og da vi halvveis i planleggingen fikk spørsmål om noen av medlemmer fra Bekkalokket Fotoklubb kunne få være med oss på tur, sa vi selvfølgelig ja!

4.-6. april 2014 reiste 9 medlemmer fra Os Fotoklubb og 7 medlemmer fra Bekkalokket Fotoklubb på tur sammen, og for en fantastisk tur vi hadde!!

Historien

Harastølen, Lyster Sanatorium ble åpnet 2. november 1902 som et tuberkulosesykehus med 96 sengeplasser. Bygningen er plassert oppe i fjellsiden, 500 m. over havet. Grunnen til plasseringen var det gunstige klimaet for pasientene, med den friske fjelluften. Da det etter andre verdenskrig kom kur for tuberkulose måtte driften legges om, og det ble da omgjort til psykiatrisk sykehus. Harastølen hadde nå utvidet til 150 sengeplasser, og fungerte som psykiatrisk sykehus frem til 1991 da det igjen ble stående tomt. Men det varte ikke lenge før de nok en gang fant et nytt bruksområde for bygningen, og denne gangen ble Harastølen brukt som asylmottak for flyktninger fra det tidligere Jugoslavia og Bosnia i et par år frem mot midten av 90-tallet.

De siste 20 årene har Harastølen stått tomt, og bygget har forfalt enormt. Det har vært, og er, fremdeles store diskusjoner om hva som skal gjøres med bygget, men det ser nå dessverre ut som det går mot riving i 2015.

Etter en lang og flott tur fra Os og Bergen med mange fotostopp underveis kom vi frem til Luster fredag ettermiddag! De ivrigste kunne ikke vente til lørdagen og kjørte straks avsted den 6,1 km lange svingete veien opp til Harastølen, for å sikre seg flotte fotominner i aftensol!

De ivrigste stod også opp grytidlig lørdagsmorgen for nok en gang å kjøre den svingete veien opp for å få bilder av Harastølen i soloppgang. Ved ti-tiden, etter en god frokost og smøring av niste, reiste vi alle opp og møtte Kristian Nilssen, selvutnevnt sanatoriedirektør som står for litt vedlikehold av bygget der oppe i fjellsiden.

Han viste oss villig rundt i den store bygningen på 5 etasjer. Etter omvisningen fikk vi lov å gå rundt på egenhånd, og det var nå det virkelig begynte å bli gøy! Folk delte seg inn i mindre grupper, og spredte seg rundt i den store bygningen. Noen hadde med seg rekvisitter som bamser og dukker, andre hadde med seg teatersminke, englevinger og sommerkjoler. Vi hadde også fått låne med oss to gamle originale sykepleieruniformer fra tidlig på 1900-tallet som ble brukt for å skape litt stemning. Fotogleden var til å ta og føle på!

I disse dager brukes Harastølen som kulisser for innspillingen av Villmark 2, i tillegg til at det blir laget en dokumentar som heter Sanatoriet. Santatoriet er regissert av Therese Jacobsen i Mer Film, og den skal vises på Kortfilmfestivalen i Grimstad 12.-17. juni 2014. Vi ble spurt av Therese om hun kunne få filme oss på vår jakt etter gode motiver, og selv om vi trives best bak kamera så svarte vi selvfølgelig ja!

Vi tilbragte mange timer på Harastølen denne lørdagen, men likevel klarte vi ikke å nå over halvparten av bygningen engang. Vi skulle så gjerne hatt flere dager der oppe, så enkelte er faktisk i gang med å planlegge ny tur på sensommeren!

Det å reise på tur med så hyggelige mennesker med samme interesse er helt fantastisk! Vi fikk god tid til å bli kjent med hverandre, både gjennom lek og moro, og helgen bestod av enorm fotoglede og god mat og drikke, ispedd mye latter! Vi anbefaler alle på det sterkeste å ta seg en tur til Harastølen mens bygningen fremdeles er der! Den glade gjengen som var på Harastølen:

11---Oddbjørn-Steffensen-01_R

Fra venstre: Jannice Bårtvedt (BFK/OFK), Halvor Larsen (BFK), Gry Andersson Offernes (OFK), Jim Hansen (BFK), Anne Aarhus Røberg (OFK), Janne Monsen (BFK), Chalee Hansen (BFK), Frédéric Verhelst (BFK), Unni Brekke (BFK), Tore Solvang (OFK), Nina Hodneland (OFK), Bjarte Løvaas Haugland (OFK/ BFK), Eva Marie Hauge (OFK), Silje Lepsøy (OFK), Audhill Paus (OFK), Oddbjørn Steffensen (BFK).
Foto: Oddbjørn Steffensen

Os fotoklubb

Os fotoklubb

En klubb med klart fokus!

Os fotoklubb ble stiftet 22. januar 2011. Klubben har ingen aldersgrense, felles har vi foto som interesse. Om du er helt fersk eller har drevet med dette lenge, om du kan mye eller ønsker å lære mer så har vi god plass til deg! Enda ikke meldt deg inn i klubben? Du er hjertelig velkommen til å stikke innom en av dagene vi er samlet for å se hva vi driver med før du velger å melde deg inn.

Om skribenten

Nina Hodneland

Medlem av Os Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Nyhetsmagasin fra FIAP, med innslag fra Norge 28. november 2023
  I novemberutgaven av FIAP News finner du et firesiders oppslag om FIAP-ungdomsbiennalen i Bergen! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Norgesmester i foto 2023 5. november 2023
  Vi gratulerer Nina Carlsen som Norgesmester i foto 2023, og Mariusz Redlich som årets ungdomsfotograf 2023 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Resultater NM 2023 høstrunden 5. november 2023
  I høstrunden av NM i foto 2023 ble det levert inn 5415 bilder fordelt på 7 klasser og 49 bilder i ungdomsklassen Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Resultater fra klubb NM 2023 3. november 2023
  Vi gratulerer Bryne fotoklubb som årets klubb! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Statistikk fra høstrunden av NM i foto 2023 16. oktober 2023
  Her er statistikk fra NM i foto, høstrunden 2023 Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )