Minnekort til foto- og filmkamera

Minnekort til foto- og filmkamera

Da den digitale tidsalder kom til foto- og videoverden, dukket det opp en rekke forskjellige lagringsmedier. Etter hvert har flere lagringsmedier forsvunnet, men nye har også kommet til. Likevel kan vi som amatørfotografer og -filmere nøye oss med å forholde oss til to typer kort – i alle fall rent fysisk (CF og SD-kort). Begge korttypene har utviklet seg gjennom årene, noe som har gjort det mulig å utvikle kameraer med stadig større filstørrelser og likevel beholde rask «skuddhastighet» målt i antall bilder pr sekund. Derfor er det ikke alltid slik at gamle kameraer kan bruke nye minnekort og gamle minnekort kan ikke yte nye kameraer full rettferdighet med hensyn til ytelse.

Problemer med å overføre fra minnekort?

Mange PC-er (og MAC) har innebygd kortleser for SD-kort, så om den eller din gamle, USB- kortleser ikke fungerer med de nye SD-kortene (SDHC / SDXC), så er sannsynligheten stor for at den rett og slett er for gammel til å takle de moderne kortene. En moderne USB- kortleser vil løse problemet.

Tradisjonelt har CF-kort vært benyttet i speilreflekskameraer og litt mer avanserte kompaktkameraer. Etter hvert som SD-kortene har blitt raskere, så har de helt tatt over som lagringsmedier for video-, kompaktkameraer og delvis også for speilreflekskameraene. De er små, og når hastigheten også er tilstrekkelig, så er det jo ingen grunn til å produsere små kameraer for «store» CF-kort. For de mer proffe speilreflekskameraene er situasjonen annerledes. Kameraene er uansett «store», CF-kort har alltid vært bransjestandarden når høyest mulig hastighet er ønskelig.

Minnekortenes kapasitet og hastighetsklasser

I dag er det vanlig å oppgi minnekortenes kapasitet (lagringsplass) i GB – for eksempel 64GB. Tidligere brukte en gjerne MB, men nå er bildefilene så store at minnekort på under 1GB må regnes som uegnet både for foto og video.

Produsentene bruker forskjellige måter å angi minnekortenes hastighet på. På ett kan det stå 600x, mens det på et annet kan stå 95MB/s. I praksis er disse kortene omtrent like raske. 1x = 150 KB/sek, og ganger du dette med 600, så blir det 90000 KB/s – eller 90MB/s.

I tillegg skal det bemerkes at minnekortene gjerne kan lese fra kortet (read) raskere enn data kan lagres (write) på kortet. Som om det ikke skulle være nok, så snakker en her om teoretiske maksimalhastigheter.

For å få et sammenlignbart system er det laget en skala med hastighetsklasser basert på minnekortenes minimumshastighet som kortene uansett kan klare å yte under verst tenkelige forhold. Hastighetsklassene er angitt med en tall inne i en C, godt synlig på kortene.

Et 6-tall (Class 6) angir at kortet alltid vil klare en overføringshastighet på 6MB/sek uansett om det gjelder lesing eller skriving. Etter min mening er dette den laveste hastighetsklassen du skal gå for om du skal filme i HD. Gå gjerne til klasse 10, som vil alltid klare en overføringshastighet på 10MB/Sek.

For fotografering vil kortets hastighet ha betydning når du tar mange bilder på kort tid – f.eks. ved seriefotografering. Det kan være greit å sjekke mot kameraets brukerveiledning hvor raskt kort ditt kamera kan utnytte, og så kjøpe minnekort ut fra det.

Kortets hastighet vil også ha betydning for hvor fort bilder og video kan overføres til datamaskinen, men for de som ikke lever av å levere bilder innenfor tidsfrister, så betyr jo ikke dette så mye.

Hvilket minnekort skal jeg velge?

WEB_Image-Sandisk-CF-Extreme-Pro-160MB-S-16GB-Comp-51903334

For det første må du velge et minnekort som rent fysisk passer til ditt kamera, men det er jo temmelig selvsagt.

Det neste du bør tenke på er at minnekortet IKKE skal være en hastighetsbegrensning for ditt kamera.

Dersom du kun bruker kameraet til å ta enkeltbilder i jpg, vil de fleste minnekortene fungere greit nok, likevel bør kortet ha en overføringshastighet på minst 20-30 MB/s eller 133X – 200x. Det kan ta litt tid for kameraet å laste bildene inn på minnekortet, men det betyr jo ikke noe så lenge kameraet alltid er klart når du ønsker å ta et nytt bilde.

Skal du filme, er mitt råd å gå for et klasse 10 SDHC-kort eller bedre. Bruker du CF-kort må det ha tilsvarende kapasitet til å ta imot sammenhengende bildestrøm. Disse bør være av UDMA-typen, og ha en overføringshastighet på minimum 20 MB/s.  Velger du kort med bilde av en filmklapper med et tall inni (for eksempel 20) er du sikker.

Noe helt annet er det om du ønsker å skyte mange enkeltbilder i rask rekkefølge eller i serie. Ønsker du å fotografere i RAW, vil det i alle fall være en stor fordel med et stort og raskt minnekort. Da bør du benytte et minnekort som yter minst like mye som kameraet. Sjekk håndboka eller spør i kamerabutikken. Skal du bare fotografere i jpg, så kan du redusere krav til hastighet og størrelse på minnekortet om du ikke skal fotografere i raske serier.

Når vi så kommer til det økonomiske, så vil en fort se at de nyeste, største og raskeste minnekortene koster atskillig mer enn de billigste. Det er da du må ta valget ut fra kriteriene som er nevnt ovenfor. Hvilket kamera har du, hva skal du bruke det til, og ønsker du å ta både jpg og RAW-bilder, eller video – og er du villig til å vente mens kameraet lagrer bildene til minnekortet om nødvendig? Generelt vil jeg si at du får mye for pengene om du satser på minnekort av nest nyeste generasjon.

Jeg har sett på prisene på SDHC-kort med kapasitet 32GB (Medio mars 2014). De nyeste kortene (280 MB/s) ligger på ca 1500kr, mens «gårdagens beste kort» (95MB/s) koster 800kr. Går du enda et par trinn ned på skalaen (30MB/s – klasse 10), så får du et kort som du godt kan bruke til HD-filming for ca 300 kr, men da må du nok finne deg i å vente litt på kameraet om du fotograferer i serier og i RAW.

Nedenfor finner du en oversikt over aktuelle minnekort typer, hastighetsklasser og standarder som forhåpentligvis kan veilede deg i valg av riktig minnekort til ditt kamera og din måte å fotografere eller filme på.

De forskjellige minnekorttypene

CF-kort

WEB_Image-Lexar-CF-800x-8GB-Professional-UDMA-7-RB2018622006

CF-kortene er basert på samme overføringsstandard som IDE-harddisker, og har dermed samme begrensning – 167 MB/sek. Fram til i dag, er ikke dette noen begrensning for foto- og videokameraer, men de raskeste CF-kortene har nå nådd denne grensen (UDMA-7 med hastighet 1113x).

Oversikt over aktuelle hastighetsklasser for CF-kort:

UDMA Mode Overføringshastighet Eksempel på minnekort
1 25MB/s  
2 33,3MB/s Sandisk Ultra (30MB/s)
3 44,4MB/s  
4 66,7MB/s Sandisk Extreme (40MB/s, 60MB/s)
5 100MB/s Sandisk Extreme Pro (90MB/s, 100MB/s)
6 133MB/s  
7 166MB/s Lexar Professional 1000x (150MB/s)

Tallene representerer den maksimale overføringshastigheten som de forskjellige UDMA-standardene kan levere. Et UDMA 7-kort kan derfor godt ha en lavere hastighet enn 166MB/s, for eksempel 120MB/s.

UDMA står for Ultra Direct Memory Access, og er raskere enn kort med den gamle standarden PIO (Programmed In/Output).

Videohastighet

I tillegg til hastighetsangivelsen i MB/s og antall x, har det også dukket opp nok en standard som gjelder for videoopptak på CF-kort. Ser du symbolet av en «Film-klapper» med et tall inni (f.eks 20), så innebærer dette at kortet kan motta en vedvarende videostrøm på minst 20 MB/s. Tallet angir altså en VPG – eller Video Performance Garantee, og 20 holder fint til dagens HD-video.

SD-kort (Secure Digital)

WEB_Image-Sandisk-SDHC-Ultra-32GB-32GB-Secure-Digi757221502

Dette er den eldste standarden for kort av SD-type. Lagringskapasitet opp til 2GB, som må betraktes som alt for lite for et fotoapparat eller videokamera i dag. Filformat: FAT16.

Disse kortene vil fungere i alle kameraer mv som er konstruert for SD, SDHC eller SDXC-kort.

SDHC (SD High Capacity)

Lagringskapasitet 4 – 32GB. Filformat: FAT32.

SDHC-kort kan ikke brukes i utstyr konstruert kun for SD-kort, men teknisk utstyr bygd etter 2008 vil normalt fungere med disse kortene. Se etter SDHC-logoen på produktet.

SDXC (SD Extended Capacity)

Minnebrikker-gange-5

Lagringskapasitet fra 64GB til 2 TB. Filformat: exFAT.

Utstyr bygd etter 2010 vil normalt kunne bruke disse kortene, men se etter SDXC-logoen.

Kortlesere merket SDHC vil normalt kunne lese disse kortene (men ikke de gamle SD-kortleserne).

SDHC 1 / SDXC 1 (Ultra High Speed, Phase 1 eller UHS-1)

Disse kortene er en videreutvikling av SDHC og SDXC-kortene med en teoretisk overføringshastighet på 104MB/s. Denne hastighetsklassen er merket med en U med et tall inni. I praksis er dette et 1-tall i dag, og indikerer UHS-1, som har samme minimum overføringshastighet som Class 10, altså minst 10MB/s. Men foto- og videokameraer som kan ta opp i 2K og 4k er like rundt hjørnet, og da trengs det enda raskere minnekort som UHS-3 for å ta unna den enorme datamengden som disse kameraene leverer. For det profesjonelle markedet har slike kameraer vært på markedet en god stund, men der benyttes gjerne andre lagringsmedier.

Hastighetsklasser for SD-kort:

Class Minimum hastighet
2 2MB/s
4 4MB/s
6 6MB/s
8 8MB/s
10 10MB/s

UHS Hastighetsklasser  (Ultra High Speed):

Class Minimum hastighet
1 10MB/s

Oversikt over utstyr og minnekort som passer sammen:

Utstyr (kamera, mobiltelefon, kortlesere osv.) Passer til minnekorttype
SDXC SDXC, SDHC, SD
SDHC SDHC, SD
SD SD

Eller sagt på en annen måte: Nytt teknisk utstyr kan som regel bruke gamle minnekort, men det kan føre til reduksjon i hastighet mv. Nye minnekorttyper kan ofte IKKE brukes i gammelt utstyr.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

Medeier Norsk Natufotofestival

Norsk Naturfotofestival

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )