
Bekkalokket fotoklubb i samarbeid med Bergen Musikkteater

Bekkalokket fotoklubb ved leder ble i oktober 2023 kontaktet av Bergen Musikkteater ved Grete Michelsen angående mulighet for et samarbeid. Bergen Musikkteater hadde da planlagt å sette opp Broadwaymusikalen RENT. Musikalen er skrevet av Jonathan Larson og forteller historien om hvordan en gruppe unge mennesker prøvde å overleve og få seg et liv i New York på 1990-tallet. Handlingen foregår på livets skyggeside i en tid der bl.a AIDS/HIV var en stor trussel. Stykket rører ved mye som var, og fremdeles er tabu. Opphavsmannen til stykket, Jonathan Larson, døde natten før stykket hadde premiere. Visjonen til Bergen Musikkteater var å sette opp en fotoutstilling som et visuelt supplement til teaterforestillingen.
Stykket var planlagt oppsatt på hovedscenen i Åsane Kulturhus siste helgen i april og første helgen i mai 2024, og tanken var å ha en utstilling med foto og effekter med relasjon til stykket. Bildene skulle stå i kulturhusets utstillingslokale i uken før hver forestilling. Tema for fotografene var å fotografere tabuer, fortrinnsvis med autentiske bilder fra livets skyggesider, men, dersom dette ikke lot seg gjøre, kunne man sette opp relevante scener hvor stykkets skuespillere medvirket.
I fotoklubben hadde de anmodningen fra Bergen Musikkteater oppe på styremøte. Bekkalokkets styre så dette som et spennende konsept som de stilte seg positive til å gå inn i. Dette kunne både engasjere klubbens medlemmer på en ny måte, samt at de så det som en ypperlig måte å få mer interaksjon med andre deler av kultursektoren i Bergensområdet.
Videre var det åpenbart at dette ville kreve koordinering utover de vanlige aktivitetsgruppene i fotoklubben, så de organiserte dette som et eget prosjekt utenfor den vanlige organisasjonen. Inge Solfjell tok på seg jobben som koordinator av prosjektet på vegne av fotoklubben, og var også kontaktperson mot Bergen Musikkteater.
Prosessen rundt prosjektet
Den 6. november 2023 deltok Oddhild Lien og Inge Solfjell på et møte med Grete Michelsen fra Bergen Musikkteater. De ble introdusert for skuespillerne og fikk også overvære en tidlig øving. Her ble tanker rundt videre prosess diskutert og løse rammer rundt samarbeidet satt. Hvordan de skulle angripe utfordringen med autentiske bilder ble også vurdert. Det ble også avtalt at Bekkalokkets fotografer skulle kunne komme og gå som de ville under øvinger og fotografere fritt. De så også på potensialet for å henge bilder på hovedscenen under forestillingene.
Bilder fra øvingene:
Etter dette startet flere prosesser i fotoklubben. Først og fremst måtte prosjektet promoteres internt i klubben for å få med interesserte fotografer. Dette skjedde med innlegg og påminnelser på de ukentlige medlemsmøtene, hvor også bilder fra Rent-øvinger ble brukt. Vi hadde også representanter fra Bergen Musikkteater på besøk en klubbkveld med informasjon. Fotoklubben opprettet en lukket Facebook-gruppe som fungerte som en kommunikasjonskanal med til sammen 22 medlemmer, hvorav 12 var fotografer fra Bekkalokket. (Kommunikasjon med en fotograf som ikke var på Facebook foregikk via epost og tekstmeldinger.) De resterende 10 var representanter med ulike roller fra Bergen Musikkteater. I Facebook-gruppen ble link til terminlisten til Bergen Musikkteater lagt ut slik at fotografene kunne følge med på når det var øvelser. De kunne derved planlegge og melde seg til fotografering når det passet dem. Facebookgruppen lever nå videre under nytt navn som et samarbeidsforum for fremtidige prosjekter som «Jul i Blåfjell» (satt opp i desember 2024).
Bilder av virkelige personer på livets skyggeside?
Det var et ønske fra Bergen Musikkteater å få bilder av reelle mennesker på livets skyggeside. Målet var å få fram en sterk påminnelse om at det faktisk finnes folk i vår nærhet som lever i en parallell virkelighet som de fleste av oss aldri får befatning med. En annen tanke var å dokumentere dagens virkelighet i et historisk perspektiv. Å gå rett ut i disse miljøene slo vi ganske raskt fra oss av flere grunner da fotoklubben her så flere etiske/moralske dilemmaer: Ville det være mulig å få noen av disse personene til å samtykke, og hva ville et slik samtykke i så fall faktisk være verdt? Hva slags bilder ville være innafor og hvilke ville bidra til å tråkke på mennesker som allerede hadde det vanskelig nok, samt deres familier.
Fotoklubben tok kontakt med utekontakten i Bergen Kommune for å se om det var mulig å få til noe med personell som til daglig jobber i miljøene og som personer i miljøene var fortrolige med. Etter noe diskusjon, ble fotoklubben henvist til Kirkens Bymisjon som kanskje kunne tenkes å medvirke. Dessverre så Kirkens Bymisjon seg heller ikke i stand til å bistå av ressursmessige årsaker, hovedsakelig relatert til kvalitetssikring. Prosessen for å få til fotografering i autentiske miljøer ble deretter lagt på is. I samråd med Bergen Musikkteater ble Bekkalokket enige om å sette opp en fotoshoot med skuespillere 7. april for å få bildene vi så for oss til forestillingen. Det var klart at dette ville bli en intens periode for å nå i utstillingsåpning allerede 19. april.
Bilder som illustrerer mennesker på livets skyggeside
Bruk av bilder
Det ble selvsagt enklere å sette opp regler for bruk av bildene etter at det var klart at nesten alle bildene skulle tas av skuespillerne. Noen få bilder ble likevel tatt rundt Strax-huset i Bergen, men da med statister og uten at ansiktene deres var synlige. Bildene herfra som ble brukt bidro som sterkt autentisk supplement til de andre bildene i utstillingen, blant annet med sterke tekster skrevet av mennesker med masse personlig ballast som uttrykker deres opplevelse av samfunnet de lever i.


Fotografering, øvelser og utvelgelse av bildene
Bergen Musikkteater hadde øvelser til faste tider hver mandag, og fotoklubben ble invitert til å komme når det måtte passe. Dette fungerte greit, og alle fotografer fikk tatt sine bilder. Etter foto-shoot 7. april ble de deltakende fotografene oppfordret til å sende inn inntil tre bilder i lav oppløsning fra hver av de 7 identifiserte scener/temaer for foreløpig utvelgelse. Hver scene var identifisert med et nummer i filnavnet som også inneholdt fotografens navn, samt ID på bildet slik at det var lett å finne tilbake til den store filen som skulle brukes til utskrift.
Alle de 109 innsamlede bildene ble katalogisert i Lightroom slik at de var klare for gjennomgang og utvelgelse sammen med Bergen Musikkteater. Dette ble en intens, men givende prosess. Et mål var at alle de 16 skuespillerne som var blitt fotografert også skulle være representert med minst ett bilde. Samtidig var det også et mål at alle fotografene skulle være representert med minst ett bilde.
Bildene ble vist på storskjerm uten at fotografens navn var synlig. Bildene ble vist flere ganger, og vi brukte accept/reject i Lightroom for å filtrere på dette. I utvelgelsen fikk vi etter gjennomgang med anonyme autors en god distribusjon mellom fotografene, men manglet noe med tanke på å få med alle skuespillerne. Det ble deretter fra de deltakende fotografene etterlyst bilder fra spesifikke scener/skuespillere. Disse ble raskt ettersendt og gjennomgått. Deretter ble det vurdert om bildene skulle skrives ut i farger eller svart/hvitt, og i hvilke størrelser. Høyoppløste filer ble samlet inn og sendt til Grete Michelsen i Bergen Musikkteater, som har kompetanse på bruk av Adobe Indesign. Bildene ble fordelt på tre filer med tanke på plassering og bruk. I denne prosessen fikk alle bildene tekst med fotografens navn. Men det viste seg at enkelte bilder måtte byttes ut, og noen flere hentes inn, for å utnytte all plass på utskriftsmediet. Til slutt ble bildene printet på totalt 18m2 plastplater (3 plater hver på 2×3 meter). Utskriftene var finansiert av tilskudd Bergen Musikkteater hadde mottatt til stykket.
Bilder fra generalprøven
Utstilling og bruk av bilder
Etter en intens periode med utvelgelse, forberedelse for utskrift, utskrift, sammenstilling og oppheng av bilder til utstillingen, var det 19. april utstillingsåpning i Åsane kulturhus der bildene ble vist sammen med noen av kulissene til stykket som en del av markedsføringen av forestillingen.
Den 28. – 29. april og 4. og 5. mai 2024 ble teaterforestillingen vist for publikum, noe som ble en intim og stor opplevelse med skuespillere som også engasjerte og agerte blant publikum.
I forbindelse med prosjektet ble der opprettet også med butikksjef Jan-Erik i Foto.no Bergen med tanke på mulig utstilling der etter forestillingshelgene. Foto.no var svært imøtekommende og tildelte romslig utstillingstid: 13. juni ble bildene satt opp i utstillingslokalene til Foto.no i Media City Bergen, hvor bildene ble synlig for allmennheten. Utstillingen ble stående til 12. september da utstillingen ble tatt ned og bildene overlatt til Bergen Musikkteater. Både Bekkalokket og Bergen Musikkteater fikk masse gode tilbakemeldinger rundt utstillingen. Bildene ble deretter avhendet til deltakende skuespillere.
Ny forestilling – Jul i Blåfjell
Samarbeidet med Bergen Musikkteater ga mersmak for begge parter, noe som har resultert i at det også i forbindelse med Jul i Blåfjell i desember 2024 ble fotografert under en av forestillingene. I tillegg ble det mellom forestillinger fotografert med tanke på fremtidig plakat til dette stykket. Erfaringen fra vårt gode samarbeid i forbindelse med Rent-forestillingen kom godt til nytte, og den lukkede Facebook-gruppen er omdøpt, fremdeles aktiv og klar for nye samarbeidsprosjekter.
Framtidig samarbeid
Bekkalokket fotoklubb har som mål å være en allsidig og inkluderende klubb. En naturlig del av dette er fotografering i samarbeid med lokale kulturorganisasjoner som Bergen Musikkteater og Bjørgvin Bluesklubb, som klubben også samarbeider med. Klubben ser på dette som en måte å øke tilbudet til fotoklubbens medlemmer på, samtidig som det knyttes sterke bånd mellom flere aktører i Bergens kulturliv hvor fotoklubbens bidrag også kan være til nytte.
Linker til forestillingen RENT
Informasjon om forestillingen, RENT, men det er for sent å bestille billetter nå: https://bmt.easyticket.no/rent-2/
Kort videofilm på Facebook: https://www.facebook.com/reel/404277242224887
Innlegg i Åsane Tidende i forbindelse med åpningen på Åsane Kulturhus med intervju av Inge Solfjell 22.04.2024 (Bak aID-betalingsmur) . https://www.aasanetidende.no/lader-opp-til-droy-forestilling-med-foto-samarbeid/s/5-155-53285
Noen ord fra Bergen Musikkteater:
Vi har aldri tidligere hatt et samarbeid med fotografer på denne måten. Vi er best på teater, og har nok selvinnsikt til at vi vet vi er for dårlige både på å ta bilder selv, men også til å huske på å ta bilder. Det blir ofte en «i siste liten» greie. Det å få mulighet til å samarbeide med fotoklubben og dyktige fotografer herfra har vært stort for oss. Utstillingen ble flott og noe vi virkelig er stolt av. Dette har vært så kjekt at vi herfra og videre alltid vil ha en åpen dør for fotoklubben og har et ønske om å få besøk av dere når forestillinger skal fotograferes/dokumenteres som et minne til gruppen og til arkivet, men også for å ta bilder til bruk i markedsføring og sosiale medier.
Tusen takk for et spennende samarbeid og magiske bilder!