Portrettintervju av Terje Bergesen
Tekst: Håkon Ove Trønnes – Foto: Terje Bergesen
Terje er 63 år, født og oppvokst i Bergen, hvor han også hovedsakelig bor sammen med sin kone, men tilbringer også mye tid i Dublin. Han er utdannet fotograf, og jobbet i mange år med reklamefoto. Fra 1990 valgte han andre arbeidsgivere og bransjer, men alltid salgsrelaterte posisjoner. Han har fotografert siden har var 12 år, og fotografi er nå både en hobby og en livsstil.
Stadig på jakt etter gode motiver
Han er stadig på jakt etter motiver og utfordrende bildekompolisjoner. Etter at han sluttet som profesjonell fotograf har han hatt stor glede av å jobbe med egne fotoprosjekter. Han har også forsøkt å male, men oppdaget fort at dette ikke var noe for ham. Med foto går prosessen til et ferdig bilde mye raskere, og det passer godt for en utålmodig sjel. Foto er dessuten noe han er trygg på, så han har funnet sitt medium, men er stadig på jakt etter å utvikle seg i faget.
Starten
Grunnen til at han begynte å fotografere var nok noe med den fantastiske måten å «huske på», og å registrere situasjoner. Den fantastiske måten et stillfoto kan tilpasses, og hvor valg av utsnitt presenterer den situasjonen, sannheten eller verden som fotografen ønsker å vise/fortelle. Terje fotograferer mye arkitektur, pussige situasjoner og jakter på linjeføringer. I tillegg ser han selvsagt alltid etter vakre situasjoner og steder.
Motiv og uttrykk
Terje liker å være i sin egen lille boble når han fotograferer, slik at han kan styre tiden selv. Derfor blir det lite bilder av mennesker. Han er veldig nøye med rette linjer der det framstår naturlig, og han tilpasser også utsnittet slik at det passer til motivet, og gjerne også andre bilder i seriene. Han komponerer gjerne bildene etter sin smak, og en kan kanskje si at det er hans måte å uttrykke seg på visuelt. Han forsøker alltid å finne en trigger i motivene, et moment eller en detalj som skaper interesse. Terje ønsker å fortelle eller opplyse noe med bildene sine. Han ønsker at bildet, eller helst bildene i en serie, fremstår spennende og interessant for de som betrakter dem.
Fotoutstyr og bilderedigering
Terje har egentlig veldig lite fotoutstyr, og er ikke opptatt av dette. Han bruker stort sett kun ett kamera med et objektiv til 99 % av bildene og tar heller aldri mange bilder i serier/sekundet. Han prøver å holde fokus på motivet og situasjonen i hvert enkelt tilfelle. Bildet han ønsker er alltid skapt i hodet før det trykkes på utløseren. Det kan enten være planlagt over lang tid, eller bare sekunder i forkant av eksponeringen. Men han ser alltid for seg det ferdig redigerte bildet FØR han trykker på knappen.
For etterbehandling og katalogisering av bildene brukes Adobe Lightroom. Noen få bilder er innom Photoshop, men det er ikke mange. Gleden ligger i selve fotograferingen, så han vil bruke så lite tid som mulig til etterbehandling. Han forandrer ikke bildene i denne prosessen, men alle bilder MÅ innom datamaskina en runde, ellers blir det et mangelfullt håndverk som presenteres. Kvalitet er viktig, men han tror at han kjenner seg selv godt nok til ikke å sitte for lenge med redigering. Terje skaper alltid bildet i søkeren, ikke i etterkant på en PC.
Bildetekst: Museum i Gdansk
Inspirasjon
Kunstutstillinger er veldig viktig, for å se hva andre kunstnere arbeider med innen f.eks. maleri og skulptur. Dette er veldig spennende og utviklende. Det samme er samtaler med mennesker, og problematikker i dagliglivet. I tillegg tenker Terje en del tilbake til egen barndom. Hva tenkte han på som påvirket hans barndommen, og hva kan kommuniseres bedre nå som voksen?
Vise bilder
Han viser litt bilder i Bekkalokket fotoklubb, men samler stort sett bildene til de kan presenteres som et prosjekt – stort eller lite. På hjemmesiden www.TerjeBergesen.no finnes en del av prosjektene, med en kort tekst som introduksjon. Terje har hatt noen utstillinger, og utgitt 2 bøker. Det er mange flere prosjekt som er i støpeskjeen, og forhåpentligvis kan bli publisert. Men dette er alltid lange prosesser å få til, og det er krevende å skaffe finansiering. Noen av prosjektene har tatt både 12 og 15 år før de er blitt klar for presentasjon.
Forbilder
Hans store fotografiske «oppvåkning» var en utstilling i Dublin på midten av 1980-tallet av Bernd og Hilla Becher. Deres måte å fotografere industrielle bygg og konstruksjoner på, var helt fantastisk å se.
– Dette traff meg midt i hjertet, og endret all min måte å fotografere og tenke foto på. I etterkant av denne utstillingen var det som om alle løse tråder, tanker og ideer kom på plass. Jeg følte jeg fant «mitt uttrykk».
I tillegg vil han nevne fotograf Jens Hauge i Lærdal som har vært kunstfotograf hele livet, og tro mot sitt fotografiske uttrykk og sine prosjekter. En virkelig stayer i sin måte å arbeide på. Dette er en fotograf som har funnet en fantastisk helhet i studier av de nære tingene i sitt lokalmiljø, sier Terje, og har klart å gjøre fantastiske ting ut av dette.
Skulle Terje ha med seg en fotograf på tur, måtte det bli Jens Hauge.
– Det ville garantert bli en lærerik og interessant foto-vandring.
Bildetekst: Riving er en brutal hendelse midt i et etablert boligområde: LINK til første del av skoleprosjektet: _ Photo Gallery by Terje Bergesen at pbase.com
Nesten 4-5 av prosjektene til Terje er nå i sluttfasen, og nærmer seg klar til utgivelse/utstilling.
– Men erfaringsmessig må jeg finne et forlag som kan, og vil, være på lag med utgiver, og et galleri som er villig til å vise fotografi. Dette må også finansieres, og det er virkelig et problem for tiden. Terje tror markedet for estetiske kunstbøker vil komme tilbake, men det er svært vanskelig å markedsføre og selge akkurat nå.
Til slutt ønsker Terje å presisere den fantastiske gleden og kvaliteten det er med stillfoto som uttrykksform. Et medium som alltid vil fremstå helt spesielt, og hvor betrakter kan se på bildet og detaljer så lenge man ønsker.